Kauza ricin v loji. Opozice přesto slaví: Dva Rusové venku! Chvála na BIS. Hřib by přitvrdil

05.06.2020 16:52

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) vnesl světlo do kauzy ricin. Tento nebezpečný jed měl podle médií do republiky přivézt pověřený ředitel Ruského střediska vědy a kultury v Praze Andrej Viktorovič Končakov. Údajně proto, aby pohrozil či ohrozil trojici pražských politiků – Ondřeje Koláře (TOP 09), Zdeňka Hřiba (Piráti) a Pavla Novotného (ODS). Premiér Andrej Babiš oznámil, že kauza ricin byla vymyšlená, ale nikoli českou stranou. Celou věc si prý vymysleli na ruském velvyslanectví, a to kvůli vnitřním sporům na ambasádě. Na svých twitterových profilech to nyní okomentovali mimo jiné i opoziční politici.

Kauza ricin v loji. Opozice přesto slaví: Dva Rusové venku! Chvála na BIS. Hřib by přitvrdil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib

Anketa

Měly by skončit Otázky Václava Moravce?

97%
3%
hlasovalo: 25608 lidí
„Z informací a předložených důkazů, které jsem obdržel od Bezpečnostní informační služby (BIS) jednoznačně vyplývá, že celá kauza vznikla v důsledku vnitřního boje mezi pracovníky zastupitelského úřadu Ruské federace v Praze, kdy jeden z nich zaslal cíleně naší Bezpečnostní informační službě smyšlenou informaci o plánovaném útoku proti českým politikům. Způsobil tak kromě zbytečného vytížení našich bezpečnostních složek další komplikaci v česko-ruských vztazích a poškození dobrého jména Ruské federace v České republice,“ řekl Babiš. Na jeho slova upozornila ČTK.  

Zdůraznil také, že podobné akce nemůže Česká republika na svém území tolerovat. Dva ruští diplomaté byli proto z Česka vykázáni. „Jsme svrchovaný stát a takovéhle akce na našem území nejsou přijatelné.“

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) doplnil, že se nejprve snažil celou věc vyřešit diskrétně, ale ruská strana v tomto směru nebyla příliš vstřícná, takže vládě nakonec nezbylo nic jiného, než dvě osoby vyhostit.

Připomeňme, že v dubnu napsal časopis Respekt, že do České republiky dorazil diplomat, který s sebou přivezl jed ricin údajně s úmyslem ohrozit starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného, starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře a pražského primátora Zdeňka Hřiba.

Sám Hřib pak celou věc okomentoval na svém twitterovém profilu. „Rozhodnutí o vyhoštění dvou ruských diplomatů považuji za správné. Z mého pohledu je jich v Praze i tak více než dost. Děkuji za profesionální práci BIS a Policie ČR v posledních týdnech,“ napsal.

Rozhodnutí o vyhoštění dvou ruských diplomatů považuji za správné. Z mého pohledu je jich v Praze i tak více než dost. Děkuji za profesionální práci @biscz a @PolicieCZ v posledních týdnech.

— Zdeněk Hřib (@ZdenekHrib) June 5, 2020

„KDU-ČSL dlouhodobě upozorňuje, že pokud jsou ohroženy hodnoty a principy, na kterých stojí naše státnost, je potřeba činů. Upozorňovali jsme naši diplomacii, že v sázce jsou naše spojenecké vazby a suverenita státu. Trvalo to chvíli, ale stalo se,“ poznamenal poslanec Ondřej Benešík (KDU-ČSL).

@kducsl dlouhodobě upozňuje, že pokud jsou ohroženy hodnoty a principy, na kterých stojí naše státnost????, je potřeba činů. Upozorňovali jsme naší diplomacii, že v sázce jsou naše spojenecké vazby a suverenita státu. Trvalo to chvíli, ale stalo se ??https://t.co/EP7X85ijSz

— Ondřej Benešík (@BenesikOndra) June 5, 2020

„Správný krok zdravě sebevědomé, svobodné země,“ řekl k vyhoštění také lidovec Hayato Okamura.

VYHOŠTĚNÍ RUSKÝCH DIPLOMATŮ Z ČESKA
Správný krok zdravě sebevědomé, svobodné země.https://t.co/a0E3rZo7XI

— Hayato Okamura (@HayatoOkamura) June 5, 2020

„Trochu pozdě, ale přece... Nějakou dobu už říkám, že by to byl správný krok. Jsem rád, že se česká diplomacie k těmto razantním činům nebojí uchýlit,“ je rád také lídr STANu Vít Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…