Kauzy Nikulin a mýto: Soukup se bavil, ale vy se smát nebudete. Jen není jasné, kdo za to zaplatí

11.04.2019 9:51

V Aréně Jaromíra Soukupa byli tentokrát kandidáti do europarlamentu. Soukup si hned přisadil v aféře s Nikulinem, že on to říkal, a zkoušel kandidáty, co si myslí. Od SPD přišel dotaz na Czexit a komunisté se zase trefovali do kandidáta SPD, že na plakátech se smějí Le Penová, Wilders a Okamura, ale jeho tvář na nich není.

Kauzy Nikulin a mýto: Soukup se bavil, ale vy se smát nebudete. Jen není jasné, kdo za to zaplatí
Foto: Repro TV Barrandov
Popisek: Aréna Jaromíra Soukupa

Ještě předtím, než Soukup pozval své hosty do studia, se vysmál těm, kteří mu nadávali, když dříve tvrdil, že tehdejší ministr spravedlnosti Pelikán neměl právo vydat Jevgenije Nikulina do USA. „Jsem to já, kdo může v klidu prohlásit: Já jsem vám to říkal,“ užíval si Soukup svou splněnou předpověď potom, co mu Ústavní soud dal za pravdu. „Omlouvat se nemusíte. Na rozdíl od zaslepených aktivistů z pražské kavárny se snažím držet si nadhled,“ dodal ještě.

Hosty byli Pavel Poc, europoslanec ČSSD, Edvard Kožušník, ODS, bývalý europoslanec, Ivan David, lídr kandidátky SPD a taktéž bývalý šéf Bohnic, a Arťom Korjagin za KSČM. Soukup se nejdříve všech ptal na tři otázky: zda by za chybu s Nikulinem měl někdo „jít sedět“, zda to poškodí ČR a její zájmy a zda to vyhovuje Andreji Babišovi. Poc k Nikulinovi řekl, že dobré na případu je, že se potvrdilo, že jsme ústavní stát, protože Ústavní soud rozhodl, že se Pelikán dopustil svévole. Ale z právního hlediska dle něj není koho soudit, ovšem Česko by to mohlo v určitých diplomatických otázkách poškodit, což Babišovi nevyhovuje.

Anketa

Co jíte raději?

93%
7%
hlasovalo: 5959 lidí

Soukup zmínil, že by Nikulinovi advokáti mohli žádat od ČR odškodné, s čímž souhlasil Kožušník. „Můžete dát ano, ano, ano,“ odpověděl předem a pak vysvětloval. Za rozhodnutí Pelikána nese odpovědnost vláda, ČR to poškodilo a rozhodnutí vyhovovalo Babišovi, protože tehdy vládl. David také souhlasil, že by někdo měl být potrestán, pokud se dopustil svévole nebo pokud podlehl cizí vůli, o čemž David také spekuloval. O poškození ČR také nepochyboval, stejně jako o tom, že i premiér je odpovědný. Korjagin také chtěl vyvozovat trestní odpovědnost a též si myslel, že to ČR může poškodit. „Když jde o zájem Spojených států, tak my mu vyhovíme vždycky,“ stěžoval si. Akorát u Babiše si nebyl jistý, prý musel premiér hodně „žehlit“.

Následovala kauza mýto se stejnými otázkami. Zde panovala jasná shoda mezi všemi kandidáty. Někdo by za ni měl být trestně odpovědný, ČR kauza poškozuje minimálně finančně a premiér si to měl ohlídat. A jako poslední přišel na řadu předseda komunistů Filip, u kterého Soukup uvedl, že šéf komunistů tlačil kvůli obviněnému „podnikateli ve zdravotnictví“ Tomáši Horáčkovi na finanční úřad.

Zde se první tři řečníci shodli, že za kauzu by měl být někdo potrestaný a o poškození nemůže být pochyb. A že to Andreji Babišovi, kterého komunisté pdopořili, neprospívá. Zcela opačně odpovídal komunista Korjagin. Ten tuto kauzu označil za běžnou nafouknutou předvolební bublinu, jaké se média běžně dopouštějí. Na kladení dotazů prý není nic trestného a o velkou ostudu pro ČR se prý nejedná. Ale rozhodně to prospívá Babišovi, se kterým se KSČM přetahuje o některé voliče.

Pak přišla řada na otázky z publika. Radek Hlaváček, předseda Mladých sociálních demokratů, v něm sedící položil otázku, co si kandidáti přejí prosadit v europarlamentu. Pavel Poc za svou prioritu označil ochranu životního prostředí a odstranění škodlivých látek z něj a z potravin, které jíme. Kožušník by se chtěl zaměřit na reformu EU, protože podle něj nefunguje a nezabezpečuje ani bezpečí, ani prosperitu. A také se chce zaměřit na „velkou díru v Polsku“, tedy důl Turów, který stahuje vodu a okolním obyvyvatelům (i v Čechách) hrozí, že v dohledné době budou na suchu. Ivan David řekl, že bude hlavě zastupitelem Česka v EU, ne naopak, a chtěl by se, vzhledem ke své profesi, zaměřit na psychiatrické léčebny. Korjagin se svěřil, že se mu velmi líbí právní forma družstvev, na což Soukup dodal: „Nestrašte.“ Komunista by byl pro, aby je EU víc podporovala, ať už se jedná o jakýkoliv typ družstva. Měla by prý tvořit protiváhu korporacím.

Pak přišla otázka od komunistů v publiku, proč je na plakátech SPD Okamura, Le Penová a Geert Wilders, ale žádný kandidát SPD. „Musíte počkat. Dočkáte se,“ slíbil enigmaticky Ivan David. Z tábora SPD se zase ptali, zda jsou kandidáti pro, aby byla zrušena Lisabonská smlouva, podle které údajně jen přijímáme zákony tvořené v Bruselu, a pokud ne, zda jsou pro Czexit. Soukup poznamenal, že se tato otázka podobá názorům Klause mladšího, a zeptal se Kožušníka na jeho názor na vyloučení. Ten řekl, že není součástí vedení, ale že by nevylučoval.

Poc pak na otázku z SPD pravil, že nemá rád střílení se do nohy, takže za něj Czexit opravdu ne. Kožušník Czexit také nechtěl, ale potřebu změnit Lisabonskou smlouvu jednoznačně podpořil. Ivan David poznamenal, že změnit Lisabonskou smlouvu se asi nepodaří, protože funguje dobře pro ty, kdo ji prosadili, a to je důvod k Czexitu. I Korjagin chtěl reformu smluv a v případě neúspěchu referendum.

Soukup pak hodil Korjaginovi otázku, co si myslí o tom, že se vzhledem k horšícímu se rozpočtu bude opět zvyšovat spotřební daň na tvrdý alkohol a tabák. Korjagin řekl, že to dobře není, že to opět dolehne na obyčejného spotřebitele. A že by radši danil banky a dividendy. Ke zdanění bank se přiklonil i Pavel Poc s tím, že banky vykazovaly zisk i v době krize, tedy že v nich „běží něco, co by běžet nemělo“. Ivan David si kopl do ministryně Schillerové, že jde ve šlépějích „nejlepšího ministra financí“ Miroslava Kalouska, který svými balíčky daň zvýšil dvakrát, a díky tomu poklesl výběr u cigaret o 9 miliard a u destilátů o půl miliardy. A neznamenalo to, že by lidé přestali kouřit a pít, jen prý přesedlali na levnější produkty.

Probírala se také kauza Huawei, kde postupně všichni upouštěli od tvrdé rétoriky i obvinění z bezpečnostního rizika. Korjagin si též dovolil: „My jsme to říkali,“ a dodal, že je to na kapitalistickém trhu běžné. „Já samozřejmě chápu, že soudruzi brání soudruhy, to je určitě v pořádku,“ ozval se smějící se Poc a dodal, že šéf Mezinárodní telekomunikační unie, která se za Huawei postavila, je bývalý čínský ministr pošt a spojů.

Celý pořad ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…