Každý den jeden útok, odbývá Kalousek VV. Dusno kolem rozpočtu

30.09.2011 13:29

Věci veřejné vyzvaly otevřeným dopisem ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), aby předal vládním partnerům materiály ke zdanění hazardu a svolal koaliční komisi k diskusi o veřejných financích. Novinářům to dnes řekli předseda strany Radek John a šéf jejího poslaneckého klubu Vít Bárta.

Každý den jeden útok, odbývá Kalousek VV. Dusno kolem rozpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Upozornili, že komise, která by měla nalézt koaliční kompromis v otázce daňové reformy, se od podepsání koaličního dodatku před 13 týdny ani jednou nesešla. VV proto zvažují, že ve sněmovně načtou své pozměňovací návrhy k daňové reformě ve snaze zabránit propadu příjmů státního rozpočtu v příštích letech. 

"Jenom chceme, aby se s námi jednalo," poznamenal Bárta. Podle něho je možné v otázce daňové reformy nalézt rozumný kompromis, který by měla hledat právě komise koaličních odborníků, kterou Kalousek nesvolává. 
Vládou schválený návrh státního rozpočtu na příští rok počítá se schodkem 105 miliard korun, ale při růstu ekonomiky ve výši 2,5 procenta. Růst však zřejmě bude nižší, o další peníze stát podle VV přijde v důsledku opatření daňové reformy. Bárta dnes před novináři spočetl propad do roku 2014 až o sto miliard korun.

Čtěte také:
Těšte se. Teď teprve přijde drahota a další škrty. Odborník varuje
Vláda poslala do dopravy další čtyři miliardy
Je nutné překopat celý rozpočet, tvrdí šéf odborů Zavadil

V této souvislosti už premiér Petr Nečas (ODS) i ministr financí Kalousek hovořili o možnosti rychlejšího sjednocení DPH na 19 procentech. 
Podle představ VV by ale na sanování státní pokladny neměli doplácet především lidé ze střední třídy. John uvedl, že podle názoru VV by například lidé s příjmy nad 100.000 korun měsíčně mohli být v pásmu progresivního zdanění, strana uvažuje také o procentním zvýšení korporátních daní.

SLEDUJEME téma rozpočet
    
Podle Bárty proto VV zvažují, že ve sněmovně při druhém čtení daňové reformy na říjnové schůzi načtou tyto své pozměňovací návrhy. "Neznamená to, že o nich ve třetím čtení budeme hlasovat. Ale když je nenačteme, tak si uzavřeme cestu k jednání," podotkl předseda poslaneckého klubu. Některé z návrhů prý předloží poslanec Michal Babák na jednání rozpočtového výboru příští týden. 

Nejmenší vládní straně také vadí údajná nečinnost ministra financí v otázce zdanění hazardu. Podle Johna totiž, pokud nebude příslušná norma projednána včas, nezačne platit od příštího roku. Proto VV v dopise ministrovi žádají předložení deseti konkrétních dokumentů.

Každý den jeden útok

Ministr financí Miroslav Kalousek zařadil vystoupení Věcí veřejných do strategie této strany „každý den jeden útok". Rád bych podotkl, že koalici může rozkládat pouze ten, kdo nedodržuje uzavřené dohody. To určitě není TOP 09," reagoval v ČT24 Kalousek na obvinění vznesená Véčky.

„Bohužel u Věcí veřejných si nejsme nikdy jisti, zda ve středu ráno platí to, co bylo dohodnuto v úterý večer," podotkl Kalousek. „Komise koalice pro střednědobý výhled bude svolána na konec příštího týdne. Na začátku příštího týdne jsem na Radě ministrů Evropské unie," informoval Kalousek.

Poslanče Bárto, nezavázali jsme se plýtvat

Podle něj nemělo smysl, aby se koaliční komise sešla dříve, než vláda schválila rozpočet. „Protože právě stanoviska Věcí veřejných, kdy strana říkala každý den něco jiného, nedávala prostor pro rozumnou diskuzi," konstatoval Kalousek a dodal, že na diskuzi na zmíněné komisi se těší, protože hospodářská situace v Evropě podle něj velmi vážnou diskuzi vyžaduje. A to o mixu opatření na příjmové i výdajové straně státního rozpočtu a i na vládní spotřebě. „Pan poslanec Bárta zapomněl, že především jsme se nezavázali, šetřit na vládní spotřebě a na tom já budu trvat," prohlásil Kalousek.

Šok: Véčka zdanila hazard míň, než jsem navrhoval

Chladným Kalouska nenechala ani zmínka Věcí veřejných o zdanění hazardu. „Věci veřejné mě požádaly dopisem o podklady k tomu, co si prosadily na vládě. Zde musím říct, že mě mimořádně překvapilo, že ministři za Věci veřejné si na vládě prosadili nižší zdanění hazardu, ne jak to navrhoval ministr financí. Byl to šok," konstatoval Kalousek.

Ten současně na dotaz moderátora vysvětlil, že mu rozpočtová legislativa neumožňuje, aby už pro příští rok s příjmy ze zdanění hazardu počítal ve státním rozpočtu. Přesto se podle svých slov na tyto příjmy od prvního první příštího roku těší, vzhledem k vývoji ekonomiky, který patrně bude dramatičtější, než mohl kdokoliv očekávat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, nep

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…