Kde jste to vzal? Prostě se mi to objevilo na stole. Pirát machroval s tajnou zprávou, poslanci povolali policii

31.10.2019 16:09

Poslanec za Piráty a místopředseda výboru pro bezpečnost Lukáš Kolářík má problém. Na výboru pro bezpečnost prezentoval tajnou zprávu, kterou mít neměl. Na otázku, odkud ji má, nedokázal odpovědět. Prý se mu objevila na stole. O kauze informoval server Info.cz. Zasedání výboru bylo kvůli mimořádné situaci přerušeno a poslanci se obrátili na policii.

Kde jste to vzal? Prostě se mi to objevilo na stole. Pirát machroval s tajnou zprávou, poslanci povolali policii
Foto: Piráti
Popisek: Lukáš Kolářík

Pirát Kolářík přispěl k přerušení zasedání sněmovního výboru pro bezpečnost. Na serveru Info.cz vyšel článek, že místopředseda tohoto výboru přišel na schůzi s tajnou zprávou Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), kvůli čemuž se dokonce poslanci obrátili na policii. Výbor se měl dle své pozvánky zaobírat IT systémem na ministerstvu práce a dále si poslechnout informace šéfa NÚKIB Dušana Navrátila o kybernetické bezpečnosti Česka a věnovat se rozpočtovým kapitolám, které se jí týkají. „První z těchto bodů Kolářík uváděl, u druhého měl figurovat jako zpravodaj,“ uvedlo Info.

Anketa

Ohrožují Zeman a Babiš nezávislost České televize?

11%
89%
hlasovalo: 18987 lidí

Problém nastal při projednávání prvního ze zmíněných bodů týkajícího se MPSV, avšak podrobnosti dle serveru Info nelze zjistit, vzhledem k povaze dokumentu. „Podle všeho se to týkalo testu, který NÚKIB prováděl a týkal se kritické infrastruktury na Ministerstvu práce a sociálních věcí,“ řekl Info.cz zdroj, který si nepřál být jmenován.

Po prezentování této zprávy propuklo na sněmovním výboru pobouření. Koláříka se ptali na původ dokumentu, i sám šéf NÚKIB Navrátil se ho ptal, kde k dokumentu přišel. Dle Info.cz odpověděl poslanec tak, že se mu prostě objevil na stole. Navrátil však nebyl jediný s dotazem. S odpovědí piráta se ostatní poslanci nesmířili. Začali se též ptát, kde na tuto tajnou zprávu přišel.  Zde však Kolářík věc nekomentoval a odmítnul ji jakkoliv dál komentovat. Hájil se však tím, že jako poslanec má k takovým zprávám přístup. Info.cz však uvedlo, že to je sice pravda, ale faktem zůstává, že již s těmito tajnými informacemi nesmí jakkoliv dále nakládat. „Laicky řečeno ‚nosit je s sebou‘ bez jakýchkoli omezení, smí pouze nahlížet,“ uvedl server.

Vysvětlením toho, jak se mohl poslanec Kolářík ke zprávě dostat, mohla být pirátská účast v komisi pro kontrolu Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Místopředsedou komise je Ondřej Profant, jak uvedlo Info.cz. Profant má totiž dle serveru k takovým dokumentům přístup. Nic však nesmí vynášet. „Zasedání výboru bylo kvůli mimořádné situaci přerušeno, poslanci se ale ještě před tím usnesli, že se předseda výboru Radek Koten má obrátit na policii a vše oznámit,“ zakončil server.

Únik tajného dokumentu nebyl prvním problémem, kterému Piráti v poslední době čelili. Piráti mají v listopadu rozhodnout o odvolání stranického místopředsedy Jakuba Michálka, který byl nařčen ze šikanování svých spolupracovníků či z toho, že se chová arogantně. Kromě toho se potýkají se skandálem s Michaelou Krausovou, která se měla tajně scházet s obžalovaným technickým ředitelem firmy JCDecaux. Ten byl obviněn v souvislosti s korupcí na Praze 1.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…