Kde se vzal, tu se vzal? Babišův Faltýnek „odhalen“ v Respektu: Agronom, byznysmen, klíčový muž Babiše

29.04.2019 13:52

O místopředsedovi hnutí ANO Jaroslavu Faltýnkovi píše dnešní vydání magazínu Respekt. Snaží se přinést profil muže, o němž píší, že Babiš se bez jeho zákulisních tahů neobejde.

Kde se vzal, tu se vzal? Babišův Faltýnek „odhalen“ v Respektu: Agronom, byznysmen, klíčový muž Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek

Na čem podle Respektu Faltýnek postavil kariéru? Na tom, že se umí domluvit s každým, nikdy neodřekl žádnou schůzku a udržuje vějíř kontaktu na lidi schopné pomoci s prosazením zájmů strany, firmy nebo přítele. Tuto strategii popsal Faltýnek sám na konci března na půdě Poslanecké sněmovny. 

O tom, že Faltýnek má ve Sněmovně vliv, není pochyb. Ukázalo se to například při hlasování o zdanění církevních restitucí. Šéf ANO Andrej Babiš to původně komunistům slíbil, ale pak se mu do zákonu příliš nechtělo. „Podle neoficiálních informací z klubu ANO část členů nemínila zvednout ruku pro normu, jež zdaňuje církvím náhrady za navrácený majetek, který jim byl předtím ukraden. Když ale šéf KSČM Babišovi pohrozil koncem tolerance jeho kabinetu, dostal se zákon opět na sněmovní program – a prošel,“ píše Respekt s tím, že mužem, který dokázal poslance přesvědčit, byl právě Faltýnek. 

A není to jediné, co Faltýnek dokázal prosadit. Významným počinem bylo pro něj zachování pravidel evropských dotací do zemědělství tak, aby dál zvýhodňovala velké zemědělské podniky, tedy v Česku mimo jiné též Babišův Agrofert. 

Respekt si pak všímá také toho, že kariéra Faltýnka je od počátku spojená se zemědělstvím. „Byl to člověk, který se dokázal domluvit vždycky s každým. I s čertem by to zvládl a všichni to o něm věděli. Věděl, jak s daným člověkem jednat tak, aby dosáhl svého,“ vzpomíná dlouholetý Faltýnkův přítel Karel Karkan.

Co však není jasné, jak se seznámila dnes již nerozlučná dvojice Faltýnek – Babiš. Spekuluje se o tom, že je dal dohromady Faltýnkův přítel Miroslav Černošek. „Podle některých pamětníků dostal od Babiše důvěru proto, že jej majitel Agrofertu považoval za zkušeného harcovníka, který ví, ‚jak to v politice chodí‘, má spoustu kontaktů a je naprosto loajální,“ poznamenává Respekt. Podle názoru opozičních poslanců se Faltýnek stal pro Babiše nepostradatelným, politickým spolupracovníkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…