Kdo do čela ÚZSI? Probíhá válka kolem zpravodajské služby, odhalili u Bakaly

22.07.2018 15:26

Server časopisu Respekt, vlastněný podnikatelem Zdeňkem Bakalou, tvrdí, že v Česku probíhá válka o tajnou službu, přesněji řečeno o Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI). Zmíněný úřad sice zatím stále má šéfa, je jím generál Jiří Šašek, jenže už teď se údajně vybírá šéf nový. Může se jím stát člověk, který prý disponuje obrovským množstvím informací, o nichž si i politici mohou nechat jen zdát.

Kdo do čela ÚZSI? Probíhá válka kolem zpravodajské služby, odhalili u Bakaly
Foto: syscom.co.za
Popisek: Software - ilustrační foto

Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) je vyšetřován. Děje se tak na základě podnětu bývalého ministra vnitra a současného ministra obrany Lubomíra Metnara. Existuje podezření, že osoba z úřadu zařídila nákup šesti odposlouchávacích zařízení Agáta. Jednak prý onen člověk neměl právo obchod uzavírat a údajně není jisté, kam se ona odposlechová zařízení poděla.

Kvůli těmto podezřením byl dosavadní šéf úřadu generál Jiří Šašek postaven mimo službu. A prý se už teď hledá jeho nástupce. Mohl by se jím stát Marek Šimandl, náměstek Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Působil také v řadách BIS a v Národním bezpečnostním úřadu. Údajně sehrál roli také v neudělení bezpečnostní prověrky kancléři Vratislavu Mynářovi.

„Hodnocení Marka Šimandla se v bezpečnostní komunitě ostře rozchází. Podle některých informací – dodaných off record - je pečlivým úředníkem, podle druhých konjukturalistou, který byl vybrán jen proto, že bude loajální k politikům. Před časem prý dostal nabídku pracovat na Hradě pro prezidentskou kancelář, ale měl ji odmítnout. Podle jiných zdrojů je dnes pro Hrad nepřijatelnou personou, někteří blízcí Miloše Zemana prý považují Marka Šimandla za neloajálního úředníka," píše server.

„V každém případě jde o zasvěcenou osobu. Marek Šimandl pracoval podle důvěryhodných zdrojů v BIS i NBÚ jako bezpečnostní expert a podílel se na oficiálním bezpečnostním prověření mnoha lidí, především samotných členů tajných služeb. Má tedy k dispozici znalosti o soukromých životech bezpečnostních celebrit. Informace, o nichž se mnoha lidem a především politikům jenom sní," pokračuje server.

Ať už nakonec šéfem úřadu bude kdokoliv, měli bychom prý sledovat, jak bude kauza dál pokračovat. Problém je v tom, že „obyčejní lidé" - novináře nevyjímaje, se jen těžko dostávají k informacím, které se týkají tajných služeb. Možnost, že někteří zaměstnanci tajných služeb jednali v rozporu se zákonem, je však alarmující.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…