Kdo najde sílu čelit Rusku? Dílna Jakuba Jandy vyrobila novou zprávu

24.04.2017 20:51

Server časopisu Foreign Policy se podíval na práci spolku Evropské hodnoty. Tento thin-tank upozorňuje, že se Rusko chová agresivně vůči EU, a klade si otázku, jak se jednotlivé evropské země k této agresi stavějí. Evropské hodnoty tak zhodnotily postoj Velké Británie, Finska, Polska či Slovenska a Maďarska.

Kdo najde sílu čelit Rusku? Dílna Jakuba Jandy vyrobila novou zprávu
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Evropa, Rusko

Pobaltské země – Estonsko, Lotyšsko a Litva berou ruskou hrozbu vážně, neboť ji mají takřka za humny, a totéž se dá říct o Polsku, které má s Ruskem také celou řadu trpkých zkušeností.

Řecko se snaží o lepší vztahy s Ruskem, neboť i kvůli vzájemné vzdálenosti nechápe velkého souseda na východě EU jako velkou hrozbu. O Itálii a Kypru lze prý říci takřka totéž. Rusko sice šíří dezinformace a snaží se ovlivňovat dění v evropských zemích, ale Evropské hodnoty si povzdechly, že to touto trojicí jen těžko pohne.

S obavami prý hledí na Rusko také Finsko, Švédsko, Dánsko. Pak jsou tu prý ovšem dvě země, které využívají proruských postojů na domácí politické scéně. Podle Evropských hodnot jde o Slovensko a především o Maďarsko, které je tím proslaveno.

Ostražitý postoj vůči Rusku zachovávala Velká Británie, ale tato země odchází z EU. Think-tank si proto klade otázku, která ze zemí EU najde sílu čelit Rusku? „Pokud v letošních podzimních volbách v Německu zvítězí levicová koalice, dá se očekávat, že se německá vláda bude chovat ještě méně důrazně než dosud,“ soudí Evropské hodnoty.

Francie má s Ruskem solidní vztahy, ale do druhého kola prezidentských voleb postoupil také Emmanuel Macron, jenž se podle všeho staví k Rusku opatrně. Pokud by proruský hlas nepozvedla Francie, může to zůstat už jen na výše zmíněném Polsku. I tady však think-tank vidí háček. Současná polská vláda se prý chová tak, že by jen těžko našla partnera v obraně EU proti akcím Ruska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…