Kdo nám také bude vládnout: Krčál z ČSSD míří na ministerstvo práce

06.01.2014 11:47

Jako poslední jméno z ministrů v zamýšlené vládě jsme se dozvěděli o šéfovi ČSSD na Vysočině Petrovi Krčálovi. Ten nyní vede sociální oblast na Vysočině a dříve působil i na Ministerstvu obrany. V chystaném kabinetu mu připadne křeslo ministra práce a sociálních věcí.

Kdo nám také bude vládnout: Krčál z ČSSD míří na ministerstvo práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zřejmě naposledy zasedala Nečasova vláda v demisi

Petr Krčál je členem sociální demokracie a je mu 49 let. Narodil se Velkém Meziříčí. Nejdříve absolvoval elektrotechnické učiliště a v roce 1988 složil maturitu; pak vystudoval sociální pedagogiku na zlínské Univerzitě Tomáše Bati a andragogiku na Univerzitě Jana Amose Komenského (2009).

V současnosti je zastupitelem a radním Kraje Vysočina a je odpovědný za sociální oblast. Od listopadu 2013 zastává funkci předsedy krajské organizace ČSSD na Vysočině.

Pracoval ve strojírně ve Žďáru nad Sázavou, v letech 1989 až 1996 vedl organizaci Mládí Vysočiny, která se věnuje aktivitám pro děti a mládež; od roku 1996 se živí v politice - byl okresním tajemníkem ČSSD (1996-1998), čtyři roky asistentem poslance ČSSD Karla Černého, působil jako tajemník a poradce na mMnisterstvu obrany (2003-2007) nebo krajský volební manažer ČSSD (2007-2008).

Před listopadem vstoupil do KSČ

Krátce před listopadem 1989 vstoupil do KSČ; od roku 1996 je členem ČSSD, působil mj. jako místopředseda jihomoravské organizace (v 90. letech) nebo šéf žďárské okresní organizace; v letech 2002 až 2010 byl zastupitelem obce Polnička, kde působil i jako radní; od roku 2008 se věnuje krajské politice. Petr Krčál je ženatý a má tři děti.

Do čela vysočinské krajské organizace sociální demokracie byl Krčál zvolen loni v listopadu na konferenci, která zároveň podpořila Bohuslava Sobotku proti jeho stranickým oponentům kolem Michala Haška. Krčála delegáti vybrali už v prvním kole, přestože za favorita byl považován jeho kolega z krajské rady a náměstek hejtmana Libor Joukl. Loni neúspěšně kandidoval v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny.

Je spoluautorem knihy Žďáráci v letectvu krále Anglie (1940-1945), která se věnuje regionálním osobnostem bojujícím za druhé světové války u britského královského letectva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

19:19 „Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

I přes těžkosti, které Felix Slováček prožívá ve své rodině, se pro řeporyjského starostu stalo nesm…