Kdo se nenechá očkovat, zbytečně ohrožuje okolí, řekl Jurečka. Špidla varoval, může přijít nouzový stav

14.11.2021 12:45 | On-line

Vladimír Špidla a Marian Jurečka. Jeden ministr práce a sociálních věcí bývalý, druhý možná budoucí. V Partii na CNN Prima News probrali pandemii, kde se zcela shodli na tvrdé motivaci k očkování, pak sestavování vlády i sociální politiku. Jurečka ji chce postavit na principu „sociální trampolíny“ a rovněž na vysílání signálů, že čím více dětí, tím lépe.

Kdo se nenechá očkovat, zbytečně ohrožuje okolí, řekl Jurečka. Špidla varoval, může přijít nouzový stav
Foto: Screen TV Prima
Popisek: Marian Jurečka v Partii

Jurečka hned na úvod zdůraznil, že ještě není ve vládě, takže odpovědnost za covidová opatření stále jde za týmem Andreje Babiše. Odmítá ale, že chce špatnou situaci přehodit na kabinet.

Klíč ke konci pandemie je podle něj jasný. „Každý, kdo zbytečně nepodstoupí očkování, tak naprosto zbytečně ohrožuje své okolí,“ vzkázal občanům.

Anketa

Zvládne Fialova vláda covid lépe než Babišova?

3%
94%
hlasovalo: 36256 lidí

„Vláda by měla reagovat razantněji, ta situace se velmi zhoršuje,“ souhlasil Vladimír Špidla. Je však podle něj důležité i to, že končící vláda konzultuje situaci s reprezentací novou.

I Špidla se přimluvil za velké nasazení negativní i pozitivní motivace k očkování. Nejúspěšnější země, jako Portugalsko, Španělsko nebo Itálie, to takto dělají a podle Špidly se to osvědčuje. „Ty nejexponovanější skupiny by se měly očkovat povinně,“ uzavřel. Lockdown neočkovaných je podle něj přehnaný, ale argumenty rakouského kancléře, že nemůže zvýhodňovat nezodpovědné, zcela chápe.

Jurečka pochválil „edukační kampaň vlády, vysvětlující tvrdě dopady neočkování“. Tím byla myšlena diskutovaná kampaň s plakáty s mrtvolami a slogany „Nestihl třetí dávku“ nebo „Měl plno výmluv“.

Věří, že bychom se mohli vyhnout nouzovému stavu. Pandemický zákon podle něj nabízí dost možností.

Podle Špidly ale během několika týdnů může nastat taková situace, že nouzový stav bude jediné řešení.

Pak Špidla rovněž ocenil tvrdou vládní kampaň za očkování. „Jde o životy, a ne jednotlivců, je to populačně významné. Takže být cimprlich zde není namístě.“

Jurečka přikyvoval, že brutální není kampaň, ale realita. A s kampaněmi typu BESIP máme dobré zkušenosti. Proto je pochopitelné, abychom takto prolomili hoaxy o tom, že si lidé nechtějí píchat sajrajty.

Oba se pak přimluvili za testování ve školách i firmách.

Ale od Vítka jsem nic takového neslyšel

Druhým tématem byl vznik nové vlády a dramatické schvalování koaliční dohody u Pirátů.

Jurečka věří, že ke schválení dojde, nedává mu logiku, aby čtyři pirátští poslanci šli do opozice. „Piráti mají svůj odborný přínos do té koalice,“ ujistil. Zatímco KDU-ČSL má do koalice přinášet sociálno, Piráti pak digitální kompetenci. Taktně komentoval sobotní „punkerský“ rozhovor s pirátskou europoslankyní Markétou Gregorovou, která koalici v podstatě kritizovala. „Asi se v něm nikdo plně neorientoval,“ poznamenal k jejímu povídání pro Respekt.

Podle Špidlovy zkušenosti mají silné koaliční strany sklon své slabší partnery přehlížet. A Piráti jsou teď zkrátka velmi slabí. „Když se v takové pozici vzepřete, tak vás vůbec nemusí brát v úvahu. A to je velké napětí a podklad pro rozmíšky ve vládě,“ vysvětloval.

„Politika není matematika,“ poznamenal k tomu Jurečka. Koalice podle něj cítí odpovědnost a touhu veřejnosti po změně. „Mezi námi pěti – Petrem, Markétou, Ivanem, Vítkem – existují dobré osobní vztahy,“ ujistil. Vládní pětka podle něj má i společnou traumatickou zkušenost z opozice.

Poznámky ze strany STAN, že klidně půjdou od vlády bez Pirátů... „Od Vítka jsem to nikdy neslyšel,“ odmítl Jurečka s odkazem na předsedu STAN Víta Rakušana.

Petr Fiala podle něj není Andrej Babiš a lidsky nechce nikoho válcovat. Nikdo podle něj neřešil situaci, že by Piráti ve vládě nebyli. Pokud Piráti v pondělí odmítnou, tak se zbytek koalice sejde a bude řešit, co dále. Více to nechtěl komentovat. „Bylo by to amatérské, neférové,“ tvrdil.

Lidovci už mají jasno, koho pošlou do vlády, ale nechce to prozrazovat předtím, než to oficiálně oznámí Petr Fiala.

Vláda bude sociální, vždyť jsme lidovci

Nereflektoval ani na slova moderátorky Terezie Tománkové, která připomněla slova Markéty Pekarové Adamové, že lidovci na Ministerstvo práce a sociálních věcí posadí těžkou váhu, což naznačuje, že by to měl být sám předseda Jurečka. „Máme v KDU- ČSL spoustu lidí, kteří se tomu věnují,“ odmítl.

Špidla ocenil končící ministryni práce Janu Maláčovou. „Pořád platí to biblické ‚po ovoci jejich poznáte je‘. A když se podíváte, co ministerstvo zvládlo v této době, tak je to mimořádný výkon,“ myslí si. Kritika Maláčové od Andreje Babiše je podle něj už vedena premiérovými budoucími politickými ambicemi.

Jurečka připomněl, že MPSV mělo i řadu problémů, třeba se zakázkami na IT. Podle Špidly se to ale vyřešilo a nehrozí, že by komukoliv nepřišly dávky, jako za minulých vlád.

„My nejsme vláda, která nebude sociální a nebude blízko lidem, i když nám dávají takové nálepky,“ zaznělo pak od Mariana Jurečky. Nemůžeme ale podle něj rozdávat peníze celým skupinám bez ohledu na veřejné rozpočty, naše děti a vnoučata.

„Podtrhuji dvakrát, budeme sociálně zodpovědní, ale velmi adresně,“ pokračoval Jurečka. Od lidovců podle něj nic jiného nepřijde. Sociální systém vnímá jako trampolínu, ne aby člověka udržoval v jeho sociálním statusu.

Špidla připomněl „jednu z největší seker do daňových příjmů“ v podobě daňových úlev z loňského prosince. S moderátorkou se pohádali, jestli ta sekera byla 80 nebo 150 miliard. „Budou muset přehnodnocovat, pokud nechtějí brutálně zasáhnout ty nejslabší,“ obrátil se na Jurečku.

Špidla také odmítl, že by se za této vlády „rozhazovalo“. „Řešila se situace, kterou vyvolala covidová krize,“ vysvětloval. Musela se podle něj udržet koupěschopná poptávka, a to se podařilo.

Anketa

Jste pro zavření hospod a restaurací? (Ptáme se od 10. 11. 2021)

14%
75%
hlasovalo: 23659 lidí

Jurečka připomněl, že mnohem větší sekery v řádech stovek miliard dělala končící Babišova vláda. „Tady si úředníci zvykli na štědrou ruku páně, schovávanou třeba za covidová opatření,“ stěžoval si.

Stát by měl říci lidem, že to, co společnost dlouhodobě zajišťuje nejvíce, jsou jejich děti. A slíbil, že za lidovců bude stát takové signály vysílat velmi silně.

Jurečka plánuje „změnu optiky lidí“. „Aby si lidi řekli: Dobře, chtěli jsme jedno dítě, ale pořídíme si dvě,“ vyjádřil svou představu. A v příští generaci jako když to náš důchodový systém najde.

Pak se oba hádali o daních, Špidla se blýskl, že ze zemí OECD má nejnižší daně Mexiko, které rozhodně není nejvyspělejší. Jurečka mu namítal, že řada zemí má nižší daně než my, a funguje jim to lépe.

Nakonec Jurečka odmítl, že by koaliční sto osmička opozici ve sněmovně „válcovala“. Odmítnutí Radka Vondráčka do vedení Poslanecké sněmovny vysvětloval tak, že sami koaliční poslanci nechtěli hlasovat pro někoho, kdo poskakoval s kytarou po předsednickém pultu a dělal sněmově ostudu i v zahraničí. Nepřipuštění kandidatury Karla Havlíčka na předsedu sněmovny bylo podle něj nezbytné, Ústava hovořila jasně. „Já nevím, jestli si pan vicepremiér vážně představoval, že ke svým dvěma ministerstvům bude ještě řídit sněmovnu,“ kroutil Jurečka pobaveně hlavou.

„Parlament je suverén,“ přitakal Špidla. Ve finále je poslanec při hlasování vždy sám za sebe. Námitky proti Radku Vondráčkovi mu ale připadají relevantní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…