Kdo studuje na univerzitě, má raději EU, zjistili britští vědci. A Ivana Gabala to inspirovalo...

09.08.2017 13:21

Kdyby více Britů studovalo na vysokých školách, nehlasovali by pro brexit, ale naopak by viděli výhody Evropské unie. K tomu dospěla studie britských vědců. A lidovecký poslanec Ivan Gabal si z toho odnesl poučení, že i u nás musíme na co nejvíce mladých lidí nechat působit vysoké školy, aby si uvědomili, jaké jsou výhody tohoto „klubu bohatých zemí“.

Kdo studuje na univerzitě, má raději EU, zjistili britští vědci. A Ivana Gabala to inspirovalo...
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Gabal

V Británii se vědci zamýšlejí nad zásadními věcmi – třeba: Proč ti Britové hlasovali pro brexit? Nejnovější vysvětlení je, že pro něj hlasovali proto, že jsou málo vzdělaní, a kdyby byli vzdělaní více, tak by z Evropské unie nikdy neodcházeli.

Kdyby prý jen o tři procenta více Britů studovalo na vysoké škole, mohla se těsná většina převážit ve prospěch setrvání. Zjistili totiž, že fakt, jestli daný člověk studoval na vysoké škole nebo nikoliv, byl důležitým faktorem v rozhodování, zda hlasovat pro Brexit nebo proti.

Výzkumníci z univerzity v Leicesteru na základě „víceznačné regresivní analýzy“ a „logitového modelu“ zjistili, že vzdělání bylo důležitějším faktorem než věk, pohlaví nebo příjmy. Jednoduše řečeno, kdo studoval na vysoké škole, byl spíš proti brexitu, kdo ne, ten byl pro. Vědci o tom zpracovali odborný článek a publikovali jej v časopise World Development.

CELÝ ČLÁNEK ZDE

Vědci zároveň připomněli, že poslední vláda Labouristické strany si dala za cíl, aby polovina mladých lidí měla vysokoškolské vzdělání. V roce 2022 se má dostat na 51,3 procenta (v roce 2002 to bylo 28,7 procenta). Spekuluje se tedy, že o pouhých pár let později už by výsledek hlasování mohl vypadat jinak.

O studii v češtině informoval web Lidovky.cz a na sociálních sítích se objevily protichůdné reakce. Ekonom Vladimír Pikora připomněl, že nedávno jsme mohli číst výsledek bádání jiných vědců, podle kterého lidé, kteří mají příliš mnoho dětí, škodí planetě. Teď jsme se tedy dozvěděli, že kdyby bylo více vysokoškoláků, nebyl by brexit. Pikora už prý jen čeká, kdy jiní vědci prokáží, že světu by nejvíce prospělo střílet bílé muže. „Neskutečné kraviny,“ žasne ekonom.

Jiné studie naopak zaujala a vzali si z ní poučení, že u nás musíme mít co nejvíce vysokoškolských studentů, abychom neopakovali britskou chybu a hlasovali vždy pro Evropskou unii. Diplomovaný sociolog a poslanec KDU-ČSL Ivan Gabal se nad článkem triumfálně ptal: „Ještě má někdo pocit, že k členství v klubu bohatých zemí máme moc VŠ vzdělání?“ A vše zakončil řečnickou otázkou, komu by asi prospělo, kdybychom počty studentů omezovali.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…