Kdo to vypustil? A proč? Schillerová grilovala Stanjuru, že si vycucal čísla z prstu

28.02.2023 14:07

Ve Sněmovně se dnes dopoledne rozhořel spor kvůli vyhlášenému stavu legislativní nouze, v němž chce vláda zrychleně schvalovat sporný návrh na omezení mimořádné červnové valorizace důchodů. Odmítavé reakce opozičních poslanců vyvolala slova předsedy lidoveckých poslanců Marka Výborného o tom, že bez včasného přijetí penzijní novely hrozí státu značné hospodářské škody. Dolní komora musí trvání stavu legislativní nouze potvrdit a do řádné debaty jen k této záležitosti se aktuálně hlásí šest desítek zákonodárců. Velmi ostře se do ministra financí Zbyňka Stanjury pustila šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

Kdo to vypustil? A proč? Schillerová grilovala Stanjuru, že si vycucal čísla z prstu
Foto: Archiv Aleny Schillerové
Popisek: Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31653 lidí
„Jsem ráda, že tu sedí pan ministr financí, protože on dnes na tiskové konferenci před jednáním Poslanecké sněmovny hrozil, že bez této hanebné novely bude v České republice poměr mzdy k důchodům 49 procent. U čisté mzdy dokonce 61,5 procenta. Argumentuje oficiální tabulkou Ministerstva financí, která byla dnes v 9:13 zveřejněna na oficiálním twitterovém účtu Ministerstva financí. Když zcela pominu absurditu této argumentace, kdy vlastně říkáte, že senioři se mají vzhledem k průměrné mzdě moc dobře, a proto do toho musíte sáhnout, a zapomínáte, že to není dáno růstem důchodů, ale nerůstem mezd,“ poznamenala ve svém vystoupení Schillerová.

„Důchodci reálně nijak nebohatnou, a tak dále. Ale já mám kromě této principiální připomínky připomínku mnohem závažnější. Ptám se vás, pane ministře financí, z jakého důvodu Ministerstvo financí dnes ráno zhoršilo odhad růstu průměrné mzdy v roce 2023 oproti lednové oficiální makroekonomické predikci ze sedmi a půl procenta na 2,9 procenta. Kdo dal pokyn k publikaci této aktuální zhoršené predikce, jaké makroekonomické fundamenty vás vedly k tomuto dramatickému zhoršení, které bude mít zásadní vliv na českou ekonomiku a státní rozpočet? Žádám vás, abyste vyvrátil pochybnosti, že jste zneužil autority Ministerstva financí k publikaci zcela účelové predikce, která má podpořit vaši zcela falešnou a nemístnou argumentaci na dnešní schůzi,“ dodala Schillerová.

"Žádám Ministerstvo financí, aby v zájmu obrany své legitimity buď svou aktuální predikci obhájilo, předložilo důsledky pro státní rozpočet, nebo okamžitě tuto podivnou, a to jsem velmi zdvořilá, tabulku stáhlo. Ministra financí žádám o vysvětlení, z jakého důvodu byla predikce změněna, kdo k tomu dal pokyn...“ pokračovala Schillerová, nekompromisně však byla přerušena předsedající schůze Věrou Kovářovou (STAN), že vypršel čas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

tak to by mne taky zajímalo., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJan Čert , 28.02.2023 14:14:58
Za jeden měsíc se toho tolik nezměnilo a pokud mohli udělat tento odhad, mohli ho udělat při sestavování rozpočtu před koncem roku. Neudělali. Stanjura lže a čísla cucá z prstu.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…