Kdo tu nežije, ať nevolí. Pekarová se chytila. A začala vysvětlovat…

16.12.2023 13:13 | Monitoring

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) se jala se vší vervou hájit prosazení korespondenční volby, která by usnadnila možnost volit všem Čechům žijícím v zahraničí. Spoluobčanům, kteří si myslí, že korespondenční volba do právního řádu ČR nepatří, poslala vzkaz...

Kdo tu nežije, ať nevolí. Pekarová se chytila. A začala vysvětlovat…
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Markéta Pekarová Adamová

Strany vládní pětikoalice – ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN – hlásí, že jsou odhodlány prosadit korespondenční volbu pro české občany žijící v zahraničí.

A od dvou voličů, resp. voliček, se hned dozvěděla, že kdo nežije v Česku a neplatí zde daně, neměl by se ani montovat do zdejší politiky.

„Pokud zde nežijí a neodvádějí daně, tak ať také nerozhodují ve volbách o našem životě tady v Česku,“ prohlásila volička Zina Prokešová.  

„Tak občané, co trvale žijí v cizině a neplatí zde daně, nepodílejí se na chodu státu, na vlastní kůži neví, jak se zde žije, budou o něčem pro nás tak zásadním rozhodovat? Pouze je to vaše snaha se mermomocí udržet u koryt,“ přidala se Ivana Danielová.

Spor o korespondenční volbu

A Pekarová Adamová i jim odpověděla. Připomněla, že lidé žijící v zahraničí mohou do Poslanecké sněmovny volit již dnes, takže vláda Petra Fialy nezavádí žádnou novotu, jen se chystá usnadnit již existující možnost.

„Právo volit náleží každému plnoletému občanovi České republiky bez ohledu na to, v jaké zemi se zrovna nachází. To není ničí názor, to jinými slovy říká naše Listina základních práv a svobod,“ podotýká Pekarová Adamová.

A jedním dechem dodala, že i lidé žijící v zahraničí mohou mít zájem na tom, co se děje v Česku, pokud zde žijí jejich přátelé, rodiče, děti, tety a tak podobně.

Připomněla i to, že lidé žijící v zahraničí měli podíl na návratu svobody do jejich vlasti. „Ostatně byli to právě emigranti, kteří za totality výrazně napomáhali v boji za svobodu Československa. Oni jsou tím nejlepším důkazem, že změna bydliště nic nevypovídá o lásce k vlasti. A nutno dodat, že podobně jako v případě manželství pro všechny, ani tady nehodláme rozlišovat občany na více kategorií. Zkrátka jsme slíbili, že všem lidem usnadníme život, a to také děláme,“ napsala Pekarová Adamová.

spor o korespondndenční volbu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vedoucí úloha SPOLU. Vláda na věčné časy., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Novák , 16.12.2023 13:50:04
Pokud o nás budou rozhodovat lidé, krajané, kterým je úplně jedno jaké se tu budou platit daně, jaká bude výše mateřské či kdy se půjde do starobního důchodu, je zbytečné chodit k volbám. Budou o nás rozhodovat a jich se to týkat nebude. Současná koalice si tedy může rovnou odsouhlasit vedoucí úlohu SPOLU a vládu na věčné časy. A kecy o demokracii, které se v zemi porušují, již dávno neposlouchám.

|  21 |  0

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…