Kdo všechno byl sledován? Tejc pronesl v ČT hrozivá slova. A Ištvan dodal...

29.05.2015 22:50

Vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan, poslanec Jeroným Tejc (ČSSD), europoslanec a první místopředseda ODS Jan Zahradil se v pátečních Událostech, komentářích České televize vyjadřovali k nevině Jany Nečasové ve věci zneužití vojenského zpravodajství. Tejc varoval, že se nám z kauzy Jany Nečasové a vojenského zpravodajství může stát nebezpečný precedens. Ištvan se důrazně bránil nařčení, že by snad státní zástupci způsobili pád vlády.

Kdo všechno byl sledován? Tejc pronesl v ČT hrozivá slova. A Ištvan dodal...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nečasová je vedena do soudní síně

Oba politici si hned v úvodu posteskli, že neznáme zdůvodnění soudkyně. Tejc varoval, že se z tohoto případu může stát nebezpečný precedens do budoucna, protože teoreticky může docházet k nejasnému sledování občanů a nic se nestane.

Zahradil si ihned rýpl do Ištvana. Rozpadly se mu prý už dvě větve jeho údajně velké kauzy. „Byli jsme svědky jednání, které bylo za hranicí životního vkusu. Já jsem ochoten říct, že byla chyba, když premiér zaměstnával svou životní partnerku, ale určitě to není na kriminál. ... Humbuk, který tu byl před dvěma lety, byl neadekvátní,“ poznamenal Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Tejc ale trvá na tom, že práce zpravodajců je varující. „Já se ptám, kdo byl ještě prověřován. Byl jsem to snad já, když jsem poukazoval na vysoké odměny paní Nagyové-Nečasové,“ ptal se. Pokud by byli v této kauze zpravodajci potrestáni, tak by si příště jejich kolegové a nástupci dali více pozor, aby jednali přiměřeněji. Takhle nám tady zůstává problém.

Volání po zkušených osobnostech

Zahradil mu dal do jisté míry za pravdu, ale to není problém paní Nečasové, ale spíše sněmovny, která by se měla podívat na to, zda jsou tajné služby dostatečně pod kontrolou nebo jich nemáme moc. Na druhé straně je tu také riziko, že by tajné služby mohly být pod tak silnou kontrolou, že by v zásadě nemohly pracovat.

Tejc by to řešil tak, že by vznikl, řekněme, tříčlenný sbor důvěryhodných osob patřičného věku, např. bývalých ředitelů tajných služeb, kteří by práci tajných služeb kontrolovali a vyslovili by se v okamžiku, kdy by podle jejich názoru došlo k porušení zákona. Neměli by to ale být lidé, kteří by na této pozici teprve svou kariéru startovali, měli by ji zde spíše končit.

Pád vlády jsme nezpůsobili my, ale politici

Do vysílání vstoupil i Ivo Ištvan. Důrazně odmítl, že by státní zástupce v kauze zneužití vojenského zpravodajství postupoval špatně. „My jsme se odvolali, takže rozhodne odvolací soud. Já bych tady chtěl připomenout, že soud řekl, že se skutek stal, že ke sledování došlo, ale nepodařilo se prokázat, že to byl trestný čin,“ podotkl Ištvan. Soud prý navíc už také konstatoval, že státní zastupitelství podalo žalobu důvodně.

Pokud zmiňujete pád vlády, ten nenastal v důsledku počínání státních zástupců, ale v důsledku rozhodnutí politické reprezentace. Koneckonců pokud ta akce byla správná, tak proč se tehdejší premiér Petr Nečas omlouval,“ ptal se Ištvan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…