Kdo zastřelil mafiána Mrázka? Nové informace

03.02.2023 11:20 | Kauza

Po sedmnácti letech od vraždy kmotra podsvětí Františka Mrázka nastal průlom: Policisté jsou přesvědčení, že vědí, kdo krále podsvětí Mrázka zavraždil. A kdo si jeho smrt objednal. Nová zjištění zveřejnil deník MF DNES.

Kdo zastřelil mafiána Mrázka? Nové informace
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Z pohřbu Františka Mrázka

Mrázka podle policie zastřelil vrah ze Slovenska: „Střelcem byl nájemný vrah ze Slovenska, jsme o tom přesvědčení,“ uvedl pro MF DNES člověk blízký vyšetřování. Je to poslední šance, jak dotáhnout nedořešený případ do konce. Za tři roky bude vražda promlčena.

Podle policejního podezření stáli v pozadí vraždy největšího českého mafiána v lednu 2006 kontroverzní podnikatelé Radovan Krejčíř a Tomáš Pitr a boj o ústecký potravinářský podnik Setuza. Krejčíř ani Pitr ale nikdy obviněni z vraždy Mrázka nebyli.

Podobně vypověděli další dva zdroje z policejního prostředí. „Spekulovalo se samozřejmě, že byl zastřelen proto, že stál v cestě zájmům lidí z vládních kruhů, ale po vyšetřování zbyla tahle jediná verze, vraha jsme měli i ztotožněného,“ říká další zdroj MF DNES.

Slovenský nájemný vrah, podle zjištění MF DNES bývalý elitní policista, který v minulosti minimálně ve třech případech pro Mrázka pracoval; vodítkem jsou jeho kontakty do českého podsvětí. Konkrétně například na Antonína Bělu, dalšího z českých mafiánů a jeho lidi i spolupracovníky. Běla se přátelil s Mrázkem a arménskou mafií – i on byl zavražděn.

Mrázek byl zavražděn v sídle jeho firem v Durychově ulici, v pražské čtvrti Lhotka. Když vyšel ze dveří zámečku na pražské Lhotce, nájemný vrah, ležící sto metrů daleko u křoví na studené zemi, zmáčkl spoušť. Jednou střelou přesně do srdce jej pár vteřin předtím, než by nasedl do svého opancéřovaného mercedesu, zabil.

Zemřel jen pár hodin předtím, než měla Setuzu a její čtyřmiliardovou pohledávku znovu řešit Česká konsolidační agentura. A v den, kdy jej sledovali elitní policejní detektivové. Byl podezřelý z vytunelování šesti bank a objednání několika vražd, v onen daný den si domluvil s dalšími významnými českými mafiány schůzky v luxusním pražském hotelu. Bezpečnostní a informační služba chtěla setkání zdokumentovat, s jejich monitoringem jí pomáhala policie. Až do odpoledne, kdy tajná služba policisty stáhla.

„Zavolali, že to už stačí, že mají všechno, co potřebují, a ať akci ukončíme. Říkali jsme, že to je zajímavé, že tam přijíždějí lidé, kteří nás zajímají, ale odmítli, ať to okamžitě stopneme. BIS měla zároveň kameru, která snímala vchod do Mrázkova zámečku a prostor před ním. Když k vraždě došlo, říkal jsem si, že vše bude natočené. Ten den prý ale kamera nefungovala,“ uvedl bývalý elitní detektiv Karel Tichý, který na případu Mrázka pracoval a této verzi dodnes nevěří. Právě nahrávka střelce před vilou by mohla být pro policisty klíčovým důkazem.

Tichý tvrdí, že je od počátku přesvědčen, že Mrázek zemřel kvůli chystaným změnám s potravinovým podnikem Setuza. Tu kmotr skrytě ovládal spolu s Radovanem Krejčířem, který je ve vězení v Jižní Africe, a Tomášem Pitrem odsouzeným za daňové úniky.

 „Krejčíř chtěl prodat Setuzu sám s Pitrem a vyšachovat Mrázka. Mrázek najednou otočil a chtěl s námi spolupracovat, bál se Krejčíře, věděl, že mu přetahuje Pitra. Pitr Krejčířovi řekl, že chce dělat s ním, že totálně všechno ovládnou. Ale dal mu podmínku, že ho musí zbavit Mrázka, protože ten ho jinak nechá zabít,“ popisuje Tichý.

„Podařilo se sice ustanovit nájemného slovenského vraha, i modus operandi byl, ale nepodařilo se získat žádný důkaz, který by soudně obstál. A ten člověk (vrah) byl pro policii nový, neměl za sebou dohledatelné žádné vraždy,“ popisuje Robert Šlachta, bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Kriminalisté se snaží získat silný důkaz pro své tvrzení, který by u soudu obstál a uzavřel kruh nepřímých důkazů. Nebo přimět některé gangstery, aby s nimi spolupracovali – a rozhodli se mluvit. Ve hře je tak i návrat Radovana Krejčíře z Jihoafrické republiky, kde si odpykává trest ve vězení. Detektivové spoléhají na to, že by Krejčíř mohl o minulosti promluvit, čeká se, zda ministr spravedlnosti Jihoafrické republiky povolí vydání Krejčíře do Česka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…