Kdy poslat české vojáky bojovat na Ukrajinu? Z výboru pro obranu to jasně zaznělo

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
26.02.2022 5:00 | Rozhovor

„Myslel jsem si, že Rusko si vezme jen Donbas a Luhansko. Otázkou je, jestli přeleze i do dalších států, pak není na co čekat,“ říká k ruskému vojenskému zásahu na Ukrajině poslanec a místopředseda výboru pro obranu Pavel Růžička (ANO). A zdůraznil, že pokud sankce nebudou bolet samotného Putina, nemají žádný význam.

Kdy poslat české vojáky bojovat na Ukrajinu? Z výboru pro obranu to jasně zaznělo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Zastavme válku na Ukrajině!

„Počítal jsem, že Rusko si vezme Donbas a Luhansko a nebude mít ambici překročit pomyslnou hranici těchto dvou separatistických samozvaných států,“ neskrýval své překvapení nad aktuálním děním Růžička. Souhlasí s prezidentem Milošem Zemanem, že to, co dělá ruský prezident Vladimir Putin, je šílené. „Jestli si Rus dojde pro Ukrajinu a spokojí se s Ukrajinou, to je stejné, jako jsem si dosud myslel, že Rus se spokojí s Donbasem a Luhanskem. Odpověď je těžká a jsem rád, že Severoatlantická aliance se jako celek připravuje a je připravena, protože události jsou nepředvídatelné,“ upozornil.

Na otázku, jak by se měla ideálně zachovat Evropská unie a Severoatlantická aliance, odvětil, že Evropská unie je impotentní. „Evropská unie je impotentní, ta ať raději vůbec nereaguje. Od začátku říkám, že evropská armáda je holý nesmysl, který nemůže fungovat. Evropská unie ať raději nereaguje, je ostudou všech ostud. Kolektivní obrana je nyní na bedrech Severoatlantické aliance a jsem přesvědčen na 100 procent, že NATO je vůči Rusku silným hráčem. Nedovedu si představit, že by ruští vojáci překročili nebo šli mimo hranice Ukrajiny, ale pokud by se tak stalo, není na co čekat,“ řekl poslanec.

Budeme platit za plyn někomu, s kým válčíme?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…