Kdy tu pec spustíte? Firma nechce říct. Jde přitom o celý kraj

10.11.2023 19:20 | Reportáž

„Stejně jako mnoho jiných průmyslových podniků v celé České republice, jsme i my velmi znepokojeni vládním navýšením cen energií, které v příštím roce dostanou náklady na naši regulovanou elektřinu až o 30 procent výše. To také ještě více vyšponuje tlak na podniky, které už nyní trpí vysokými cenami elektřiny, horentní inflací a vysokými vstupními náklady v kombinaci s nízkou poptávkou zákazníků,“ stěžuje si na podmínky poskytované vládou k podnikání vedení společnosti Liberty, největších hutí na Ostravsku, které před pár týdny zastavilo provoz vysoké pece.

Kdy tu pec spustíte? Firma nechce říct. Jde přitom o celý kraj
Foto: Jan Štěpán
Popisek: V největší ostravské huti byla odstavena vysoká pec. Vedení Moravskoslezského kraje se obává masivního propouštění ze společnosti Liberty Ostrava, což by v regionu způsobilo velké sociální problémy

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí
Na horentní ceny energií, které jsou často vyšší než u našich evropských sousedů, a to i přes fakt, že je Česko významným vývozcem elektrické energie, začínají doplácet tuzemské podniky nízkou konkurenceschopností, a tím i velkými ekonomickými problémy. Například ředitel Sekce hospodářské politiky svazu podnikatelů Bohuslav Čížek uvedl v některých médiích, že velcí spotřebitelé energií v Česku mají čtvrtou nejdražší elektřinu v Evropě, a pokud vláda v příštím roce skutečně ještě navýší cenu regulovaných složek v celkové hodnotě elektrické energie, bude to právě pro zmíněnou konkurenceschopnost průmyslové ekonomiky v Česku velkou ranou. Tyto obavy nejsou určitě liché, jak se nyní ukazuje na případu největší ostravské huti, společnosti Liberty s šesti tisíci zaměstnanci, která v minulých týdnech zastavila provoz na své poslední vysoké peci, kvůli vysokým výrobním nákladům, a to zvláště u energií, kdy pak jen těžko může soutěžit se svými oborovými konkurenty z jiných částí světa. To potvrdilo ParlamentnímListům.cz i vedení společnosti Liberty Ostrava.

„Stejně jako mnoho jiných průmyslových podniků v celé České republice, jsme velmi znepokojeni vládním navýšením cen energií, které v příštím roce dostane náklady na naši regulovanou elektřinu o 30 procent výše. To také ještě více vyšponuje tlak na podniky, které už nyní trpí vysokými cenami elektřiny, horentní inflací a vysokými vstupními náklady v kombinaci s nízkou poptávkou zákazníků. Ta je způsobena konkurencí z ostatních zemí EU, jejichž vlády dotují firmám náklady na energie a dále historicky vysokým dovozům levné oceli ze zemí mimo EU, které mají dotované energie a neplatí uhlíkové daně. Nadále vyzýváme vládu, aby zavedla účinnější opatření na podporu velkých průmyslových odvětví, jako je to naše a ochránila tak stovky tisíc pracovních míst,“ informovala o stanovisku vedení firmy Kateřina Zajíčková, tisková mluvčí nadnárodní společnosti Liberty Ostrava.

Odboráři: Situace není dobrá, ale zatím se nepropouští

Zastavením stěžejní výroby je samozřejmě znepokojeno několik tisíc zaměstnanců firmy. Situaci proto bedlivě sledují jak odboráři, tak i někteří zástupci státní správy, jako například vládní zmocněnec pro Moravskoslezský kraj Jiří Cienciala, dřívější šéf Třineckých železáren, který upozorňuje na fakt, že zastavení vysoké pece a její následné rozjetí je technicky i finančně náročnou záležitostí, jež do budoucna vzbuzuje velké obavy. Nicméně zástupci odborů z ostravských hutí jsou prozatím ještě dost optimističtí a věří v brzkou obnovu provozu vysoké pece.

„Plánovaná schůzka s naším vedením o dalším fungování firmy se zástupci odborů ještě neproběhla, i když byla plánovaná počátkem tohoto týdne. Situace určitě není dobrá, když hlavní výrobní provoz nejede tak, jak by měl. Zatím jsme ale vedení firmy vděčni za to, že nezačalo propouštět a doufáme, že vysoká pec se opět zanedlouho rozjede a bude se zase vyrábět. Současné problémy jsou způsobené především vysokými cenami energií u nás a také systémem drahých emisních povolenek, což naši výrobu hodně prodražuje. Kvůli nedobré ekonomické situaci u nás i v celé Evropě se také potýkáme s nedostatkem lukrativnějších zakázek. Část výrobních zaměstnanců byla teď převedena na jinou práci, část stále udržuje vysokou pec i další agregáty v takovém stavu, aby byly do budoucna funkční. S vedením se máme setkat v příštích dnech,“ informoval předseda odborů ve společnosti Liberty Ostrava Petr Slanina.

Nicméně vedení firmy ještě uvedlo, že vysoká pec je nyní v tzv. horkém odstavení a k jejímu opětovnému spuštění v nějakém konkrétním termínu se nechce blíže vyjadřovat.

Krachem ostravské huti by se kraj dostal do velkých problémů

Velmi znepokojeno je odstavením pece, a tak faktickým zastavením hlavního výrobního programu také vedení Moravskoslezského kraje, které by muselo při insolvenci firmy a za masivního propouštění řešit ve svém regionu velmi nepříjemné sociální problémy. K nynější situaci ve společnosti Liberty se proto vyjádřil samotný hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška:

„S velkým znepokojením sleduji dění v ostravské huti Liberty Ostrava. Odstavení provozu poslední vysoké pece totiž může mít významné dopady na životy zaměstnanců této společnosti, ale i firem na Liberty navázaných. Ztráta pracovních míst pro stovky, ne-li tisícovky lidí by ovlivnila ekonomickou i sociální situaci v našem kraji. Proto důrazně vyzývám vedení společnosti, aby své další kroky v této situaci činilo s maximální zodpovědností a empatií vůči svým zaměstnancům, ale i regionu, jehož je historicky součástí. Věřím, že vedení společnosti hledá optimální řešení, které pomůže zefektivnit fungování Liberty Ostrava, a přitom bude minimalizovat negativní dopady na pracovní místa, a tím i na komunitu našeho kraje.
Zachování stability našeho regionu je nesmírně důležité i kvůli transformaci, kterou prochází. Od těžkého průmyslu se postupně odkláníme směrem k inovacím a nejnovějším technologiím, přesto jsme si vědomi toho, jak důležitou roli v našem rozvoji těžký průmysl sehrál, a že svým způsobem naší součástí zůstane. Věřím, že další vývoj v Liberty Ostrava s ohledem na vše zmíněné bude směřovat k dalšímu rozvoji, nikoli pádu této společnosti, která náš kraj a jeho historii po desetiletí intenzivně formovala.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Profesor politologie Fiala, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVincent Pribula , 10.11.2023 23:09:47
Politolog Fiala a jeho suita jede jak smyslů zbavená demoliční četa. Taivanec přece nebude počítač groše a politolog ideově čistě zničí těžkej průmysl a to vše za totálního nezájmu zdebilizovaných mas každodení propagandou pravdy a lásky. Padne nějaká železárna a nic se nestane. Media a prestituti napíší, že to je dobře, stejně to je špinavý provoz a lidi v ní potřebují převýchovu. Nakonec se tam nějak moc rusů motalo a šířilo dezinformace. Vrchní cenzor a udavač vlastních lidí to politicky pokryje a zase nic a nic! Hlavně je nutné platit poplatky Čt, klanět se a držet lainu.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…