Kdyby OSN fungovala, musela by se teď spojit proti teroristickým státům USA, Velká Británie a Francie. I to padlo po úderu v Sýrii

14.04.2018 11:11

Spojené státy zaútočily společně s Velkou Británií a Francií na Sýrii. A reakce českých politiků i lidí veřejného života na sebe nenechaly dlouho čekat.

Kdyby OSN fungovala, musela by se teď spojit proti teroristickým státům USA, Velká Británie a Francie. I to padlo po úderu v Sýrii
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Jiří Ovčáček v pořadu Horké téma

K situaci v Sýrii se vyjádřil mimo jiné již i Pražský hrad. Vojenské řešení situace by podle Hradu mělo být až poslední možností. Na twitteru to uvedl mluvčí českého prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. Zároveň slovně napadl novináře, neziskové organizace a kritiky prezidenta Zemana, že podporují válku.

„Vojenské řešení je vždy až to poslední,“ prohlásil mluvčí Zemana. Na svém dalším twitterovém účtu Ovčáček osočil novináře, že válku chtěli. „Nadšení čeští novináři, neziskovkáři a pražskokavárníci prý už brzy vyrazí do první linie v Sýrii. Stále ale hledají velitele. Nějaký tip?“ napsal. Již ve čtvrtek uvedl, že se novináři při představě války „slastně olizují“ a měli by být posláni do první linie.

„Použití chemických zbraní proti vlastnímu obyvatelstvu je odporný zločin, který nelze tolerovat. Společná akce USA, VB a FR v Sýrii je správnou reakcí. Situaci na Blízkém východě nelze podceňovat a pouze přihlížet, jak se odtud šíří brutalita a chaos, který nás všechny ohrožuje,“ poznamenal pak k útoku předseda ODS Petr Fiala.

Česká diplomacie vnímá noční útok USA, Británie a Francie v Sýrii jako jasný vzkaz těm, kdo by chtěli pokračovat v chemických útocích. Rada bezpečnosti OSN podle ní nedokázala situaci v Sýrii účinně řešit. Česko společně s dalšími státy Evropské unie vyzývá všechny aktéry syrského konfliktu ke zmírnění bojů a k obnovení mírových jednání, uvedlo ministerstvo zahraničí v tiskovém prohlášení.

Česká diplomacie také vyjádřila podporu stanovisku generálního tajemníka Severoatlantické aliance Jense Stoltenberga. Uvedl, že vojenský zásah povede ke snížení kapacity syrského vládnoucího režimu vést chemické útoky proti svému lidu.

„Úder Británie, Francie a USA na Sýrii mimo jiné jednoznačně ukazuje, že tyto státy Rusku nevěří už ani slovo. Pravý opak respektu, který se Putin svými siláckými kousky snažil vytvořit,“ zareagoval na aktuální události také politický geograf Michael Romancov.

„Když nějaký stát není schopen zvládnout své vnitřní politické pnutí bez toho, že by pravidelně zabíjel lidi v jiných zemích, pak je to gangsterský stát nebezpečný všem. Kdyby OSN a mezinárodní společenství opravdu fungovalo, muselo by se dnes spojit proti teroristickým státům USA, Francie a Velká Británie. To se pochopitelně nestane. Včera jsem v Berouně mluvil hlavně o kolektivním idiotismu. Tak se teď dívejte. Uvidíme přehlídku bezmozků bez svědomí,“ zmínil pro změnu sociolog Petr Hampl.

„USA, Velká Británie a Francie daly jasně najevo, ze nelze nijak tolerovat použití chemických zbraní. Byly minimalizovány dopady útoku na civilisty. Na 9:00 svolavám užší krizový štáb MO, který posoudí rizika pro ČR,“ uvedla ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO).

Své řekl i poslanec za TOP 09 Miroslav Kalousek. „Vrazi a zločinci proti lidskosti rozumí jen síle. I když je každé bombardování hrozná věc, souhlasím s tím, že naši spojenci v tomto případě vojenskou sílu použili,“ sdělil na twitteru. A vyzval premiéra v demisi Andreje Babiše k reakci na útok. „Vláda bez důvěry je prý ‚stejně akceschopná‘, jako vláda s důvěrou. Tak si snad česká veřejnost pět hodin po útoku v Sýrii zaslouží stanovisko své vlády,“ poznamenal Kalousek.

„Jednoznačně odsuzuji útok USA, Británie a Francie v Sýrii. Vojenské ataky nikdy nepřispěly k řešení, naopak přiostřují napětí a právě tento útok může mít katastrofický dopad,“ sdělil pro změnu předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Není možné dovolit, aby se za normální považoval útok chemickými zbraněmi. V tomto kontextu souhlasím se zásahem USA, Británie a Francie,“ řekl poslanec za KDU-ČSL Jan Bartošek.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček útok odsoudil. „Děkuji V. V. Putinovi, že zatím zachoval klidnou hlavu a na agresi nezareagoval vojensky. Není to slabost, ale moudrost,“ poznamenal Ondráček. 

„Raketové útoky spojenců považujeme za silný varovný signál o tom, že používání chemických zbraní nota bene proti civilistum je nepřijatelné,“ podotkl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Chemický útok v Dúmá je odsouzeníhodný. Odpovědí ale není ukázka síly bez mandátu RB OSN. Řešení syrského konfliktu se tak bohužel odkládá stejně jako spolupráce mocností na jeho hledání. Očekávám, že Andrej Babiš a Martin Stropnický vysvětlí nejen ve Sněmovně pozici České republiky,“ poznamenal předseda ČSSD Jan Hamáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…