Kdyby se nekradlo, Česko by bylo bez dluhů, říkal byznysmen před volbami. A dal peníze Babišovi i TOPce

18.12.2013 8:46

Developer a realitní magnát Radim Passer svým dílem přispěl k tomu, že o budoucí vládě jednají právě lidovci, sociální demokracie a hnutí ANO. Každé z této stran totiž v poslední době přispěl na předvolební kampaň. Podle Hospodářských novin tak pojí vznikající koalici.

Kdyby se nekradlo, Česko by bylo bez dluhů, říkal byznysmen před volbami. A dal peníze Babišovi i TOPce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci hnutí ANO a strany ČSSD na společné tiskové konferenci v Lidovém domě

"Důvodem pro poskytnutí darů obecně vždy byly žádosti o podporu, jsme apolitická společnost, nepreferujeme pouze jeden subjekt. Podpořili jsme je přiměřenou částkou v případech, že politický subjekt prezentoval názory, které se slučují s principy naší společnosti," vzkázal HN majitel skupiny Passerinvest Group po své mluvčí Vendule Malochové.

Sumy, kterými společnost přispěla, ji řadí spíše k menším dárcům. TOP 09, lidovci a ČSSD dostali loni po 50 tisících. Hnutí ANO poslal Passer rovných sto tisíc korun. S lídrem hnutí pojí developera kritický pohled na úroveň českých vládců. Jak deník připomíná, těsně před volbami se na adresu politické reprezentace vyjadřoval kriticky.

Kritik politického establishmentu

"Nechci říct, že každý obchod se státem je zkorumpovaný, ale těch, co nejsou, je tak do deseti procent. A to je největší katastrofa této země. Tahle země by neměla dluh, kdybychom neměli zlodějské politiky a byznysmeny, protože to spolu souvisí," nebral si servítky na konci října.

K lidovcům se Passer dostal přes fotbal. Šéf pražské KDU-ČSL Jan Wolf je fanouškem klubu Bohemians 1905 a věděl, že tato vášeň jej s miliardářem Passerem pojí, proto se na něj s žádostí o podporu obrátil. Na účet nakonec prý po delší době dorazilo 50 tisíc.

Štědrým sponzorem lidovců je další pražský developer Luděk Sekyra. Ten KDU-ČSL daroval celkovou sumu, která přesahuje čtyři miliony korun. S oběma muži o jejich podpoře hovořil i předseda lidovců Pavel Bělobrádek, uzavírají HN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

9:54 Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

Rusové pokračují v postupu na východě Ukrajiny. Útočí u Svatove a podle washingtonského Institutu pr…