Kdyby se toto dělo za Zemana... Bobošíková ukázala, co novináři v projevu Pavla přepsali

21.03.2023 19:58 | Ze sítí

Absurdní a protiústavní postup při podepsání sporné valorizace důchodů, kritika účastníků akce Česko proti bídě jako „proruských“, kterým nemá smysl naslouchat, tyto a další propírané výroky a kroky prezidenta Petra Pavla z minulého týdne podrobně rozebrali v novém pořadu Aby bylo jasno. „Prezident prokázal, že pravdivá komunikace není jeho silnou stránkou,“ komentuje jeho slova Jana Bobošíková. Ta také poukazuje, že ústava není Pavlovou parketou a jak česká média nezvykle tolerují jeho přeřeky.

Kdyby se toto dělo za Zemana... Bobošíková ukázala, co novináři v projevu Pavla přepsali
Foto: Archiv Jany Bobošíkové
Popisek: Jana Bobošíková

Úvodem se moderátorka Jana Bobošíková zaměřila na důležitá vnitropolitická prohlášení, která Petr Pavel v minulém týdnu učinil. První se týkalo demonstrace Česko proti bídě z 11. března, která se uskutečnila na Václavském náměstí a účastnily se jí desítky tisíc občanů.

Tito lidé mají podle tvrzení prezidenta proruské postoje: „Máme poměrně velkou skupinu lidí, kteří sympatizují s Ruskem, část z nich jste mohli teď vidět na Václavském náměstí,“ opřel se v debatě Deníku N do účastníků akce svolané stranou PRO. „Paradoxní je, že ti lidé tam přijdou vybavení českými vlajkami, označují se za vlastence, na čepici si dají ruskou trikolóru a vykřikují hesla, že by bylo potřeba, aby k nám Vladimir Putin přišel udělat pořádek,“ tvrdil dále Petr Pavel. „Tak takové lidi asi nemůžete brát úplně vážně,“ rozhodil rukama.

Bobošíková, která s redakcí Aby bylo jasno na demonstraci byla přítomna, Pavlova slova vyvrací: „Na demonstraci jsme byli a hesla o tom, že by Vladimir Putin měl přijít udělat do České republiky pořádek, jsme neslyšeli,“ uvádí a připomíná, že se pořadatelé manifestu naopak od Ruska ostře distancovali.

Následně zdůrazňuje, za jakým účelem na Václavské náměstí tito lidé přišli. „Vymezovali se proti politice české vlády,“ pokračuje Bobošíková.

Na dotaz, jak s účastníky demonstrace hovořit, pak Petr Pavel, který tvrdí, že celá Česká republika je jeden tým, odpověděl: „No, s těmi, kteří byli teď na demonstraci, už by asi nemělo smysl moc hovořit, protože ti tam přišli s tím, že nechtějí naslouchat, oni chtějí bořit, a to už je jiná emoce.“

Dosáhnout toho, aby příště demonstranti na náměstí nepřišli, může podle prezidenta Petra Pavla Fialova vláda lepší a „pravdivou“ komunikací. „Prezident Petr Pavel prokázal, že pravdivá komunikace není jeho silnou stránkou.

A jak se také ukázalo, Pavlovou silnou stránkou není ani znalost ústavy, navazuje Bobošíková na další téma.

Jedná se například o prohlášení v Deníku N Petra Pavla, že v případě, kdy vláda ztratí v Poslanecké sněmovně důvěru, tak by podle ústavy měly být vyhlášeny mimořádné volby. Česká ústava ale pojem „mimořádné volby“ nezná. Může dojít jen k předčasným volbám, a to pouze poté, pokud by Poslanecká sněmovna byla rozpuštěna.

„Vzpomínáte si, jak se říkalo, že Miloš Zeman ústavu ohýbá? Petr Pavel ji rovnou nezná,“ konstatuje moderátorka Bobošíková.

Mimo jiné poukázala i na další faux pas v podání nové české hlavy státu, související s jeho podepsáním zákona snižujícího valorizaci penzí, který Parlament projednal v legislativní nouzi a za značných obstrukcí opozice. Zarážející je fakt, že zároveň však vyjádřil pochybnost o jeho ústavnosti, když vyzval Ústavní soud, aby jej posoudil.

Bobošíková k tomu přidává názor odborníků: „Námi oslovení právníci považují postup hlavy státu za naprosto absurdní. Pokud má prezident republiky pochybnost o ústavnosti zákona, nemá jeho podpis pod takovým zákonem co dělat,“ citovala například vyjádření právníka Ondřeje Dostála, který počínání Petra Pavla označil v tomto případě za „protiústavní, nelogické a snižující důvěru v prezidentský úřad i ve zmíněnou novelu“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

PePa je , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedestruktor1 , 21.03.2023 20:53:59
Prezidentem vlady 5demolice která si ho stvořila k obrazu svému a hned od první chvíle ten alibista prokazal komu bude sloužit a paty lízat!!! Zlatý Zeman i Klausem na který PePa nikdy mit nebude je to jenom voskovy panáček od Fialy!!!

|  16 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…