Kdyby takto dopadly eurovolby, budou v kavárně potřebovat panáka. ANO suverénně vládne, Piráty málem porazila KSČM

25.04.2019 16:57

Před květnovými volbami do Evropského parlamentu má největší podporu hnutí ANO, hlas mu chce dát 28 procent voličů, napsala ČTK s odvoláním na CVVN. Další strany už si nestojí zdaleka tak dobře, i když např. komunisté mohou být pravděpodobně spokojení. Celých deset procent voličů uvažuje, že dá hlas právě jim.

Kdyby takto dopadly eurovolby, budou v kavárně potřebovat panáka. ANO suverénně vládne, Piráty málem porazila KSČM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Preference ODS dosáhly v dubnu podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) 12 procent, Pirátů 10,5 procenta a komunistů deset procent. Sociální demokraty by volilo 8,5 procenta lidí. Podpora SPD, koalice Starostů (STAN) s TOP 09 i lidovců se pohybuje kolem pěti procent.

Jedno procento dotázaných si vybralo Demokratickou stranu zelených (DSZ), ostatní kandidující strany zatím přesvědčily jen minimum voličů. Přibližně deset procent respondentů, kteří pravděpodobně dorazí k volbám, ale zatím neví, komu dají svůj hlas.

„Zveřejněné voličské preference nejsou podle CVVM předpovědí výsledků hlasování, nelze je přímo srovnávat s reálným volebním výsledkem a ani pomocí nich nelze odhadovat pravděpodobnost vstupu do Parlamentu ČR či počet získaných mandátů. Poskytují pouze informaci o rozložení voličské podpory,“ uvedli analytici.

Pokud by se konaly volby do europarlamentu v dubnu, byla by volební účast 27 procent. Při minulých volbách v květnu 2014 využilo svého práva vybrat si europoslance 18,2 procenta Čechů.

Z hlediska témat důležitých pro rozhodování u voleb převládá mezi respondenty důraz na domácí témata (35 procent) oproti tématům týkajícím se EU (deset procent). Nejčastěji zmiňovaným tématem jsou běženci a migrace (15 procent), další účastníci průzkumu uváděli například hájení národních zájmů, situaci kolem brexitu, životní prostředí či kvalitu potravin. Vysoký podíl odpovědí „nevím“, který činil 27 procent, i tematická roztříštěnost podle autorů průzkumu naznačují, že potenciální voliči zatím v předvolební kampani nezaznamenali žádné jednotící téma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…