Kdybych chtěl udělat puč, rozhodně ho zorganizuji lépe, posmíval se v novinách Kalousek

09.11.2013 11:39

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v rozhovoru pro Lidové noviny říká, že mezi „haškovci“ a „sobotkovci“ nevidí zásadní ideové rozdíly. Sledujeme prý jen boj o moc, k čemuž jedna skupina využila i spolupráci s prezidentem. Podle exministra financí to ale provedla amatérsky. Zvládl bych to lépe, říká Kalousek. Stranou neponechal ani hnutí ANO.

Kdybych chtěl udělat puč, rozhodně ho zorganizuji lépe, posmíval se v novinách Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Sociální demokraté po vítězství ve volbách předvádějí boj o koryta místo toho, aby pracovali na vládě, když tu předchozí tak kritizovali. Tento boj o koryta, protože nic jiného to podle exministra Kalouska není, provádí jedna ze skupin, hloupě využívající pomstychtivosti prezidenta.

„Kdybych měl takový úmysl, jako že bych ho neměl, tak bych samozřejmě věděl, jak bych to na místě pana prezidenta provedl, jen si nejsem jist, jestli mu to chci napovídat,“ prohlašuje Kalousek. Sociální demokracie teď prochází bojem, kterým si předtím prošla ODS. Vše prý začalo za opoziční smlouvy, kdy se o vliv ve státě rozdělili „kmotři“, ale po rozpadu opoziční smlouvy si musela jedna ze skupin vystačit na krajích. To se týkalo ODS, která skončila v opozici, ale ovládla právě kraje. Podobný proces se díky opoziční roli projeví i u ČSSD, jen s odstupem času.

Smutný pohled do peněženky

Více se ale ke sporu v ČSSD nechce vyjadřovat, stranou ponechává i spolupráci TOP 09 s pražskou ČSSD. Demokratická strana ctí skutečnost, že na nižších úrovních mohou jednotlivé stranické organizace dohodnout vládu s kým uznají za vhodné, pokud se přitom neodchýlí od hodnot té strany. A to se v případě pražské TOP 09 neděje, což je to jediné, co Kalouska zajímá.

Vyjádřil se ale k osudu expremiéra Petra Nečase. Prý si nezasloužil to, jak dopadl. Měli sice mezi sebou spory, ale exministr financí oceňuje, že se TOP 09 a ODS podařilo konsolidovat státní finance, a to navíc v hospodářsky velmi obtížných letech. „Premiér a ministr financí byli v rozhodujících okamžicích schopni velmi dobře spolupracovat, pochvaluje si exministr s tím, že v budoucnu bude tato spolupráce ještě oceněna.

Současně si je ale vědom toho, že lidé posuzují politiky také na základě obsahu své peněženky a v letech krize jim z pohledu do peněženek veselo nebylo. Krizí si ale prošla celá Evropa. „Představovat si, že to jiné zasáhne a nás ne, to si volič může přát a některé subjekty mu to mohou říkat a on tomu může uvěřit. Tak teď nezbývá nic jiného, než aby pánové své sliby přetavili v realitu, říká druhý muž TOP 09.

Nechce se jim „makat“

ČSSD a ANO to přitom nebudou mít nijak lehké. Program ČSSD je sice realizovatelný, ale pro Kalouska nepřijatelný, program ANO se mu naproti tomu líbí, ale ve skutečnosti prý prakticky nejde naplnit. Tak ať obě strany předvedou, co umí.

Za nezodpovědné v této souvislosti označil úvahy hnutí ANO, že by místo sebe poslali vládnout nějakou úřednickou vládu, kterou by jen kontrolovali ze sněmovních lavic. Nevím, proč se toho (převzetí zodpovědnosti) hnutí ANO teď zaleklo, jestli proto, že si uvědomují nerealizovatelnost svých slibů, svou personální nepřipravenost nebo tíhu minulosti svého lídra, ale to přece všechno byly informace, které měli, když vstupovali do jejich kampaně, a stejně tak jejich voliči, podotýká Kalousek.

TOP 09 je podle jeho slov připravena plnit opoziční roli a předkládat alternativní návrhy k případným vládním zákonům. Zároveň si je vědoma jistého ohrožení parlamentní demokracie, které po předčasných volbách nezmizelo. Toto nebezpečí spočívá v tom, jak široce vykládá Miloš Zeman prezidentské pravomoci. Problém přitom nevidí v zavedení přímé volby prezidenta, ale v tom, že byl do funkce zvolen člověk „putinovského“ typu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …