Kdysi přemlouval bábu, teď říká: Každá totalita se bojí umělců, je dobře, že se dnes ozývají

04.06.2016 19:25

Na to, jak se nyní dívá na své účinkování v kontroverzním klipu ‚Přemluv bábu‘, koho by volil za prezidenta i zda se jako křesťan obává expanze islámu do Evropy, odpovídal v rozhovoru, který poskytl serveru Svobodné fórum, herec a režisér Jiří Mádl.

Kdysi přemlouval bábu, teď říká: Každá totalita se bojí umělců, je dobře, že se dnes ozývají
Foto: Facebook
Popisek: Probud´ spícího knížete

Na otázku, zda je stále pro pravici a proti levici, jak hlásal v klipu ‚Přemluv bábu‘, uvedl, že nikdy nebyl vyhraněný ve smyslu pro pravici a proti levici. „Ten klip byl o něčem jiným, ale uznávám, že na virální video to vyžadovalo možná až příliš velkou bystrost a analytické schopnosti,“ uvedl.

Celý text je ZDE

Lidi nebyli na tak nekompromisní satiru připravený

Mádl odpovídal také na otázku, zda neplánuje akci zopakovat. Zmíněný klip prý dával smysl jen v kontextu tehdejší doby. „Reagovali jsme na konkrétní věci. Sliby, lži a pomalu ale jistě padající konsensus, že paktovat se s komunistama přece velký strany nemůžou. Takovou sílu měl především proto, že byl první svého druhu a lidi nebyli na takhle otevřenou a nekompromisní satiru připravený. Po nás vzniklo spoustu podobných věcí, ale už měly pole připravený a tak se jim nedostalo tak velký chvály ani tak velkého lynče,“ prohlásil.

Účinkování v klipu mu přineslo „velebení z jedné strany a výhrůžky likvidací z druhý strany za ohromný mediální exponovanosti“. „Když se projdete v mediálním světě tam a zpátky, nejde nedojít určitého poznání, v čem žijeme. Na vás pak je, co si z toho vezmete. Jestli budete té mase nadbíhat a využívat její hlouposti, rezignujete na ní, a nebo zjistíte, kdo jste, čemu říkáte ano a čemu ne,“ konstatoval.

Na prezidenta jsem navrhoval Pánka nebo Sedláčka

Dostal také otázku, koho by nyní volil za prezidenta. „Ještě před zvolením Miloše Zemana jsem navrhoval Šimona Pánka nebo Tomáše Sedláčka. Ale oni se zjevně na nic takového nechystají, což už by teď případně museli. Jan Petránek je na to bohužel už starý. Takže nevím,“ reagoval.

Je dobře, že se umělci k politice vyjadřují

Vyjádřil se také k tomu, zda se mají umělci vyjadřovat k politice. „Když se podíváte do historie, tak umělci a studenti sice neměli vždycky ve všem pravdu, ale ve všech zdravých společnostech se starají o určitej balanc. První, co autoritativní režimy vždycky obšancují, je umění a vzdělání. Proč asi? Oni se těchhle skupin bojí. Proto je dobře, že se vyjadřují,“ myslí si.

O víře se film točit nedá

Server poukázal také na to, že Mádl z vlastního rozhodnutí vystudoval teologické gymnázium. Svět věřících ovšem ani po dokončení školy prý neopustil. „Bojíte se vy jako křesťan islámu a jeho expanze do Evropy?“ zajímalo server. „Opatrnost je určitě na místě, ale strach nemám,“ reagoval Mádl.

Poslední otázka se týkala toho, zda uvažoval o tom, že by někdy natočil film s teologickou tematikou. „Jde asi točit film o náboženských válkách nebo skandálech v církvích, pak ale pohled na víru bude ještě víc zkreslený. Silniční dopravu taky nevnímáme jen skrze dopravní nehody. Myslím si, že o víře se film točit nedá. Je niterní, taková intimita duše, a musí být individuální. Problém nastává vždycky, když svojí víru někomu cpete,“ odpověděl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…