Když Okamura mluví, tak já taky. Lubomír Volný odhalil celý rozkol v SPD

04.03.2019 10:24

Nedávno se na Svobodném rádiu o krizi v SPD vyjadřoval předseda hnutí Tomio Okamura. Osočil Lubomíra Volného, že se choval nedemokraticky a bránil čekatelům ve členství. Nyní na Svobodném rádiu hovořil Lubomír Volný. A obvinění létala všude. Především na pražské vedení, které situaci neudrželo pod pokličkou.

Když Okamura mluví, tak já taky. Lubomír Volný odhalil celý rozkol v SPD
Foto: repro/ČT
Popisek: Lubomír Volný

Moderátor Kapal na úvod shrnul dění okolo poslance Volného, které sledoval v médiích a dle jeho názoru poškodilo SPD, a zeptal se, zda tento „tajfun“ musel přijít před volbami. Volný na to odpověděl, že má připravené prohlášení bývalých členů regionální organizace SPD v Moravskoslezském kraji. „Členové předsednictva ani žádný z členů původní RK SPD MSK neučinily v předcházejícím období ani jedno mediální vystoupení zaměřené proti vedení SPD anebo proti hnutí jako takovému. Byl to pan poslanec Zdeněk Podal a bohužel posléze sám předseda hnutí osobně, kdo ve veřejném prostoru jako první napadli členy vedení RK SPD MSK nepravdivými tvrzeními a obviněními na adresu členů bývalého předsednictva RK SPD MSK. Bez jakékoliv komunikace s vedením RK SPD MSK rozhodli odsud, z pražské kanceláře, o zrušení historicky nejúspěšnější krajské organizace a vyvolali současnou mediální krizi.

Anketa

Propukla krize v SPD. Na čí straně stojíte?

hlasovalo: 5443 lidí

Vedení i členská základna RK SPD MSK řešily své návrhy vůči vedení SPD zásadně přesně dle stanov (cituje stanovy) na vnitrostranických fórech a v zabezpečených komunikačních kanálech. Byl to pan poslanec Podal, který neunesl kritku moravskoslezských poslanců za zrušení své krajské organizace těsně před regionální konferencí, která měla rozhodnout o jeho osudu a osudu ostatního členů vedení kraje a demokraticky rozhodnout o pokračování Královehradeckého kraje a místo disciplinované stranické debaty opakovaně zaútočil na své spolustraníky v MSK. Čímž porušil stanovy hnutí (opět cituje) způsobem, za který se běžně v SPD vylučovalo, protože zákaz řešení vnitrostranických problémů vzájemným napadáním na sociálních sítích je jeden ze základních zákazů vydaných předsednictvem hnutí. Stejně jako zákaz nahrávání schůzí a konferencí. Poté to byl pražský sekretariát SPD, který rozeslal e-mail o rozpuštění RK SPD MSK podle starého seznamu, který již neměl vůbec existovat, i lidem, kteří z RK SPD MSK sami dobrovolně odešli anebo byli vyloučeni. O tomto máme nezpochybnitelné elektronické důkazy.

Touto „chybou“ pražského sekretariátu došlo k úniku informací do médií nepřátelsky nakloněných SPD a vyvolání nyní již veřejné debaty o situaci v RK SPD MSK. Naše členská základna byla disciplinovaná a nic veřejně nekomentovala. Soustředily jsme se na vnitrostranické řešení situace po volbách na následující celostátní konferenci. Ze strany celostranického vedení však nedošlo k žádné snaze členskou základnu RK SPD MSK před dopady falešné mediální kampaně, ale naopak k veřejnému potvrzení nepravdivých informací, jak ze strany tiskové mluvčí pana poslance Hrnčíře, který nemá o situaci v MSK žádné relevantní informace a kterému byla zrušena místní organizace kvůli vzájemnému fyzickému napadání se členů, z jehož organizace pochází člověk, který se u správního soudu domáhá zrušení rozsudku, a ve finále pana předsedy ve veřejných médiích.

Jediná mediální vystoupení MSK pana poslance Volného a paní poslankyně Ivany Nevludové byla vždy zaměřena na zklidnění situace a na udržení možnosti vnitrostranického řešení sporu. Na posledním grémiu toto vedení odmítlo předsednictvo celorepublikové SPD ústy inženýra Radima Fialy finální nabídku ke smíru ze strany poslanců MSK a nabídku společné tiskové konference. Na tomto grémiu jsme se shodli, že tento případ nebudeme nadále před volbami medializovat. Následující den proběhl rozhovor pana předsedy na Svobodném rádiu, který tuto dohodu porušil a tím zrušil. A nastavil velice konfrontační rovinu, na které dnes s pověřením poslanců a většiny členské základny MSK reagovat pan poslanec Lubomír Volný,“ dokončil nacvičené prohlášení poslanec.

Kapal ho pak konfrontoval s prohlášením Okamury, že nepřijímal do členské základny nové členy, což mu prý i někteří čekatelé potvrdili. Volný se odvolal na stanovy, kde je prý napsáno, že zkušební lhůta je nejméně dva roky, tedy, že to může být i více, a dodal, že tento systém nevymyslel on, ale Tomio Okamura. A dodal, že v Moravskoslezském kraji sestavil 31 kompletních kandidátek, tedy, že podpora hnutí v kraji je nezpochybnitelná.

Celý rozhovor ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…