Když Putin je prostě populární... Americký deník otevřeně o tom, jak dopadnou volby v Rusku

05.10.2017 11:10

Do prezidentských voleb v Rusku zbývají přibližně čtyři měsíce, ale zatím stále nebyla potvrzena mnohými očekávaná kandidatura Vladimira Putina. Jak uvádí americký deník The Los Angeles Times, naposledy se konkrétní odpovědi vyhnul ruský prezident právě včera.

Když Putin je prostě populární... Americký deník otevřeně o tom, jak dopadnou volby v Rusku
Foto: Personal website Vladimir Putin
Popisek: Vladimir Putin

„Nejenom, že jsem se ještě nerozhodl, proti komu kandidovat, ale ani nevím, jestli se prezidentských voleb vůbec zúčastním,“ cituje americký deník Putinův stručný komentář pronesený na mezinárodní energetické konferenci v Moskvě. Podle očekávání většiny ruských i zahraničních expertů však není pochyb, že Putinovo jméno se mezi prezidentskými kandidáty objeví. Stejně tak jen málokdo pochybuje, že ukáže všem svým soupeřům „záda“.

Jak připomíná Los Angeles Times, u moci se drží Putin od roku 1999 a stačil být za tu dobu předsedou vlády a čtyřikrát hlavou státu, byť v prvním případě šlo jen o krátké překlenovací období o délce šesti měsíců. Oficiálně ruská vláda vyhlásí prezidentské volby na přelomu letošního listopadu a prosince. A jak Putin znovu zopakoval, zároveň s tím ohlásí své plány týkající se prezidentské kandidatury také on sám.

Jediným vážným protikandidátem měl být ruský advokát a protikorupční aktivista Alexander Navalnyj, který oznámil svoji kandidaturu už loni v prosinci. Jeho plány však nejspíš zhatilo pravomocné odsouzení na dvacet dní do vězení za opakované porušování zákonů při organizování demonstrací. Navalnyj se nicméně svých plánů nehodlá vzdávat a chce podle svých slov přesvědčit příslušné orgány, že by měl dostat šanci postavit se ostatním kandidátům.

Prezidentských voleb se také hodlá zúčastnit liberální ekonom a bývalý představitel hnutí Jabloko Grigorij Javlinskij či známý excentrik Vladimir Žirinovskij. Nicméně oba dva jsou považováni spíš za stafáž než kandidáty s reálnou šancí uspět. A o mnoho lepší to není ani s Navalným, kterému sice fandí městští liberálové, ale ani s nimi to na žádný skvělý výsledek nevypadá. Podpora Navalnému poklesla i na Západě, kde mu mnozí nemohou přijít na jméno po jeho opakovaném prohlášení, že by Rusko nemělo Ukrajině vracet Krym.

Rozsudek si Navalnyj vyslechl toto pondělí a nebude se tak moci zúčastnit demonstrace v Petrohradě, která je naplánovaná na nadcházející sobotu, kdy slaví Vladimir Putin pětašedesátiny. „Demonstrace je narozeninovým dárkem pro Putina,“ potvrdil Navalnyj ve své úterní videopozvánce, že volba právě sedmého října nebyla náhodná. „Kreml již varoval jeho příznivce, aby se nepovolené demonstrace neúčastnili,“ uzavírá americký deník.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…