Když balíček projde, splníme podmínku pro přijetí eura. Fiala dnes vyslal signál

14.07.2023 12:29

MONITORING SÍTÍ Je vládní motivací ozdravného balíčku a úsporných opatření blaho našich obyvatel, nebo mají deklarované úspory zajistit vládě i jiné cíle? Z toho, co premiér zveřejnil, vyplývá, že jedním z takových cílů může být i přijetí eura a vstup do eurozóny. To je ale v rozporu s tím, co ODS dosud slibovala, i když i tam sílí hlasy pro přijetí společné evropské měny.

Když balíček projde, splníme podmínku pro přijetí eura. Fiala dnes vyslal signál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

„Ozdravný balíček jsme připravili tak, aby v horizontu dvou let snížil veřejný deficit z dnešních 3,5 % HDP na 2,4 % v roce 2025,“ oznámil premiér Petr Fiala (ODS) na svém twitterovém účtu a dodal, že právě tyto hodnoty jsou velmi důležité pro budoucnost.

„To je důležité sdělení z toho důvodu, že pokud se nám podaří tento balíček schválit, tak už v příštím roce začneme plnit alespoň jedno z maastrichtských kritérií a budeme mít deficit pod 3 % HDP.“

Proč je to pro premiéra tak důležité, co jsou to Maastrichtská kritéria a co znamená jejich splnění?

Začněme tím, že si připomeneme, co jsou to Maastrichtská kritéria.

Jde totiž o podmínky, které jsou stanoveny pro členské státy Evropské unie a pro jejich vstup do třetí fáze Evropské hospodářské a měnové unie a pro zavedení společné měny – eura.

Jsou celkem čtyři a členské státy EU, které chtějí zavést euro, je musejí splnit:

– Cenová stabilita – průměrná roční inflace nesmí překročit o více než 1,5 p. b. průměrnou roční inflaci tří členských zemí s nejlepšími hodnotami inflace.

– Stabilita devizového kurzu – alespoň dva roky před vstupem do měnové unie by se kandidátská země měla zapojit do ERM II a po tuto dobu by nemělo dojít k devalvaci.

– Konvergence dlouhodobých úrokových sazeb – dlouhodobá nominální úroková míra nesmí přesahovat o více než 2 p. b. průměr tří zemí s nejlepšími výsledky týkajících se cenové stability.

– Veřejné finance –  podíl státního dluhu na HDP nesmí překročit 60 %. A podíl deficitu státního rozpočtu na HDP musí být menší než 3 %.

Zdroj: Archiv PL

A právě toto poslední kritérium, tedy deficit státního rozpočtu pod 3 procenty HDP zmínil premiér ve svém statusu.

A tím se dostáváme k dalším v úvodu článku zmíněným otázkám, a to je to, proč jsou Fialou zmíněné hodnoty tak důležité a co to může znamenat pro naši budoucnost, resp. pro budoucnost naší měny.

Kroky vlády Petra Fialy, včetně ozdravování veřejných financí, úsporného balíčku či dalších opatření, se totiž dají interpretovat jako příprava na plnění zmíněných Maastrichtských kritérií, tedy podmínek pro přijetí eura a vstup do eurozóny.

To je ale v rozporu s tím, co ODS hlásá dlouhodobě a jednotná v tom není ani vládní koalice. Navíc si podle všech průzkumů zatím i občané naší země nepřejí přijetí eura.

Dodejme ještě, že ani ekonomičtí odborníci se v současné době nemohou shodnout na tom, zda by byl takový krok pro Českou republiku a její občany vůbec výhodný a co by jeho následky znamenaly pro hospodářství naší země a pro peněženky jejích obyvatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To nemůže být člověk studovaný , vzdělaný a rozumný - on v této situaci , kdy předkládá vládní pětka balík úspor ..........., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVierka , 14.07.2023 17:17:24
on začne provokovat s eurem !!! Tak se může chovat a projevovat jen politologické jelítko. Kdo mu radí ? Který tydýt ? A proč mu předseda vlády skáče na špek ??? - Je to k nevíře !!!!

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…