Když ho začali poučovat studenti, odešel. Teď nakousl žhavé téma. Vypukla vřava

23.06.2023 17:10 | Ze sítí

MONITORING SÍTÍ Uznávaný výtvarník Jiří Černický odešel z Vysoké školy uměleckoprůmyslové a v otevřeném dopise zveřejnil důvody, které ho k tomu vedly. Prý ho ničilo, jak jsou studenti přecitlivělí na některá témata jako rasismus, gender nebo lidská práva. Studenti ho prý na těchto tématech „školili“ a vysvětlovali mu, jaký je na věc správný názor. Černického odchod vyvolal velký zájem médií a také společenskou diskuzi o generačním střetu. Někteří se ho zastávají, jiní zase tvrdí, že je starý a má zastaralé názory.

Když ho začali poučovat studenti, odešel. Teď nakousl žhavé téma. Vypukla vřava
Foto: Repro twitter DVTV
Popisek: Jiří Černický

Černický opustil Umprum a v otevřeném rezignačním dopise uvedl některé konkrétní důvody. Studenti ho prý až pedantsky kontrolovali, když mluvil o tématech jako lidská práva, menšiny, gender nebo rasismus.

„Nedávno jsem například údajně diskriminoval stoupence Islámského státu, když jsem se zmínil, že dávají přednost striktně predikované islámské kuchyni, již jsem s nadsázkou reprezentoval kebabem. Bylo mi připomenuto, že se přece ani Islámský stát diskriminovat nesmí,“ píše Černický v dopisu, jak informuje server iDnes.cz.

„Několik posledních let se objevují studenti, kteří mají tendenci hlídat to, jak se vyjadřuji, i když se ani oni sami často přesně vyjadřovat neumí,“ zmiňuje dále v dopise, že se radši v posledních letech některých témat úplně zdržel. „Už nějakou dobu se tedy mnohdy raději zdržím otevřené debaty o některých věcech, abych u vás nevzbudil nežádoucí reakci či úzkost, přitom takové názorové střety jsem v minulosti podporoval, ba co víc – podněcoval a bral je za nejpodstatnější z toho, co se v atelieru děje,“ píše Černický v dopisu.

Jeho otevřený dopis vzbudil velký rozruch v médiích, například v DVTV Černický přidal další konkrétní příklad, kdy mu jistá studentka vysvětlovala, co je to vlastně rasismus. „Já zírám jak to vypadá, protože já jsem v tomhle úplný amatér. A já koukal, proč se mnou takhle mluví? A proč mi radí? Třeba se bavíme o rasismu, já jsem projel půlku světa, bavil jsem se s leckým na obou stranách, s Kurdama, já nevím s Libanoncema, byl jsem součástí rwandský genocidy, teď mi vyšel román Kongo severu, byl jsem přímo mezi uprchlíkama, takže jsem to nasával bezprostředně,“ vypráví Černický.

„Ale přijde holka, která je třeba v prváku, druháku a začne vás školit, co to ten rasismus je. Já sám úplně nevím, protože to je strašně složitý problém, ale ona v tom má naprosto jasno. A říká mi: ,Ty seš už dávno starej, ty to vůbec nemůžeš chápat, co to je. Rasismus je tohleto',“ podivuje se výtvarník, jaké mají studenti sebevědomí a patent na pravdu.

Podle mnohých jde o generační střet, který je v lidské společnosti běžnou záležitosti v celých dějinách. „Šokující odhalení! Mladí lidé vyzývají světonázory starších!“ píše sarkasticky jedna z diskutujících.

Jiní se pozastavují nad tím, že Černický přiznal, že vlastně neví, co je to rasismus. „Smutný příběh jak boomerovi musí holka v prváku vysvětlovat, co je to rasismus, protože on to neví,“ stojí v jednom z příspěvků.

„Projet celý svět, mluvit se všema lidma a mít za manželku třeba černošku a bůh ví co ještě neznamená, ze člověk rozumí rasismu nebo že není rasista. A rasismus není složitý. Je to jednoduché jak facka,“ píše další.

Podle některých by měl pedagog ustát, když mají studenti vlastní názory. „Tak jestli ho takhle rozhodí holka z prváku, tak na akademické půdě vážně nemá co dělat,“ píše jiný diskutující.

Černického se ale také mnoho lidí zastává s tím, že mladí bez zkušeností nemají mít takové sebevědomí, aby školili zkušené odborníky. „To není o jedný holce, ale o celý armádě debilních neokomouškejch liberálů. Sám se za liberála považuju, ale to, co dneska valej mladý troubové se zkušenostma z učebnic, pokojíčků a hipster kaváren, je fakt totál k smíchu, pokud jsi byl alespoň jednou dál než v Miláně na letišti,“ reaguje další komentující.

„Mě by zajímalo, kde ta buchta z prváku vzala tolik zkušenosti, aby mohla školit evidentně zkušenějšího staršího chlapa…?“ píše další.

„Toho pána neznám, ale v tomto punktu má pravdu. Rasismus je mimořádně komplikovaný problém a spasitelé s pár hesly zaslechnutými na TikToku jsou spíš ke škodě než k užitku,“ souhlasí ostatní.

Někteří progresivistické názory mladých s jedinou platnou pravdou připodobňují k poválečné době rozkvětu komunismu v Československu. „Vždy jsem přemyslel, jak to bylo možné, že v padesátých letech bylo tolik mladých svazáků. Slepých, zapálených, bez znalosti a zkušenosti, ale se svatou pravdou... Teď to vidím naživo,“ srovnává diskutér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Sebevědomí přímo KAPE například z žáků pomocných škol, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJaroslav z Bystřice , 23.06.2023 18:01:07
a jak vidno, tak i z důkladně vymytých mozků většinové mládeže. Vymývači mají větší úspěch než předpokládali a na debilizaci bude stačit jedna až dvě generace. Někteří se možná v pozdějším věku a s postupujícími zkušenostmi nakonec proberou, ale to už bude pozdě. Buď se budou už klanět směrem k Mekce nebo budou statovat ve skanzenu Evropa pro návštěvníky z Asie. Třetí možnost raději nepřivolávám.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…