Když je na plátně rudý bratr, za to můžeš jít za katr... Jarek Nohavica opět zvedne ze židlí

25.12.2022 15:12 | Ze sítí

Písničkář Jarek Nohavica v pořadu Aby bylo jasno představil svou píseň Zachraňme Vinnetoua. „Kam zmizel ten svět, kdy nám bylo dvanáct let?" ptá se.

Když je na plátně rudý bratr, za to můžeš jít za katr... Jarek Nohavica opět zvedne ze židlí
Foto: Repro Youtube
Popisek: Zpěvák a skladatel Jaromír Nohavica

„Ua, Ua, Ua Zachraňme Vinnetoua! Ui, Ui, Ui. Oni ho zakazují. Kam zmizel ten svět, kdy nám bylo dvanáct let? A my hned u školní brány hráli jsme na indiány. Podmalované měli oči a milovali Nšo-či. Na čele bílou pásku, hlásali jsme bratrství a lásku,“ zpívá, tedy spíše „rapuje“ Nohavica.

„Ua, Ua, Ua Zachraňme Vinnetoua! Ui, Ui, Ui. Oni ho zakazují. Dnes už je všechno jinak, nepustí tě do kina. Když je na plátně rudý bratr, za to můžeš jít i za katr. A není to žádný fake, že na řadu přijde voják Švejk. Po něm vrhnou se i na kocoura Mikeše, zbavit svět od vší veteše,“ dále zpívá Nohavica. A zakončuje: „Ua, Ua, Ua Zachraňme Vinnetoua! Ui, Ui, Ui Oni ho zakazují.“

Reaguje tak zřejmě na informaci, kdy před nedávnem nakladatelství Ravensburger Verlag stáhlo z prodeje knihy o legendárním náčelníkovi Apačů. Vinnetou se znelíbil kvůli zlehčujícím klišé o zacházení s domorodými obyvateli Ameriky a podpoře rasistického folkloru. Toto rozhodnutí vzbudilo vlnu nevole a nesouhlasu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…