Když je víc prdelí než židlí: V ČSSD nastal boj o místa, rány schytal i Chovanec

23.01.2017 8:30

Jednota v ČSSD je jen zdánlivá. O víkendu ji například narušily nominace v Jihomoravském kraji, kde by měl podle straníků zabodovat při volbách prvního místopředsedy strany Jeroným Tejc. Předseda strany Bohuslav Sobotka si však přeje Milana Chovance, který získával nominace doposud ve všech krajích. Nezabodoval však ani na Vysočině, kde straníci nenominovali nikoho. Píše o tom deník Právo.

Když je víc prdelí než židlí: V ČSSD nastal boj o místa, rány schytal i Chovanec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

„Dalo se to očekávat, že na jižní Moravě bude jiná nominace,“ podotkl k volbám v Jihomoravském kraji Sobotka. „Myslím si, že je v pořádku, že je na funkce víc kandidátů,“ dodal. Zároveň také uvedl, že ČSSD je stranou demokratickou, ale je nutné, aby kandidáti do jejího vedení stranu sjednocovali, nikoliv rozdělovali. Tejc je se Sobotkou na ostří nože od prohry v krajských a senátních volbách, kdy postup strany zkritizoval. 

Za svou nominaci je rád, neboť, jak uvedl, nejprve je třeba přesvědčit nejbližší kolegy a potom je možné postupovat o krok výš a přesvědčovat ostatní. 

Růžky však opětovně vystrkuje i jihočeský hejtman Jiří Zimola, který byl po volbách rovněž kritikem vedení strany. Nyní by se rád vrátil do Poslanecké sněmovny. Proti tomu však stojí samotný Sobotka. Od roku 2013 totiž platí pravidlo schválené ústředním výkonným výborem, které odmítá souběh funkcí špičkám sociální demokracie. A Sobotka z něj nechce ustoupit. Zimola by tak případně musel volit mezi postem poslance a hejtmana. Píše o tom rovněž deník Právo. 

„Zda budu na kandidátce a na jakém místě, rozhodne krajský výkonný výbor a členská základna,“ uvedl k této otázce Zimola. Osobně se domnívá, že by neměl na kandidátce chybět kvůli voličům, ale zároveň by prý nebyl dobrý signál, kdyby byl lídrem. „Chci se totiž prioritně věnovat své hejtmanské práci, neřešit souběh funkcí a spíše jen morálně pomoci ČSSD na kandidátce,“ dodal. 

Deník.cz pak informuje o boji v ostravské ČSSD. Jak server uvádí, někteří její členové dokonce nejdou daleko pro silná slova. „Když je více prdelí než židlí, začíná mela,“ uvádí. 

Počátek bojů pak Deník.cz vnímá již v roce 2010, kdy se prý výrazně přihlásil o slovo 23letý Adam Rykala. O tři roky později však podle něj tento v té době nejmladší poslanec vsadil na jinou kartu, a to na spojení se silným hráčem Lumírem Palyzou. „Pevná vláda nad ostravskou sociální demokracií jim ale začala skřípat postupně s tím, jak oslabovala pozice Lumíra Palyzy. Ten se totiž v roce 2014 nestal primátorem, ale ‚jen‘ prvním náměstkem, rok nato pak po převratu na radnici přišel i o tento post,“ konstatuje server. Rykala se však prý i nadále snaží vytěžit, co se dá, a tak začíná ostrý boj. 

Boj o moc v ostravské ČSSD tak nyní kritizuje i její krajský šéf Miroslav Novák. Vidí v tom nevyzrálost některých členů. „Boj o místo na kandidátce do Parlamentu si měli nechat na březnovou okresní konferenci, kde by se při hlasování ukázalo, kdo má jakou sílu a jak si stojí. Těmito kroky na sebe jen zbytečně negativně upozorňují a poškozují tím celou stranu,“ konstatoval Novák.

Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…