Když létáte do Ruska, tak já s vámi končím. Gruzínská prezidentka bojkotuje aerolinky

21.05.2023 18:48

V Gruzii to vře. Soukromá letecká společnost se navzdory sankcím Západu rozhodla obnovit komerční letecké spojení mezi hlavním městem Gruzie Tbilisi a Moskvou. Gruzínská prezidentka dala jasně najevo, že se jí to ani trochu nelíbí. Vyvolává to mimo jiné obavy, zda si Gruzie kvůli podobným krokům nezavře cestu do NATO a EU. A to není jediná věc, která v Gruzii vyvolává napětí.

Když létáte do Ruska, tak já s vámi končím. Gruzínská prezidentka bojkotuje aerolinky
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: vlajka Gruzie

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44419 lidí
Gruzie je jednou ze zemí, která se dostala do křížku s Ruskem poté, co část jejího území obsadila ruská armáda. O tom, co to pro zemi znamená, vědí své kromě Gruzínců i občané Moldavska, kde nastala stejná situace s Podněstřím, a na Ukrajině. Gruzie nemá kontrolu nad územím od roku 2008.

Teď se soukromé gruzínské aerolinky rozhodly, že obnoví pravidelné letecké spojení s Moskvou.

Stalo se tak v návaznosti na dekret prezidenta Vladimira V. Putina z 10. května, který nařídil obnovení přímých letů z Ruska a zrušení vízové povinnosti pro gruzínské občany.

Gruzínská prezidentka Salome Zourabichviliová dala jasně najevo, co si o tom myslí. Oznámila, že kvůli rozhodnutí gruzínských aerolinek napříště nebude využívat jejich služeb, neboť s rozhodnutím obnovit pravidelné letecké spojení s Moskvou zásadně nesouhlasí.

„Od nynějška se zdržím využívání služeb této letecké společnosti, dokud bude tato společnost v rukou lidí, kteří pro peníze udělají cokoli,“ uvedla Zourabichviliová v sobotním veřejném projevu. Na její slova upozornila agentura Bloomberg.

První ruský komerční let po čtyřech letech přistál v pátek v Gruzii, což vyvolalo protiruské protesty a podnítilo obavy, že rozmrazení vztahů může ohrozit snahy Gruzie o vstup do EU a Severoatlantické aliance.

„Když cestující prvního přímého letu z Ruska do Gruzie po více než třech letech v pátek vystupovali, setkali se s protestujícími, kteří proklínali jejich přílet. Venku dav asi 200 demonstrantů rozvinul transparent s nápisem ‚Nejste vítáni‘,“ doplnil k tématu serveru amerického listu The New York Times.

„Země je vězněm své vlastní geografie,“ řekl Kipiani, který je rovněž právníkem. „Při absenci mohutného bezpečnostního deštníku se vláda samozřejmě snaží být ve svých krocích mírnější, opatrnější a opatrnější.“

Gruzínský premiér Irakli Garibašvili uvedl, že rozhodnutí o obnovení letů bylo učiněno s ohledem na „zájmy gruzínského lidu“. Uvedl, že Gruzii nehrozí, že bude čelit západním sankcím, protože vláda povolí provozovat lety pouze leteckým společnostem, na které se sankce nevztahují.

Server Deutsche Welle také upozornil, že napětí zostřila také dcera ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova Jekatěrina Vinokurová, která do Gruzie přijela na svatbu jednoho ze svých příbuzných. Lavrovova dcera je přitom jednou z osob, na kterou se vztahují západní sankce.  

Přímá letecká doprava mezi oběma zeměmi byla pozastavena v roce 2019, kdy Moskva jednostranně zavedla zákaz letů během masivních protikremelských protestů v gruzínském hlavním městě, které vyvolala návštěva ruského zákonodárce Sergeje Gavrilova v gruzínském parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…