Když si dám občas s knížetem štamprli... Gazdík vypráví

16.06.2012 14:22

Předseda hnutí Starostové a nezávislí a poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík se v rozhovoru pro deník Právo vyjádřil k aktuálnímu politickému dění. Především ke kauze Parkanová, ale i ke spekulacím, že po schválení církevních restitucí TOP 09 opustí vládu či že Starostové budou ve sněmovních volbách kandidovat nezávisle, a tedy nikoliv ve spolupráci s TOP 09.

Když si dám občas s knížetem štamprli... Gazdík vypráví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Gazdík si myslí, že žádost o vydání bývalého člena vlády, konkrétně exministryně obrany Vlasty Parkanové, je přelomová, neboť člen vlády má být v tomto případě stíhán za své politické rozhodnutí a za rozhodnutí, které učinila celá vláda. Obává se, že to může mít do budoucna vliv na výkon funkce ministrů, protože ti se mohou obávat podobných následků. Jako příklad uvádí, že je dost dobře možné, že například ruská nabídka k dostavbě Temelína bude s nejnižší cenou, ale cena neznamená vše a nezohledňuje další strategické priority země.

Pokud nejde o politickou kauzu, podpořím vydání Parkanové

Podobně jako Miroslav Kalousek rovněž i Gazdík připomněl dopis ministra financí Bohuslava Sobotky z roku 2006, v němž Sobotka z ČSSD říká, že cenu zakázky na vojenskou techniku nelze stanovit na základě odborného posudku. A Parkanová se podle toho prý řídila.

Sledujeme kauzu kolem nákupu letounů CASA

Gazdík se vyjádřil i k možnému vydání Parkanové k trestnímu stíhání: „Stanovisko mandátového a imunitního výboru pro nás bude vodítkem, jak hlasovat,“ uvedl Gazdík a dodal: „Já obecně pro vydání jsem, a pakliže nezjistím, že se jedná o politický tah, tak samozřejmě budu hlasovat pro vydání. Nicméně dokument, který mám před sebou, který v té době psal Bohuslav Sobotka Karlu Künhlovi, svědčí o tom, že dnes tu kauzu Sobotka významným způsobem politizuje“.

Dále uvedl, že pokud by policie vyšetřovala podobná ministerská pochybení důsledně, takových kauz budou desítky až stovky. „Jen například Radek John v čele ministerstva vnitra zadal 68 zakázek bez výběrového řízení a znaleckého posudku,“ rýpl si Gazdík do šéfa Véček.

Nechceme položit vládu

Pokud jde o církevní restituce, tak Gazdík, říká, že ČSSD má demokratické právo obstruovat. „My budeme trpěliví. Jestli budou církevní restituce schváleny v červenci, srpnu, září, říjnu, na konci roku, nebo na jaře příštího roku, nehraje zásadní roli,“ podotknul Gazdík.

Šéf poslanců TOP 09 také popřel, že by strana chtěla po schválení církevních restitucí položit vládu. Stabilizace veřejných financí je podle něho důležitý úkol a je třeba lidi přesvědčit, že si nemohou žít nad poměry a mít více věcí, než na které si reálně vydělají. Také popřel, že by Starostové a nezávislí ve sněmovních volbách kandidovali jako nezávislý subjekt. „Já bych u takové kandidatury nebyl,“ dodal Gazdík.

Když si dám s Karlem štamprli...

Na závěr rozhovoru se Gazdík vyjádřil i prezidentskému kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi: „Karel Schwarzenberg je mimořádná osobnost. Když si s ním občas dám štamprli, tak mu říkám do očí, že se jednou budu svým dětem chlubit, že jsem s tímto člověkem mohl spolupracovat, to je mi obrovskou ctí“.

A okomentoval i knížecí spánek při projevu Davida Ratha ve sněmovně. „Pan předseda Schwarzenberg jednoznačně už před volbami říkal, že když se kecají blbosti, tak spí. Myslím, že to byl jasný doklad o tom, co pan Rath ve sněmovně říkal,“ vtipkoval Gazdík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…