Když utichla demonstrace, tak se tancovalo. Za miliony. Ze státní kasy, zjistila Bobošíková

17.03.2023 11:03 | Ze sítí

Česká republika je ve válce. Musíme šetřit, ozývá se napříč politickou i mediální scénou. Důchodcům se na rozdíl od politiků nevalorizují příjmy podle původního zákona, ale některým oblastem se úsporná opatření vyhýbají. Příkladem budiž Armáda České republiky. Ta si nechala na Pražském hradě uspořádat ples za miliony, a kromě české zbrojařské firmy to armádě sponzorovali občané ze státních peněz. Alespoň tak to vidí Jana Bobošíková ve svém pořadu Aby bylo jasno.

Když utichla demonstrace, tak se tancovalo. Za miliony. Ze státní kasy, zjistila Bobošíková
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

„Ze všech stran slyšíme, že se musí šetřit. Ale to platí evidentně jen pro někoho,“ začíná moderátorka další díl pořadu, na kterém se podílí společně se svojí kolegyní Hanou Lipovskou.

„Platí to pro důchodce, rodiny s dětmi nebo pro samoživitele. Pro politiky ne,“ všímá si Bobošíková.

„Ti si z našich daní zvýšili platy, prý povinně ze zákona. Ale to není všechno. Politici roztáčejí miliony z veřejných peněz i plesáním,“ dostává se moderátorka k hlavnímu tématu aktuálního dílu pořadu Aby bylo jasno.

„Ukážeme vám, kolik milionů stál ples Armády České republiky, který proběhl v sobotu 11. března na Pražském hradě. V době, kdy je naše země, jak říká premiér Petr Fiala, ve válce,“ slibuje a jde hned na věc.

„Ples pro Ministerstvo obrany Jany Černochové z ODS zařizovala příspěvková organizace Vojenská lázeňská a rekreační zařízení, zřízená právě Ministerstvem obrany. Pozoruhodné je, že účelem této organizace je poskytovat vojákům, válečným veteránům a státním zaměstnancům Ministerstva obrany preventivní rehabilitaci, lázeňskou, léčebnou, zdravotní a rekreační péči,“ naráží Jana Bobošíková na fakt, že o organizaci plesů se zřizovací listina zmíněné organizace nezmiňuje.

„Ale třeba jde o preventivní rehabilitaci nebo rekreační péči. Každopádně se plesalo ve velkém stylu,“ dodává a začíná výčtem prostor, které si Armáda ČR na ples pronajala.

„Od Hradu si ministerstvo pronajalo hned pět prostor včetně Španělského sálu. A cena? Pro Ministerstvo obrany přátelská, pouhých 100 tisíc bez DPH. Ale pak se obrana rozjela!“

Moderátorka pak zmiňuje objednávky pro 930 hostů, mezi které patřilo třeba jídlo, nápoje, obsluha, taneční parket a videozáznam za bezmála dva miliony korun bez DPH.

„Prostě ze státního krev neteče, i když není na valorizaci penzí a díra v rozpočtu se zvětšuje. A to není všechno. Když jsme podle premiéra ve válce a děláme ples, nesmí chybět co? Přece květinová výzdoba. Tak se musely objednat živé standardní kytice na kulaté stoly, velké živé kytice na VIP stoly, a květiny na rautové stoly,“ pokračovala ve výčtu Bobošíková s tím, že v bohaté zemi, jakou Česká republika je, nesmělo chybět 550 růží s délkou stonku minimálně 40 cm, které se rozdávaly při odchodu z plesu.

„Cena? 183 515 Kč bez DPH. Jen za tyto tři faktury z plesu Armády ČR zaplatila organizace Ministerstva obrany 2 628 000 korun.“

Pak přišla řeč na to, kdo výdaje platil.

„Už to slyším, jak se ministryně Černochová brání! Manipulujete, na ples jsme měli sponzory. Je to pravda. Ples sponzorovaly hned tři státní podniky, navíc zřízené Ministerstvem obrany. Vojenský technický ústav, Vojenský výzkumný ústav a Vojenské lesy. Tyto tři státní podniky na ples na základě smluv o reklamě a propagaci věnovaly dohromady 950 tisíc korun bez DPH,“ upozorňuje v Aby bylo jasno Jana Bobošíková na fakt, že zmíněnými sponzory jsou státní firmy, tedy peníze na ples šly z našich veřejných prostředků.

Přesto se ale našel i sponzor, který přispěl „ze svého“.

„A jestlipak víte, kdo byl generálním partnerem a největším sponzorem plesu Armády? Byla to soukromá Česká zbrojovka. Jeden z největších dodavatelů Armády České republiky,“ uzavírá Jana Bobošíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

mlčící většina si koleduje o vážné problémy s diletantskou vládo a bojácným generálem, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusetarik123 , 17.03.2023 12:13:23
Když vláda okrádala důchodce , mlčel jsem; nejsem přece důchodce. Když vláda začala oškubávat OSVČ , mlčel jsem; nejsem přece OSVČ. Když vláda nezvýšila ani o korunu příspěvky na péči o zdravotně postižené , mlčel jsem; jsem zatím zdravý. Když vláda začala okrádat i mne , nebyl už nikdo, kdo by se mne mohl zastat.

|  16 |  1

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…