Když začnou Babišova média po někom jít, neustojí to ani Ježíš Kristus. Jan Kubáček prorokuje české politice velmi bouřlivý rok

30.12.2015 16:39

Co bylo na domácí politice v končícím roce 2015 nejzajímavější? Podle politologa Jana Kubáčka bylo kuriózní především to, že poprvé od vstupu České republiky do Evropské unie opanovalo domácí dění vnější téma. „Pro minulý rok bylo charakteristické, že téma migrace ovlivnilo politickou scénu, přeskupilo ji a uzpůsobilo silové pole politických stran a politiků na české politické scéně,“ prohlásil. A dá se podle něj očekávat, že toto téma bude spojené i s příštím rokem 2016.

Když začnou Babišova média po někom jít, neustojí to ani Ježíš Kristus. Jan Kubáček prorokuje české politice velmi bouřlivý rok
Foto: archiv JK
Popisek: Politolog Jan Kubáček

Anketa

Kterou celebritu byste volili v prezidentských volbách, pokud by kandidovala?

hlasovalo: 17768 lidí

„Bude ještě doznívat, objeví se argumenty: podívejte se, co se děje, měli jsme pravdu; a budou se používat ukázky z Německa, jak tam složitě řeší nával migrantů, nedostatek kapacit a zázemí pro ně a jejich začleňování,“ předpovídá, že migrace bude jedním z důležitých témat i v krajských a senátních volbách, které se uskuteční v příštím roce. Podle politologa bude zajímavé sledovat, jak se ve volební kampani projeví, jestli téma migrace dokáží politici využít jako mobilizační téma, jako jeden z přesvědčovacích argumentů, aby voliči přišli k volbám.

Nejdůležitější událost roku 2016: Krajské volby

Právě krajské volby budou podle Jana Kubáčka v příštím roce nejdůležitějším kláním a bilancí, jak si stojí v mezičase vládnutí jednotlivé politické strany. „Nejdůležitější zprávou dovnitř politických stran bude výsledek krajských voleb,“ uvedl. Ale rok 2016 by podle něj nemusel být spojen s žádným personálním zemětřesením v politických stranách, protože přeskupováním sil v souvislosti s migrační krizí se vyčistily vztahy uvnitř stran. Andrej Babiš naprosto opanoval hnutí ANO, nemá žádného konkurenta, personální problémy dokáže řešit průběžně, což dokazuje kauza Kleslová v Praze. Na druhé straně je podle politologa varující, že si šéf ANO nedokáže dořešit regionální personálie, jak ukazují příběhy téměř desítky krajských a magistrátních měst, tedy důležitých spádových měst pro hnutí ANO, kde se Babišovi koalice rozpadly a kde mu jednotlivé organizace odmítly poslušnost.

A jako příklad dává Kubáček primátorku Prahy Adrianu Krnáčovou, které se rozpadla pod rukama koalice, ale ona se dál drží křesla zuby nehty. „Dovedu si představit, že Andrej Babiš už několikrát vymýšlel náhradu, aby udržel vlivnou, strategickou a důležitou pražskou koalici, a Krnáčová odmítla, protože osud koalice stále spojuje se svým jménem. Takže se ukazuje, že Andrej Babiš je silný v centrální, celostátní politice, ale velice slabý – v patu – když přijde na úroveň jednotlivých regionů,“ upozorňuje Jan Kubáček na slabiny hnutí ANO. Proto bude podle něj zajímavé, jaké si šéf hnutí ANO bude vybírat kandidáty na hejtmany, aby si zajistil jejich úspěšnost, ale zároveň aby byli loajální k Babišovi.

Syndrom kluků z plakátů může zase zafungovat

Může zafungovat opět syndrom „kluků z plakátů“, tedy kandidátů, kteří svou známou tváří na billboardech spolu s Andrejem Babišem zajistili úspěch hnutí ANO ve sněmovních volbách? „Podle mne to nebude tak silné jako ve sněmovních volbách, ale ještě to může stále fungovat; kombinace kluka z plakátu v podobě místní postavy a oblíbenosti Andreje Babiše může řadu voličů přitahovat,“ domnívá se Jan Kubáček. Důvodem trvající oblíbenosti šéfa ANO je fakt, že Andrej Babiš v politice nijak zásadně neškobrtl. Sice se mu prý mírně odrolují živnostníci kvůli snahám prosadit elektronickou evidenci tržeb nebo uzákonění kontrolního hlášení DPH a dalších opatření, čímž dokazuje, že nehájí jejich zájmy, ale že uvažuje optikou velkých konglomerátů a monopolu. „Ale zatím jsou to jednotlivci, menší skupiny, jejich dopad na mínění široké veřejnosti je limitovaný,“ vysvětlil, že to nijak významně neovlivní výsledek voleb. „Nebudeme si nalhávat. Velká část veřejnosti je spokojena, že se jde po malých podnikatelích, neuvědomuje si, jaký dopad to bude mít ve městech i na vesnicích, jak to tam může omezit život, jak to může odebrat aktivitu, vůli pracovat, vymýšlet mezi podnikateli v celé republice,“ poukázal politolog na očekávané dopady kroků, které prosazuje ministr financí Andrej Babiš. Než si tyto důsledky lidé uvědomí, bude potřeba podle Kubáčka ještě víc času.

Babiš je opatrný, jak dokazuje i kotrmelec v postoji k migraci

I když výsledky práce Andreje Babiše v politice nejsou nijak oslnivé, pro běžného člověka to je akceptovatelné, protože zatím ze strany šéfa hnutí ANO nedošlo k nějakému silnému pochybení. Babiš je v řadě věcí opatrný. Například v souvislosti s migrační krizí patřil podle Jana Kubáčka na začátku k vítačům běženců, ale udělal to podle něj chytře. Z počátku se halil za Sobotku, a když to začalo být mediálně vděčné téma, přešel na druhou stranu a stal se skeptikem, člověkem stojícím na podobných pozicích jako Miloš Zeman. „Díky tomu neztratil glanc a zůstává na podobných číslech v popularitě, na kterých startoval,“ dodává Kubáček, že se názorové kotrmelce Andreji Babišovi zatím vyplácejí.

Vzájemná podpora Miloše Zemana a Andreje Babiše je oboustranně výhodná

Může pomoci Babišovi podpora prezidenta Miloše Zemana, kterou dal nepokrytě najevo ve svém vánočním projevu, když podpořil Babišovy kroky v roli ministra financí? Podle Kubáčka je mocenská linka mezi prezidentem a Babišem výhodná pro oba dva. „Je i symbolicky prospěšná, protože jejich součinnost může ubrat voliče sociální demokracii a ztížit pozici Bohuslavu Sobotkovi. Není to samo o sobě partnerství, které by nahánělo hnutí ANO desítky procent voličů, ale oběma politikům stabilizuje mocenskou a vlivovou pozici. Vytváří tlak na pověstného třetího, tedy Bohuslava Sobotku a sociální demokracii jako celek,“ konstatoval.

Spolupráce je podle něj osa, která Miloši Zemanovi garantuje vliv a jistý klid, závětří na politické scéně a možnost vystupovat z pozice síly. Pro Babiše je výhodná v tom, že mu dává symbolickou garanci, úctu v části veřejnosti i z pohledu zahraničí, kde je vnímán jako kontroverzní, nejistý politik s problematickými vztahy. „Kdyby se cokoli dělo s vládou a po volbách by Babiš bodoval, je garance od prezidenta výhodná, protože premiéra jmenuje prezident,“ dodává Kubáček. Babiš tak má pojistku, že kdyby se otřásla stávající vláda, má podporu prezidenta, protože právě prezident určuje další pokusy o nějakou upravenou, obměněnou vládu, případně při jakémkoli problému může účinně tlačit na premiéra, aby dělal určité ústupky vůči dalším politickým subjektům v kabinetu. A po příštích volbách se pro Babiše rýsuje slibná možnost jmenování do pozice premiéra, případně do nějaké významné role v rámci budoucí vlády. „Je to bratrství moci a vlivu,“ potvrzuje Jan Kubáček a dodává, že je to pro současného premiéra a předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku nepříjemná okolnost, na kterou musí při všech svých rozhodnutích pamatovat.

Tlak médií by nezvládl ani Ježíš Kristus

Krajské volby budou zkouškou i pro sociální demokracii. Ukáží, zda se jí daří odolávat Andreji Babišovi, zda se jí podaří zúročit úspěšné výsledky a renomé jednotlivých hejtmanů. ČSSD mírně dohání ve volebních preferencích hnutí ANO. Bude tento trend pokračovat? Pokud premiér bude dál aktivní, pokud bude skeptický vůči migrační krizi a ofenzivnější na zahraničněpolitickém poli, a pokud na něj Andrej Babiš ve svých médiích nevytáhne nějaké kostlivce z minulosti, může se sociální demokracie podle Jana Kubáčka přibližovat hnutí ANO. „Je to odvislé od aktivního dynamického premiéra, udávání tónů a úkolů vládě hlavně na zahraničněpolitickém poli a od toho, co budou tisknout Babišova média. Když se objeví nějaký kostlivec a tato média to budou tisknout několik týdnů po sobě, nezvládl by to ani Ježíš Kristus,“ nedává v takovém případě Bohuslavu Sobotkovi velké naděje.

Ale v samotné ČSSD se v poslední době situace zklidnila a vyčistila. „Budoucnost bude závislá na úspěšnosti regionálních tváří čili jednotlivých hejtmanů. A tady má Sobotka velkou výhodu, že může odpovědnost částečně přenášet na hejtmany a Michala Haška,“ soudí Jan Kubáček. Kdyby byl výsledek krajských voleb pro sociální demokracii průměrný nebo dokonce špatný, není to až tak problém premiéra. Ten bude hodnocen až podle sněmovních voleb. Nicméně vládním stranám nahrává současná ekonomická situace i fakt, že migrační vlna naši republiku obešla. Klid je tedy i u lidovců; poměřování sil i tam přijde až po krajských a senátních volbách.

Kalousek ve volbách poprvé bez krytí Karla Schwarzenberga

Ale zkouškou ohněm projdou v nastupujícím roce i další strany. Krajské volby například přinesou zprávu pro regionální hnutí, jestli dokáží zopakovat úspěchy a udržet si regiony, kde v minulých volbách bodovaly. TOP 09 ukáže, jestli přežije bez ztráty voličů odchod Karla Schwarzenberga z čela strany. „Ve straně se stalo faktem to, co se mocensky nastavilo na počátku, že faktickým šéfem, lídrem, technologem fungování strany a jejího vystupování byl vždycky Miroslav Kalousek. Ale voliči si na to budou přivykat, část z nich to možná odradí, ale k žádné fatální proměně strategie strany, obměně její rétoriky a chování nedojde,“ míní Jan Kubáček. Ale krajské volby budou podle něj prvním měřítkem úspěšnosti Miroslava Kalouska bez symbolického krytí Karla Schwarzenberga. A bude prý zajímavé sledovat, jak se podaří Petru Gazdíkovi a jeho Starostům a nezávislým uspět v jednotlivých krajích bez spojení s TOP 09.

ODS zjistí, jestli už je voličsky přijatelná

Podle politologa budou krajské volby zásadní pro ODS, protože se ukáže, v jaké kondici strana je. „Jestli už se nadechla, jestli ji voliči začínají vnímat opět jako stranu voličky přijatelnou, akceptovatelnou na české politické scéně,“ prohlásil. Na jedné straně si můžeme říci, že ODS už nemůže ztrácet, ale Kubáček připomíná, že ODS se musí popasovat ještě s relativně dobrými výsledky v posledních krajských volbách. „Nebylo to o vítězství, vyjma Plzně, ale pořád ještě o slušné druhé pozici. Teď se ODS nadechuje, ale z pozice mnohem nižší. Jestli ODS tehdejší výsledek obhájí, bude jasné, že boduje, pokud bude tratit, bude to důkazem, že její rekonvalescence bude pomalejší, než si stratégové v ODS přejí a než odhadovali,“ dodal Jan Kubáček.

Přiznává, že je zvědavý, jak dopadnou komunisté, jejichž podpora mírně slábne, jestli se jim podaří obhájit úspěch, který měli v minulých krajských volbách, po nichž už jeden kraj dokonce plnohodnotně vedou. Jinde se umístili těsně druzí či třetí. „Uvidíme, jak se jim povede teď, ale chybí jim téma. Oni takticky mlčeli v době migrační krize. Bylo znát, že to jejich voličům vadí, že strana nemá jasný vyhraněný postoj, a tak se začali poohlížet jinde. A kauza Ransdorf komunistům taky nepomohla,“ připustil politolog. Ale nemyslí si, že by kauza měla v krajských volbách nějaký fatální význam.

Bez migrantů extremisté ve volbách neuspějí

Politolog Kubáček nevěří, že by kvůli evropské migrační krizi v krajských volbách mohly uspět extremistická hnutí. „K tomu jsem skeptický. Jednak jsou roztříštěni, mají mezi sebou spory. Navíc jsme nepocítili aktuální nátlak migrace, jaký pocítilo Maďarsko, Rakousko, Německo.“ Řekl, že proto nepředpokládá, že by se čeští voliči stavěli vůči elitám jako jinde v zahraničí, kde se takovým hnutím daří přitahovat lidi, kteří nesouhlasí s postojem svých politických lídrů. „Myslím, že když se neobjeví skupiny migrantů v jednotlivých regionech, což by otřáslo důvěrou voličů a stalo se tématem v kampaních, tak příliš tato hnutí nezabodují. Chybí jim ucelený program a vnější nepřítel, kterého by mohla tato hnutí ztotožnit s konkrétním migrantem nebo migrační vlnou,“ nepředpokládá, že by nacionalisté a extremisté v českých krajských volbách výrazněji uspěli.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…