Když zrušíte sankce, nebude hladomor. Ruská hra v OSN začala

30.03.2022 14:45

Nejsilnější varování ohledně ukrajinsko-ruského konfliktu vycházejí z OSN. Ředitel Světového potravinového programu OSN David Beasley už varoval, že například v Jemenu, kde už teď dostávají lidé málo, mohou brzy nedostávat vůbec nic. A to povede k migrační vlně. Ruský velvyslanec při OSN už prohlásil, že Rusko dodávky z Ukrajiny neohrožuje, že to je způsobeno sankcemi. Odstranění sankcí je podle něho jediná cesta, jak zajistit pravidelné dodávky a stabilizovat světový trh. V USA nesouhlasí.

Když zrušíte sankce, nebude hladomor. Ruská hra v OSN začala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Snědené jídlo

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí
Hojně diskutovaným tématem v souvislosti s ukrajinsko-ruskou válkou je, jak válka ovlivní export potravin. OSN už dle magazínu Time varovala, že se jedná o „katastrofu v katastrofě“ která předčí všechno, co lidé zažili od konce druhé světové války. Ředitel Světového potravinového programu OSN David Beasley už varoval Radu bezpečnosti OSN, že ceny raketově stoupají. Jeho organizace prý po celém světě živí 125 milionů lidí. Kvůli zvyšujícím se cenám například museli dávky potravin v Jemenu zkrátit na polovic a „teď to vypadá, že nedostanou vůbec nic“. 50 % pšenice totiž organizace nakupovala od Ukrajiny.

Říká, že soustředění se na Ukrajinu by nemělo vést k tomu, že ostatní regiony budou zanedbávané, například Afrika nebo Blízký východ. Pokud totiž budou zanedbány, dojde k další masivní migrační vlně do Evropy. „Pokud ukončíme konflikt, pokryjeme potřeby, můžeme se vyhnout hladomoru, destabiliazci zemí a masivní migraci. Ale pokud tak neučiníme, tak svět zaplatí velikou cenu, a to poslední, co jako ředitel Světového potravinového programu chci dělat, je brát hladovým dětem, abych nakrmil ty, které hladem umírají,“ řekl.

Tajemnice amerického ministra zahraničí Wendy Shermanová pak prohlásila, že i toto padá na Putinovu hlavu. „Rusko ostřelovalo nejméně tři civilní lodě, které se zbožím z černomořských přístavů pluly do zbytku světa včetně jedné lodi producenta potravin,“ obvinila ruské námořnictvo a dodala, že toto blokuje ukrajinské přístavy a v nich 94 lodí s nákladem pšenice.

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Alexejevič Něbenzja odpověděl, že ruské námořnictvo civilní dopravu neohrožuje a prý vytvořilo 80 námořních mil dlouhý humanitární koridor, aby se cizí lodě mohly z ukrajinských přístavů dostat. A prohlásil, že za zdražování na světovém trhu s potravinami nemohou kroky Ruska, ale „sankční hysterie“ Západu, který nepomyslel na to, co svým jednáním způsobí. Odstranění sankcí je podle něho jediná cesta, jak zajistit pravidelné dodávky a stabilizovat světový trh. Shermanová odvětila, že ukrajinské obilí drží v přístavech válka a na ruské exporty potravin se sankce nevztahují.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…