Kebab skoro za pětikilo, realita dnešního Chorvatska. Když to Němci chtějí, tak ať platí...

01.07.2023 16:25

ZAHRANIČNÍ MONITORING Pod přívalem informací, které se zabývají cenami ve stále nejoblíbenější české dovolenkové destinaci, kterou je Chorvatsko, je člověk zmatený. Neví, zda má věřit těm, které hlásají, že jsou chorvatské ceny na úrovni těch našich, nebo je to jinak. Místní server po svém průzkumu ale zjistil, že tamní ceny jsou dokonce vysoké i pro většinu občanů Evropské unie. Plechovka piva v supermarketu za 48 korun, kilo šunky za 1100, steak za tisícovku a stále oblíbený kebab téměř za „pětikilo“. To je realita.

Kebab skoro za pětikilo, realita dnešního Chorvatska. Když to Němci chtějí, tak ať platí...
Foto: Kateřina Vávrová
Popisek: Ceny potravin v Chorvatsku

Anketa

Bude Vladimir Putin příští rok opět zvolen prezidentem Ruské federace?

94%
4%
hlasovalo: 10472 lidí

Začněme ale typicky chorvatsky, rybími pokrmy. I když i tady budete možná vyvedeni z omylu.

Pro ty, kdo očekávají, že se mezi nejoblíbenější chorvatské pochoutky v přímořských destinacích, či přímo v pobřežních restauracích, nebo marinách, řadí rybí speciality, chobotničky, nebo jiné mořské plody, máme překvapení. Všechny tyto pochutiny hravě strčí do kapsy místní kebab.

Podle toho také vypadají i jeho ceny.

Ty se za jednu porci kebabu v restauracích poblíž přístavu pohybují až kolem 18 eur. Reportéři místního serveru Buka.com pátrali přímo na jednom z nejznámějších chorvatských ostrovů Brač, proč tomu tak je.

Zajímavé jsou ale i ceny dalších jídel či potravin, které před sezonou raketově vystřelily nahoru.

Proč tedy místní restauratéři prodávají kebab a k tomu tak draze, namísto rybích specialit? Proč se u moře nezaměří čistě na mořské plody?

„Nemůžu přece z jídelníčku vyhodit něco, co jde takhle moc na odbyt. Cizinci, především Němci a Italové, jsou blázni do kebabů. Je to pro ně výjimečná balkánská kuchyně. Utlučou se po kebabu,“ říká majitel jedné restaurace v Bolu.

Podle toho ale také vypadají ceny kebabu. Jak už jsme zmínili výše, pohybují se až okolo hranice 450,- Kč.

V této souvislosti je ale nutné poznamenat, že ceny v Chorvatsku před nastávající sezonou stoupají opravdu rychle, takže dovolená na pobřeží této země se stává drahou i pro Chorvaty.

Na chorvatských ostrovech jsou ceny vzhledem k započítání nákladů na dopravu surovin ještě vyšší a jak píše server Buka.com, rostou až na úroveň vyšší, než v některých vyspělejších evropských zemích.

Pro příklady nemusí chodit daleko.

Opalovací krém stojí v přepočtu 480 korun, za 700 gramů Nutelly zaplatíte 155 Kč a za plechovku piva Heineken v obchodě zaplatíte 48 korun. Balení prezidentského plátkového sýra stojí 130 korun, kilogram šunky Deluxe dokonce přes 1100 Kč a 100gramové balení přes 100 Kč, píše server Buka.com a dodává, že třeba kilo klobás si koupíte za zhruba 715 korun a paštiku v supermarketu za 40.

Zdroj: Buka.com

„Pokud jde o restaurace, za jídlo pro dvě osoby utratíte 50 až 100 eur,“ stojí dále v článku s tím, že porce rizota stojí od 14 eur v tavernách, do 20,50 eur v restauracích. Pokrm z mořského vlka pak 30 eur a průměrná cena steaku je od 30 do 40 eur, tedy mezi 700 a 1000 korun.

Chorvatské pobřeží se tak stává drahé nejen pro občany zemí západního Balkánu, včetně Chorvatů, ale i pro většinu občanů Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jo udavte se vydřiduši!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseOdborář1 , 01.07.2023 18:07:34
Připomíná mi to éru našich zlatokopů na horách po roce 1989. Zvyšuj ceny co to jde, však oni to ti cizinci zaplatí a česká lůza nás nezajímá. Služby mizerné, ceny vysoké. Výsledek - za několik málo let - krach. Němci jsou spořivý a ne blbí. Přestali jezdit. Češi na to neměli. Rakousko začalo být levnější než české hory. Tak najednou pláč a češi přijeďte, buďte vlastenci a neutrácejte v cizině. Ale trvalo to hodně dlouho než se to nějak srovnalo a stejně už to nikdy zpět plně nedají. Chorvati si nabírají stejný směr. Jejich moře je pěkné i když pláže šutry a ježci. Pokud drželi ceny rozumně, lidé jezdili. Touhle politikou akorát naserou hosty a ti příště pojedou jinam. Stačí se podívat na weby cestovek. Turecko, Egypt, Tunis, Řecko - klidně týden i pod 10 000 na osobu včetně dopravy letecky a jídla. Proč pak jezdit za stejné nebo větší peníze do Chorvatska autem, sám si vařit a škudlit na všem. Budou to pak dlouho napravovat. Dobrá pověst se dá ztratit rychle. Chorvatsko se v posledních letech zhoršilo. Strašná komercionalizace, kvanta hotelů ale pláže stejné.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…