Keller: Ach jo... Co jste to zase řekl, nedovzdělaný Kalousku

26.03.2012 6:43

Ministr školství Josef Dobeš minulý týden odstoupil z funkce. Nechtěl akceptovat, že vláda rozhodla, že má ve svém resortu škrtnout dvě a půl miliardy korun. Pan ministr po jedenadvaceti měsících konečně pochopil, že je v úřadu jen proto, aby školství osekal až na kost, řekl pro ParlamentníListy.cz sociolog Jan Keller. Toho děsí, že „odborníkem“ na školství je chemik, který prý rozumí i financím a dalším resortům.

Keller: Ach jo... Co jste to zase řekl, nedovzdělaný Kalousku
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Profesor Jan Keller

„Problém je v tom, že ministr Dobeš odstoupil, protože po jedenadvaceti měsících mu konečně došlo, kvůli čemu ho na tom úřadě drželi. Tam nešlo o zkvalitňování pedagogického působení, ani prohlubování vědy. Tam šlo prostě o to, aby osekal až na kost rozpočtovou kapitolu, o které vláda z nějakého nepochopitelného důvodu prohlašuje, že zůstává její prioritou číslo jedna,“ míní Keller v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Měl osekat školství na kost, nic víc

„A panu ministrovi trvalo jenom jedenadvacet měsíců, než to pochopil a zaplať Pánbůh, že to pochopil. No a teď odchází. Co to znamená? To znamená, že místo něho tam přijde člověk, který je dopředu s tím, že bude v tom osekávání bez ohledu na kvalitu výuky pokračovat, smířen,“ dodal sociolog.

Toho zaujalo i jiné prohlášení odstupujícího Dobeše. „Zajímavé bylo, když ministr Dobeš přišel s tvrzením, že ministr financí Miroslav Kalousek prohlašuje, že máme nejlínější učitele na světě. Ministr financí to honem honem dementoval. No aby ne. Protože vysokoškoláci žijící ve velkých městech, z velké části čeští učitelé, jsou početnou skupinou voličů podporujících TOP 09. A bylo by opravdu nepěkné, kdyby faktická hlava TOP 09 o jádru svých voličů prohlašovala, že to jsou nejlínější lidé v Evropě. To by pak ta strana nevypadala dobře,“ posmívá se Keller slovní přestřelce.

Kalousek opravdu svá údajná slova o líných učitelích, které podle tvrzení odstupujícího ministra školství měl pronést, dementoval. "Takové slovo jsem v žádném případě nepoužil, proti tomuto tvrzení se ohrazuji. Mluvil jsem o tom, že u nás je jeden z nejnižších úvazků v Evropě - 22 hodin týdně, zatímco jinde učitelé odučí 26 až 28 hodin. A vím, že tu je spoustu učitelů, kteří by byli ochotni učit za více peněz více hodin. Je to otázka efektivity," uvedl. Profesora Kellera to však neuklidňuje.

Chemik už zapomněl chemii, ale rozumí všemu

„Jestliže ale od pana Kalouska něco takového zaznělo, pak to dokladuje fatální neznalost problematiky. Podle pana Kalouska mají naši pedagogové div ne nejmenší úvazky. Já si myslím, že ministr Kalousek už zapomněl všechno z chemie, kterou vystudoval, a nenaučil se nic z těch jiných oblastí. Prostě to nejde, aby byl chemik najednou odborníkem na finance, teď i na školství a na všechno ostatní,“ zlobí se Keller.

„Vytíženost učitelů se nedá porovnávat tak, že jako on vezmu tabulky a tam uvidím úvazek. V každé zemi funguje systém úplně jinak. A jenom člověku, který jako Kalousek s tím nemá absolutně žádné zkušenosti, stačí jedno číslo,“ míní Keller.

Není učitel jako učitel

Tak to podle něj ovšem nefunguje. „Je úplně něco jiného učit dvacet dva hodin v České republice a dvacet šest hodin ve Francii. To ten člověk evidentně neví. To je další hrozná věc, že každý nedovzdělaný člověk u nás, když dostane funkci, si myslí, že rozumí úplně všemu,“ hrozí se sociolog a vysokoškolský profesor.

„Přeci abych mohl říci, že čeští učitelé jsou nejlínější, tak nemohu mít jenom papírovou výši jejich úvazků a neznat další jejich povinnosti, které třeba vůbec nemusí mít a mnohdy ani nemají pedagogové v jiných zemích a které českým učitelům zaberou další spoustu hodin,“ argumentuje Keller.

Kalousek neví...

„Kalousek třeba neví, že stovky hodin v posledních letech trávili čeští učitelé přípravou na testy – naprosto zbytečně – na opravování státních písemek. To jim zabralo stovky hodin a to v podstatě zadarmo, aby se teď dozvěděli, že to vůbec nebudou dělat oni, ale vybraní dobrovolníci. Takže učitelé byli proškolováni ve svém volném čase naprosto zbytečně. A nic z toho ten Kalousek neví,“ konstatuje Keller.

„On by se k učitelům vůbec neměl vyjadřovat. A to tu pořád zůstává otázka, jestli by se měl vyjadřovat k financím,“ říká Keller ironicky a dodává: „A když už něco takového chce tvrdit, tak kdyby alespoň porovnal průměrný plat učitele v dané zemi. Učí-li učitel o čtyři nebo o šest hodin méně, tak ten rozdíl musím přepočítat na procenta, která to dělá z toho delšího úvazku, a spočítat, jestli stejný rozdíl v procentech je také ve mzdě.“

Děs - polemizovat s diletantismem

„A v tu chvíli by jistě ani Kalousek nebyl schopen tvrdit, že naši učitelé učí méně než na západ od naších hranic a berou za to vyšší peníze než ti na západ od našich hranic, přepočítáno na euro a na spotřební koš. Když je ministr financí, tak by snad takovou hloupost z úst nevypustil,“ doufá sociolog.

Ten si neodpustil posměšnou vsuvku: „Po pravdě, je to fakt hrozné ve svém volném čase polemizovat s diletantismem, který tady ministři projevují.“

Na závěr se Keller ještě vrátil k odstoupení ministra Dobeše. „V každém případě žádný z problémů, které naše školství má a které se zvýšily během doby působení ministra Dobeše, nevypadá na to, že by byl řešen nějakým Dobešovým nástupcem. Protože jestliže Véčka daly Dobeše jako svého největšího experta na školství, pak od těch ještě menších expertů nemůžeme očekávat víc, než to jak se projevil Dobeš,“ uzavřel Jan Keller.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…