Kiska se loučil s „pražskými Slováky“. Hřib mu předal klíče

29.04.2019 17:16

Praha je díky počtu Slováků žijících ve městě neoficiálně třetím největším slovenským městem. Při návštěvě Prahy to dnes řekl slovenský prezident Andrej Kiska. Zavzpomínal při tom, jak v mládí do Prahy jezdíval za přáteli, kulturou i pivem. Zprávu přinesla ČTK.

Kiska se loučil s „pražskými Slováky“. Hřib mu předal klíče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Slovenska Andrej Kiska

Od pražského primátora Zdeňka Hřiba dnes dostal klíč od bran Prahy. S radními pak diskutoval o vztahu mezi oběma národy i Prahou a Bratislavou a probrali i téma bydlení. Kiska dnes rovněž položil věnce k pamětní desce Alexandera Dubčeka na budově bývalého Federálního shromáždění.

„S Prahou je spojený život nás, Slováků. Praha byla pro mě osobně větší část života mým hlavním městem,“ řekl Kiska. „Praha je třetím největším slovenským městem, protože podle neoficiálních statistik tu žije více než 100 000 Slováků a slyšet slovenštinu v obchodech je zcela běžné,“ dodal. Podle primátora Hřiba žije v Praze největší slovenská komunita na světě.

Slováků bylo podle údajů cizinecké policie ke konci roku 2017 v Česku asi 112 000 a v Praze 30 000. Byli tak po Ukrajincích druhou největší skupinou cizinců žijících v Česku. Kromě lidí zaznamenaných v údajích o cizincích ale v Česku dlouhodobě žije řada lidí hlásících se ke slovenské národnosti. Třeba v roce 2011, kdy se konalo poslední sčítání lidu, se v Česku hlásilo ke slovenské národnosti skoro 150 000 lidí. Praha má zhruba 1,3 milionu obyvatel a největšími městy Slovenska jsou Bratislava se 430 000 obyvateli a Košice s 239 000.

„Naše národy mají skutečně stále mnoho společného. Dotkli jsme se tématu týkajícího se například bydlení, které trápí všechny metropole, nebo dopravy,“ řekl Hřib po jednání se slovenským prezidentem. Podle Kisky se i Bratislava potýká s problémy v bydlení podobnými těm pražským. I tam někteří investoři podle prezidenta skupují byty, které pak pronajímají přes platformu Airbnb, a mladí lidé tak mají problém sehnat podnájem. Radní s Kiskou mluvili i o tom, jak se v Praze žije menšinám.

„Já věřím, že spolupráce, která byla navázána mezi Prahou a Bratislavou, bude dále pokračovat,“ uvedl primátor. Praha pomáhala slovenskému hlavnímu městu například se zakládáním metropolitního institutu, obdoby pražského Institutu plánování a rozvoje.

Po jednání se Kiska podepsal do starobylé knihy hlavního města Prahy a pak převzal symbolický klíč od města.

Milionář a filantrop Kiska byl zvolen prezidentem Slovenska v roce 2014 a v letošních prezidentských volbách již o další zvolení neusiloval. Podpořil právničku a protikorupční aktivistku Zuzanu Čaputovou, která v březnu zvítězila nad místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem ve druhém kole voleb se ziskem 58,4 procenta hlasů. Kiska přijede do České republiky a do Prahy ve funkci hlavy státu ještě jednou, a to 30. května. Bude to jeho poslední návštěva v roli slovenského prezidenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…