Kiska stanul v čele nové strany Za lidi. Má za cíl odstavit Směr-SD od moci

29.09.2019 6:06

Slovenský exprezident Andrej Kiska se stal předsedou nové politické strany Za lidi. V sobotu o tom jednomyslně rozhodl její ustavující sněm. Jako svůj nejhlavnější politický úkol Kiska v projevu před delegáty označil potřebu odstavit od moci nejsilnější vládní stranu Směr-sociální demokracie (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica, uvedla ČTK.

Kiska stanul v čele nové strany Za lidi. Má za cíl odstavit Směr-SD od moci
Foto: KPR
Popisek: Setkání prezidentů Miloše Zemana a Andreje Kisky

Poslední průzkumy veřejného mínění ukazují, že popularita strany Za lidi dosahuje 6,5 až 8,8 procenta. Kiska ale věří, že strana dosáhne v nadcházejících parlamentních volbách plánovaných na konec února příštího roku dvouciferného výsledku. Stranu, která byla formálně zaregistrována na začátku září, Kiska představil už po skončení svého prezidentského mandátu v polovině června.

„Třicet let po sametové revoluci je na Slovensku pocit, že nám naši zemi ukradli. Za posledních více než deset let skupina politiků, oligarchů, ale i gaunerů a zločinců začala uzurpovat moc,“ uvedl v projevu na sněmu Kiska.

Za první politický úkol považuje bývalý slovenský prezident potřebu odstavit Směr-SD od moci. Tato strana je součástí vlády s výjimkou dvou let nepřetržitě od roku 2006. Opoziční strany Kiska vyzval ke spolupráci a k tomu, aby se vyhýbaly vzájemným sporům, byť často soupeří o stejného voliče.

„Směr dokážeme porazit a my ho porazíme, ale už dnes musíme ukázat našim občanům, že tvoříme stabilní a spolehlivou alternativu,“ řekl Kiska, který se řadí mezi nejdůvěryhodnější politiky v zemi.

Zároveň se Kiska v projevu zaměřil na opatření proti dopadům případné ekonomické krize, zdůraznil potřebu kvalitního vzdělávání a ochrany přírody. Vyslovil se i pro změnu volebního systému s cílem posílit zastoupení zástupců regionů ve sněmovně. Slovensko nyní uplatňuje pravidlo jediného volebního obvodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…