Klasnová žaluje Lesy ČR: Je to tunel, tvrdí

16.03.2012 17:24

Kvůli podezření z porušení zákona chce místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová (VV) podat trestní oznámení na vedení podniku Lesy České republiky. Informaci přinesl server Aktuálně.cz s tím, že Klasnová vychází z dosud oficiálně nezveřejněné zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu.

Klasnová žaluje Lesy ČR: Je to tunel, tvrdí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

Klasnová chce prostřednictvím soudu změnit poměry v Lesích ČR i kvůli tomu, že tak dlouhodobě nečiní vláda. "Konat by ale konečně mělo začít také ministerstvo zemědělství. To se dosud chovalo, jako by Lesy ČR byly nějaká samostatná entita. Ministerstvo v nich vůbec nehájí zájmy státu a nemá žádnou vizi, kam by se ten podnik měl ubírat," cituje političku server Aktuálně.cz.

Problém napříč vládami

Zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu podle Klasnové odhalila podezřelé převody majetků a nemovitostí, kterými si podnik v letech 2009 a 2010 pomohl z finančních problémů. Navzdory dřívějšímu upozornění NKÚ z roku 2003 prý ministerstvo životního prostředí až dosud nemělo zájem podnik kontrolovat, čímž neplnilo zákonnou povinnost.

Hospodaření Lesů ČR je podle Klasnové problémem, který se táhne napříč několika minulými vládami. Místopředsedkyně sněmovny kritizovala například převody vyřazovaných pozemků, které byly oproti nově získaným výrazně pod cenou. NKÚ také ve své zprávě zmínil, že ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora působí bez vědomí ministerstva v soukromých firmách ve funkcích, kde mu to neumožňuje zákon. Podnik se proti tomu později ohradil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…