Klaus ml.: Čelíme rozvratu vzdělanosti, není možné děti takto obětovat

05.02.2021 19:55

„Ze všech poznatků, které mám, mi vychází, že bych školy otevřel. Není možné obětovat děti. Učit je jenom distančně. Nemáme žádná relevantní data, jak a jestli se tam děti nakazí. Přicházíme v horizontu let o stovky miliard korun, když nebude generace vzdělaná. Čelíme rozvratu vzdělanosti,“ uvedl předseda Trikolóry Václav Klaus ml. v rozhovoru pro XTV.

Klaus ml.: Čelíme rozvratu vzdělanosti, není možné děti takto obětovat
Foto: Repro Facebook
Popisek: Aleš Chmelík, Václav Klaus ml., Matěj Drbohlav

Moderátor pořadu Luboš Xaver Veselý hned na úvod připomněl, že uvnitř Trikolóry byly nějaké hlasy, aby odstoupil z pozice předsedy. „Nepřihodilo se celkem nic. Pár lidí, kteří se nedostali na kandidátky nebo nějak oslabili v krajských soubojích, to neslo těžce. K tomu mám jediný komentář. Za prvé je dobře, že se lidé o ta místa perou, je vidět, že věří tomu, že Trikolóra bude úspěšná. A na druhou stranu my postavíme čtrnáct kvalitních krajských kandidátek,“ uvedl Klaus ml. 

A jak takovou situaci vyřešit? „Ve větších stranách jsou ti lidé poslanci, starostové, tak jsou trochu klidnější. Strana pokračuje, chystá se na ideovou konferenci a chystá se do voleb. To je můj úkol, na který mám mandát,“ zdůvodnil Václav Klaus kritické hlasy.

Anketa

Má Ústavní soud vaši důvěru?

7%
93%
hlasovalo: 30421 lidí
Padl i dotaz na nějaká zajímavá jména, která by se mohla objevit na kandidátce, předseda Trikolóry ale nebyl konkrétnější. „Myslím, že některá jména určitě na kandidátkách překvapí. Ale chceme je prezentovat až 20. března. A také není tajemstvím, že se vedou vyjednávání napříč politickým spektrem se stranami, jako jsou Soukromníci, Svobodní a další, protože bychom chtěli sdružit všechny zdravé síly, které brání ty lidi, kteří z ničeho dělají něco,“ podotýká Václav Klaus ml. s tím, že by se nejednalo o kolice, ale spíše o podporu určitých subjektů.

O spolčení se sociálními demokraty ale řeč nebude. „Sociální demokraté zasedají ve Sněmovně. Většinou hlasujeme opačně. Občas ale také spolu. Když šlo o zachování maturity z matematiky, tak myslím, že i poslankyně Kateřina Valachová hlasovala s námi. Co se týká ČSSD, je to taková evropská strana socialistická,“ říká. 

Anketa

Kauza ,,vlekař": Schvalujete jednání majitele (spuštěného) vleku v Čenkovicích, který napadl štáb TV Nova?

37%
63%
hlasovalo: 12618 lidí
Velké a aktuální téma hnutí Trikolóry je otevírání škol. To je zásadně pro otevření škol. „Ze všech poznatků, které mám, tak otevřu. Není možné obětovat děti. Učit je jenom distančně. Nemáme žádná relevantní data, jak a jestli se tam děti nakazí. Přicházíme v horizontu let o stovky miliard korun, když nebude generace vzdělaná,“ říká Klaus a dodal, že čelíme rozvratu vzdělanosti.

Řeč došla i na zavřené vleky na horách. “Lyžování je méně důležité. Ale je to nesmyl. Tady pomalu milión lidí může jet spolu metrem, ale na vleku spolu jet dva lidé nemohou,“ říká. 

V Peci pod Sněžkou, kde Klaus bydlí, je podle něj plno. „Nejde tam zaparkovat, lidé sáňkují, pijí, veselí se, spí na chatě u kamaráda nebo v karavanu, takže všechno funguje. Akorát ti lidé, kteří tam žijí, z toho nic nemají,“ říká. 


Celý rozhovor můžete zhlédnout ZDE

 

Na závěr uvedl, jaké jsou tři nejdůležitější body v boji proti covidu podle Trikolóry. „Prvně jsou to vakcíny, já nechápu, proč máme nulovou soběstačnost v nákupu vakcíny, ale i ve vývoji. Druhá věc je uvažovat strategicky, snažit se společnost zdvihnout. Vykašlali jsme se na chytrou karanténu, trasování, testování, jenom čteme, že v nemocnicích je málo místa, ale už se neřeší, že je v nich hodně sociálních případů, kteří nemají kam jít. A třetí věc je pracovat s daty. Hodnotí někdo, jaký má vliv metro na nakažlivost populace? Abychom skutečně měli nějaká data, podle kterých se rozhodovat. Takhle je to o náhodě, vláda se sejde, něco neklesá, tak to radši ještě nechá zavřené,“ uzavřel Klaus ml. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…