Klaus ml., Robejšek, Mach a Payne u jednoho stolu. A bylo dusno: Není v zájmu Čechů okamžitý Czexit. Pokud se ale z Karlína stane no-go zóna...

15.12.2017 19:21

Poslanec ODS Václav Klaus mladší se spolu se zakladatelem Realistů a dalšími hosty zúčastnil diskuse o tom, zda má naše členství v EU nějakou alternativu. Řečníci se shodli na tom, že je lepší budovat svazek volně spolupracujících evropských států. Aby své argumenty podepřeli, přidali navrch dlouhý výčet slabin EU, ale nejen EU, nýbrž rovnou celé západní společnosti.

Klaus ml., Robejšek, Mach a Payne u jednoho stolu. A bylo dusno: Není v zájmu Čechů okamžitý Czexit. Pokud se ale z Karlína stane no-go zóna...
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Vypískání vlajky EU

V Grand Hotelu Praha se ve čtvrtek večer sešli poslanec Václav Klaus mladší, europoslanec Jiří Payne, bývalý europoslanec Petr Mach (oba ze strany Svobodní) a zakladatel Realistů Petr Robejšek. Debatovali o tom, zda má členství v EU pro Českou republiku nějakou smysluplnou alternativu, nebo zda by odchod z EU znamenal pro naši zemi ekonomickou katastrofu, jak tvrdí např. čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Konferenci Alternativy k EU oficiálně pořádala evropská frakce Evropa svobody a přímé demokracie (EFDD) v čele s britským europoslancem Nigelem Faragem, největším zastáncem vystoupení Velké Británie z EU.

Petr Robejšek v úvodu konference poznamenal, že sleduje určité autoritářské tendence v západní společnosti jako celku, nejen v EU.

Jsme bezbranní vůči invazi barbarů, varoval Robejšek

„Postupující autoritářská tendence v západní společnosti se v našem konkrétním případě, který dneska zkoumáme, projevuje tendencí k centralizaci evropského státu. Za druhé se projevuje názorovou diktaturou, nebo tendencí k názorové diktatuře ve jménu politické korektnosti. Moje oblíbené a dlouhodobé téma, bohužel. Za třetí se projevuje tendencí k potlačování politických alternativ. A konečně, místo větší kontrolovatelnosti politiků naopak zažíváme tlak na to, aby byli kontrolováni občané. Pokud možno co nejdetailněji,“ upozornil Robejšek.

Stačí se prý podívat na tlaky na zavedení bezhotovostní ekonomiky, která každého občana prakticky svlékne donaha.

Západní civilizace má, podle Robejška, ještě jeden problém. Podle jeho názoru se Západ pokouší o sebedestrukci Západu. Hodnoty, které činily západní společnost silnou, jsou dnes hnány až do extrémů, což nás v konečném důsledku oslabuje. „Západní společnost se ocitá v pozici bezbrannosti vůči invazi barbarských civilizací, příslušníků barbarských civilizací,“ zdůraznil Robejšek.

Vedle dvou výše zmíněných problémů máme, podle Robejška, ještě ekonomické těžkosti. Představa, že ekonomika může růst donekonečna a každý se může mít lépe, prý naráží na své limity. Lidé přestávají věřit, že ekonomika může donekonečna růst a lidé se budou mít lépe. Dokud v to lidé věřili, tak nedělali politické problémy. Až lidem seberou práci roboti, začnou se obyvatelé bouřit. Podle Robejška teď jen nevíme, jak velká masa lidí bude bez práce, a jak velká masa se tedy bude bouřit.

Jako by těch zlých perspektiv nebylo málo, zakladatel Realistů přidal další, ve které shrnul svá předchozí varování. „Západní společnosti nemají nosnou myšlenku týkající se smyslu jejich existencí. Jediný společný jmenovatel je majetek a konzum, ale ten je právě ohrožen,“ uvedl Robejšek.

Kdo by čekal, že tím svou kritiku Petr Robejšek uzavře, mýlil by se.

„Za druhé, v Německu nebo ve Švédsku vidíme, že zbohatlé společnosti hloupnou,“ vypálil host konference. Projevuje se to prý především v politické rovině, a to nejen v Německu a ve Švédsku, ale i v Česku. Čeští politici si totiž neuvědomují, že problémy Německa strhnou do propasti i nás, jelikož jsme podle Robejška německou montovnou. Alespoň podle zakladatele Realistů.

Sečteno a podtrženo, z EU se podle Robejška stává stále autoritativnější režim – a to i kvůli tomu, že se Západ dostal do krize. Dnes hledá svůj smysl a cesty, jak nových cílů dosáhnout.

Petr Mach doplnil, že jednou z alternativ k dnešní EU je ještě hlubší integrace tohoto společenství, která nakonec skončí vznikem Spojených států evropských, po kterých nedávno volal předseda německé sociální demokracie Martin Schulz. Mach je zásadně proti tomuto nápadu.

Upozornil také na to, že na Hradě visí vlajka EU. Za to můžeme poděkovat stávajícímu prezidentovi Miloši Zemanovi. Někdejší premiér Mirek Topolánek zase prosadil podpis Lisabonské smlouvy, což nás posunulo k federalizaci EU. Mach rozzlobeně kroutil hlavou nad tím, že podle Topolánka jsme měli na výběr jen mezi tím, zda potáhneme za jeden provaz s Bruselem, nebo Moskvou. „My jsme věděli, že to není pravda,“ poznamenal k tomu bývalý europoslanec Mach.  

Evropská unie podle někdejšího europoslance brzdí evropské ekonomiky dalšími a dalšími regulacemi. Dnešní EU prý v podstatě jen pokračuje po cestě vytyčené komunistou Lvem Trockým, který také volal po Socialistických státech evropských, kde za jeden provaz potáhne veškerý evropský proletariát.

Poslanec Václav Klaus ml. na to šel čistě matematicky a dospěl k tomu, že je přáním všech svobodných lidí, aby EU co nejdříve zanikla. „Čistě matematicky je alternativou existence neexistence Evropské unie. Přáním všech svobodných lidí je, aby k tomu došlo brzo a nenásilnou cestou. Česká a evropská soft pravice se snaží tomuto zabránit a proto velice ráda hovoří o reformě EU,“ rozjel se Klaus. Jenže podle jeho názoru reforma neznamená v podstatě nic jiného, než že jdeme po stále stejné cestě, jen jdeme v trochu lepších botách. Poté účastníkům konference připomněl, jak evropská integrace postupovala. Od zrodu Evropského společenství uhlí a oceli, až po Lisabonskou smlouvu. Podle Klause postupovala integrace EU špatně.

V diskusi také přiznal, že v tuto chvíli není v zájmu Česka odcházet z EU, protože naše ekonomika je úzce propojena s ekonomikou německou. „A upřímně není v ekonomickém zájmu českých občanů nějaký okamžitý czexit,“ prohlásil Klaus. „Ale jsou samozřejmě situace, které to mohou okamžitě změnit,“ dodal jedním dechem. Pokud se z pražského Karlína stane tzv. no-go zóna, názor českých občanů na EU se může změnit.

Když dostal slovo současný europoslanec Jiří Payne, konstatoval, že EU teď už jen schází, aby nám sebrala obrannou politiku, což se přesně teď děje. A to je velký problém. Už proto, že občané mají podle politika minimální vliv na to, co se v EU opravdu děje.

Když prostý občan volí do české Poslanecké sněmovny, má prý 50 šancí, že se jeho plány podaří prosadit – podle toho, zda bude strana, kterou volil, ve vládní koalici či v opozici. Jenže vláda bývá koaliční. Takže když se ta dohaduje, co prosadit v EU, musí dojít ke kompromisu. Tím se vliv občana na to, co se děje, snižuje z 50 procent na 25 procent, vypočítával dál Payne. A pokud vezmeme v potaz mechanismy, kterými rozhoduje EU, Evropský parlament a Evropská komise, klesne občanova šance, že bude prosazeno to, co si přeje, jen na čtyři procenta. „Nikdy ta pravděpodobnost nemůže být vyšší,“ hřímal u řečnického pultíku Payne. Tady někde se podle něj bere pocit demokratického deficitu v EU.

To je důvod, proč by EU měla zaniknout, ale měla by zaniknut poklidně, jako když jsme se domluvili na rozdělení Československa. Pokud se rozpad EU nedohodne předem, nastane podle europoslance veliká krize, která bude mnohem horší než ta, kterou jsme zažili kvůli hypoteční bublině v USA.

Jiří Payne také vyjádřil názor, že Evropská unie už od počátku vyrůstala na špatné myšlence. Její tvůrci věřili, že vznik EU zabrání nové válce. Jenže bránit nové válce je podle europoslance primární odpovědností každého národního státu a my tuto svou odpovědnost nesmíme převádět na jakousi nadnárodní instituci.

Robejšek dodal, že si před odchodem z EU musíme rozmyslet, co se bude dít, až odejdeme z EU. A tady je problém. Většina našich ekonomických myslitelů by v EU raději chtěla zůstat, dokonce chtějí přijmout euro, což by nás přivedlo spíše blíže k EU než dál od EU. Robejšek nechápe, proč se tito ekonomové chtějí přiblížit k EU, když toto společenství vedou neschopní politici, kteří nedbají o své národy, ale mají na zřeteli jen vlastní zájmy. Tak evropské elity vnímá Robejšek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…