Klaus ml. vyzval, aby referendum o setrvání v EU bylo automatickou součástí sněmovních voleb

04.01.2021 17:01

Poslanec a předseda hnutí Trikolóra Václav Klaus mladší přišel s návrhem, jak se vypořádat s opakujícími se dohady o tom, jestli má, nebo nemá Česká republika zůstat součástí Evropské unie. Ve svém komentáři pro Echo24, který vyšel jen několik desítek minut od okamžiku, kdy Velká Británie definitivně opustila EU, navrhl, aby bylo referendum o setrvání v EU automatickou součástí sněmovních voleb.

Klaus ml. vyzval, aby referendum o setrvání v EU bylo automatickou součástí sněmovních voleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus ml.

„V posledních letech skoro tři pětiny zákonů jsou převzaté směrnice Evropské unie, které se přijímají automaticky. Šedesát procent vlády nad touto zemí nemůžete nijak ovlivnit, pokud tedy nejste Angela Merkelová nebo Macron nebo pár dalších nejvyšších úředníků Dvora. A to je špatně!! To je degradace voleb na různé účelové slepence, ale podstata, přesněji zhruba šedesát procent podstaty vládnutí probíhá jinudy,“ upozornil ve svém komentáři Václav Klaus ml.
 
Podle něj je přirozené, že každý člověk si dokáže udělat rychlý úsudek. „Je vláda Babiše devastující nebo není? Je Kalousek stonásobný převlékač kabátů nebo není? Je největší český vlastenec – japonský podnikatel, nebo není? Je autor tohoto článku ubožácký kretén nebo není?“ pokládá Klaus ml. sám sobě otázky a pro demonstraci nabízí čtenářům za sebe také rychlou odpověď - ano, ano, ne, ne. „Lidé mají na tyto otázky a spoustu dalších diametrálně rozdílné názory a hodnocení. A pozor, budou to lidé chytří i jednodušší, bohatí i chudí, zlí i laskaví a budou jich tisíce. Tak to je. Nedá se s tím dělat nic. Proto máme volby a tam se naše hlasy a názory sčítají. Něco chceme a něco nechceme. Většina lidí. Je to klopotný systém, ale žádný lepší není. Musíme mít právo rozhodovat o naší zemi a také to jednou za čtyři roky přichází. Vzniká pak vláda a zákony musí mít za sebou většinu sněmovny,“ vysvětlil svůj postoj předseda Trikolóry. 
 

Anketa

Která pohádka si zaslouží zamknout do trezoru a nevysílat?

hlasovalo: 10948 lidí
 
Je proto třeba se stejnou optikou podívat také na problematiku Evropské unie.
 
„Otázka tedy není, zda máme vypsat referendum o vystoupení z Evropské unie jako nějak jednorázově, když nám třeba něco zase zavedou, co vůbec nechceme. Referendum se má jmenovat „referendum o setrvání v EU“ a má být zcela automaticky každé čtyři roky součástí sněmovních voleb. Není přece možné, aby lidé za zuřivé kampaně rozhodovali o čtyřiceti procentech země, zda má být spravována lidovecky nebo komunisticky nebo babišovsky nebo pirátsky nebo trikolórovecky, a o šedesáti procentech záležitostí se prostě nijak nehlasovalo a byla to věc, kterou nemáme právo nijak ovlivnit,“ argumentoval předseda Trikolóry a pokračoval:
 
„To není otázka toho, zda máme nebo nemáme rádi Evropskou unii. To je základní demokratická otázka. Zda lidé žijící v této kotlině, a jedině oni, mají rozhodovat o této zemi. Je přitom úplně jedno, zda občané mají názory „správné“ nebo „nesprávné“. U těch 40 procent správy země to také nikdo nezkoumá, a lidé volí, koho chtějí, a je to někdy neštěstí,“ dodal pro Echo24.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…