Klaus o výročí jako břitva: Válku používají jako obhajobu svého selhání. Varoval před přepisováním dějin

29.10.2022 13:58 | Komentář

Bývalý prezident Václav Klaus pronesl v pátek k 104. výročí vzniku Československé republiky projev na slavnostním shromáždění Svazu bojovníků za svobodu. Prohlásil, že se nacházíme v nejhorším okamžiku od polistopadové revoluce a vláda nepřináší řešení. Vládní pětikoalici označil za „novou verzi bývalých národních front“. Vyzývá především k ukončení války na Ukrajině a k okamžité cestě ke změně a k nápravě.

Klaus o výročí jako břitva: Válku používají jako obhajobu svého selhání. Varoval před přepisováním dějin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Exprezident Václav Klaus uvedl, že Česká republika zažívá své nejhorší období za posledních více než třicet let. „Setkáváme se v nejhorším okamžiku od roku 1989. Po pádu komunismu převládala naděje, radost, optimismus, pozitivní očekávání, a ta se – a na tom musím trvat – dařila naplňovat. Dnes jsme v situaci opačné.“

Panuje zde podle jeho slov krize, beznaděj, pocit bezvýchodnosti, smutek. „Sice tomu tak je nejen v naší zemi, ale zauzlení nepříjemných problémů je právě u nás zcela unikátní. Navíc mezi našimi spoluobčany dominuje znervózňující pocit, že nemáme politickou reprezentaci, která by si to uvědomovala a která by to chtěla řešit,“ pokračoval bývalý prezident republiky.

„Žijeme z toho, co bylo vybudováno v uplynulých třech desetiletích. A máme důvod mít strach z toho, co nám přinese nejbližší budoucnost. O té vzdálenější ani nemluvě,“ podotkl s tím, že rozhodně nejde o iracionální strach. „Nepropadli jsme ani obecné, do značné míry racionální skepsi. Je to horší. Zodpovědně, alespoň někteří z nás, vyhodnocujeme dnešek a domýšlíme současné trendy a tendence a jejich souvislosti. A není to radostné,“ konstatoval.

Opakovaně hovořil o nutnosti ukončení války na Ukrajině. „Nikdo z nás válku nechce a neobhajuje. Žádnou, ani tu dnešní na Ukrajině. Právě tato válka si zaslouží seriózní posouzení okolností svého vzniku v celé jejich šíři a komplexnosti. Hlavně si musíme přát její rychlé ukončení,“ apeloval Václav Klaus.

Především se válka na Ukrajině nesmí stát výmluvou: „Výmluvou, za kterou se mohou schovávat ti, kteří nesou zodpovědnost a používají válku jako obhajobu svého selhání a své neschopnosti. Ve špičkách naší i mezinárodní politiky bohužel chybějí odvážní a zodpovědní lidé, kteří by byli schopni tuto ničivou a destruktivní válku ukončit, nebo aspoň přispět k jejímu zastavení,“ pronesl dále exprezident.

Zastavil se i u domácí politiky, která naši zemi trápí. „Rozklad zasáhl i naše politické strany. Naše troj- a pětikoalice jsou popřením politického stranictví a jsou zbavením se možnosti racionálně vládnout. Jsou novou verzí bývalých národních front,“ zdůraznil, že tato vláda koalic vznikla jako důsledek odporu naší polistopadové politiky k většinovému politickému systému.

Ideálem současnosti je podle Klause „pasivní občan“. „Neuvědomuje si, že je mu v tom podstatném povolen jen jeden jediný názor. O tom je ostatně ona dnes tak velebená politická korektnost. Není ničím jiným než pokrytectvím,“ řekl.

Do zmíněného jednoho správného názoru, který je dnes a denně omílán v České televizi a v Českém rozhlase, podle Klause patří: „Ideologie jako je agresivní genderismus, zelené blouznění, obhajoba masové migrace na bázi zcela pochybného multikulturalismu,“ podotkl. Dál zmínil omezování svobody slova a zavádění cenzury, například zahájení přípravy zákazu tzv. antisystémových názorů a postojů.

Patří tam přepisování dějin. Členové Českého svazu bojovníků za svobodu oprávněně podle Klause sledují, že jsou hanobeni a pomlouváni ti, kteří se zasloužili o naši svobodu a že jsou zlehčovány zločiny našich nepřátel.

„V neposlední řadě tam patří ohrožení naší svrchovanosti a národní identity, neboť to se nehodí do představ globálních elit vládnoucích Evropě a světu,“ zdůraznil.

Právě válka na Ukrajině všechny tyto výše zmíněné tendence podle exprezidenta ještě zesílila a poskytuje snadnou záminku k zesilování tlaku na ty, kteří si dovolují o nich mluvit kriticky.

„Cesta ke změně, nápravě a obnově je však zahalena v mlze,“ obává se Václav Kaus. „Vydat se po ní bude vyžadovat ohromné úsilí všech, kteří si tyto zásadní věci a souvislosti uvědomují. Bude vyžadovat nalezení shody všech, kterým není lhostejná budoucnost naší země, i když se liší v řadě jednotlivostí.  Musíme se však po této cestě co nejdříve vydat. Už včera bylo pozdě,“ zdůraznil bývalý prezident závěrem svého projevu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…