Klaus otevřeně k Ukrajině: Pochopí už elity v Bruselu, že je potřeba změnit politiku, kterou Evropa a USA provádějí

06.02.2015 9:21

Žádný zvrat dosavadních negativních tendencí v Evropě nečekejme. I letos se bude Evropská unie brodit v bahně, tvrdí bývalý český prezident a známý euroskeptik Václav Klaus. Největší hrozbou pro Evropu dle něj není Řecko, nýbrž Ukrajina. Evropské elity v Bruselu by tak prý měly konečně pochopit, že je třeba zvolit úplně jinou politiku k ukrajinské krizi, než jakou doposud provádějí.

Klaus otevřeně k Ukrajině: Pochopí už elity v Bruselu, že je potřeba změnit politiku, kterou Evropa a USA provádějí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus v budově svého někdejšího působiště prognostického ústavu

K negativnímu pohledu na Evropu v nadcházejícím roce vede Klause údajná neexistence politických sil, které by byly schopné tolik potřebnou změnu vyvolat a následně zorganizovat. „Samozřejmě je spousta lidí, kteří jsou nespokojeni, ne-li zoufalí, kteří situaci vidí dostatečně kriticky, kteří jsou si vědomi nezbytnosti fundamentální změny a kteří by byli schopni žádoucí změny nastínit, prosadit a realizovat, ale jakýkoli pokus o jejich zorganizování je evropským politickým establishmentem (za velmi aktivní spolupráce médií) okamžitě utlumen v zárodku a fakticky zablokován,“ myslí si Klaus a dodává, že takový pokus zatím není blokován gulagy, stačí prý ale ostrakizace a společenské znemožňování těch, kteří se o jakýkoli společný, a proto nutně organizovaný postup pokoušejí.

Evropská unie Řecku nakonec stejně pomůže

Velká očekávání byla dle bývalého českého prezidenta na přelomu letošního roku spojena s řeckými parlamentními volbami. Politici i média prý v souvislosti s možným vítězstvím radikální levice připravovali evropskou veřejnost na velké drama. To ale dle Klause nenastalo a vše prý bude méně dramatické, než se očekávalo, neboť Evropská unie údajně Řecku z peněz daňových poplatníků určitě pomůže, jakkoli se stále zaříkává, že nikoli.

V této souvislosti Klaus poukazuje na řadu komentářů, které prý začínají připomínat, že v roce 1952 probíhající londýnská konference o odpuštění části německého dluhu vedla ke zkrácení tehdejšího dluhu Německa o 50 procent a že zbývající splátky dluhu byly rozloženy na velmi přátelskou dobu následujících třiceti let. „Mělo by se říci, že toto odpuštění dluhu bylo uděláno zemi, která rozpoutala šílenou světovou válku a masové vraždění. Nic takového Řecko neudělalo. Řecko se „pouze“ dopustilo tragické chyby tím, že vstoupilo do eurozóny,“ míní Klaus.

Už včera bylo pozdě

Za klíčovou pro další vývoj Evropy považuje Klaus situaci na Ukrajině. Ta dle něj může Evropu zásadním způsobem destabilizovat, což už se nyní údajně děje. „Pochopí už konečně evropské elity v Bruselu a v hlavních městech členských zemí, že je třeba zvolit úplně jinou politiku k ukrajinské krizi, než jakou dosud Evropa (a Amerika) provádí? Už včera bylo pozdě tento krok provést,“ konstatuje Klaus v komentáři zveřejněném v Hospodářských novinách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…