Klaus podepsal novelu zpřísňující podmínky veřejných zakázek

13.02.2012 16:55

Podmínky pro zadávání veřejných zakázek se zpřísní, prezident Václav Klaus dnes totiž podepsal nedávno parlamentem přijatou novelu příslušného zákona. O jeho kroku informoval mluvčí Radim Ochvat. Vítězné firmy budou muset například zveřejnit subdodavatele, kteří dostanou přes 10 procent z ceny zakázky. Ruší se takzvané losovačky a zmizet má také situace, aby výběrové řízení bylo vypsáno na míru konkrétní firmě.

Klaus podepsal novelu zpřísňující podmínky veřejných zakázek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Podobu novely zákona provázely v parlamentu ostré spory, sněmovna nakonec poslední lednový den potvrdila svou už dříve přijatou verzi a odmítla změny navržené Senátem. Ten - stejně jako sněmovní opozice - žádal, aby vítězové tendrů rozkrývali svoji vlastnickou strukturu včetně anonymních akcionářů, tichých společníků nebo osob, které se podílejí na zisku společnosti, aniž v ní figurují. Podle některých odborníků by senátní návrhy působily v praxi potíže.

Původní verze, kterou vypracovalo ministerstvo pro místní rozvoj ministra Kamila Jankovského (VV), má například odstranit možnost vypisování zakázek tak, aby je získala předem vybraná firma, a ruší možnost takzvané losovačky.

Firma musí zveřejnit subdodavatele

Vítězná firma bude muset podle sněmovní verze novely předložit seznam všech svých subdodavatelů, kterým uhradila více než deset procent z celkové ceny zakázky. U zakázky nad 300 milionů korun by se to týkalo už subdodavatelů, kteří zajistili více než pět procent zakázky.

Sociální demokraté už ohlásili, že připraví další novelu zákona o veřejných zakázkách, na jejímž textu úzce spolupracují s Nadačním fondem proti korupci (NFPK) podnikatele Karla Janečka. Podle nevládní organizace i opoziční strany je totiž potřeba plné rozkrytí vítězů veřejných zakázek včetně subdodavatelů až do fyzických osob. Novela by také měla odstranit vyjmutí sektorových dodavatelů z nyní přijaté novely.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…