Klaus podepsal tři zákony, třeba o zpřísnění exekucí

09.10.2012 22:00

Prezident Václav Klaus podepsal tři zákony. Jeden výrazně zpřísňuje exekuce, další umožňuje zabavit týraná zvířata a poslední upravuje podmínky programu, který se používá k odhalování kartelů.

Klaus podepsal tři zákony, třeba o zpřísnění exekucí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Novela občanského soudního řádu se týká exekucí. Nyní se například zvýšily postihy exekutorů a také se omezily jejich cestovní náklady, které jim platí dlužníci. Zákon také umožňuje sloučit více exekucí do jedné, což dlužníkům sníží náklady

Další změnou je často diskutovaná možnost zabavit neplatičům alimentů řidičský průkaz, pokud nepůjde o řidiče, kde je řidičský průkaz „zdrojem“ jejich živobytí (například taxikáři). Naopak ale už exekutoři nebudou smět zabavovat domácí zvířata.

Další zákon, který prezident v úterý podepsal, se týká ochrany zvířat. Nyní budou moci úřady zabavovat zvířata, která byla u lidí týrána. Podobná možnost byla již nyní, akorát byla zvířata po odebrání i nadále majetkem dotyčného člověka, který si je následně mohl přijít vyzvednout.

Václav Klaus také podepsal novelu zákona o ochraně hospodářské soutěže, která zavádí tzv. "leniency program", tedy program shovívavosti pro firmy, které se zúčastní kartelových dohod a samy o nich dají úřadům informace. Úřad pro ochranu hospodářského soutěže (ÚOHS) bude podle novely těmto firmám moci snížit pokuty za účast v kartelových dohodách až na polovinu. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…