Klaus se zastal Zemana a natřel Sobotku kvůli vyhrožování prezidentovi

01.01.2014 14:14

Podle Václava Klause směřujeme mílovými kroky k novému režimu a již nyní žijeme v postdemokratickém období. Vyzývá k návratu k politice a k demokracii, protože kde není demos, zůstává jen moc – a s touto formou vlády má náš národ mnohaleté nedobré zkušenosti.

Klaus se zastal Zemana a natřel Sobotku kvůli vyhrožování prezidentovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Klaus

Bývalý prezident republiky Václav Klaus „zastoupil“ svého úřadujícího nástupce Miloše Zemana v novoročním popoledním čase, když poskytl rozhovor, živě odvysílaný televizní stanicí Prima. Podle něj se prvního ledna patří pronášet projevy, protože jde o „státní svátek, den vzniku České republiky“.

Můžeme říci o současném politickém uspořádání, dvacet pět let od změny režimu a tedy déle trvajícím než idealizovaná tzv. první republika, že je stabilní, ptal se bývalého prezidenta moderátor Jan Punčochář. Podle Václava Klause může stabilita znamenat i stagnaci, poklid až zahnívání. „Chtěl bych říci něco optimistického, aby to nebyl hloupý výrok,“ řekl a zopakoval svou již v uplynulých dnech pronesenou tezi, že „atmosféra, kterou si děláme sami, je horší než skutečnost“.

Před dvaceti čtyřmi lety pronesl Václav Havel známá slova, že „naše země nevzkvétá“, připomněl Václav Klaus s tím, že se nabízí vypůjčit si tento citát, ale podle jeho slov si uplynulých dvaceti pěti let váží s tím, že naše současná skutečnost je mnohem lepší než minulý režim.

Nad častými kampaněmi občanských stran, varujícími před údajnou hrozbou návratu komunistů, se bývalý prezident pousmál: „Nehrozí návrat komunismu, to spíše hrozí jiné 'ismy', byť některé jejich faktory mohou být podobné těm komunistickým. Mýtizujeme první republiku," upozornil bývalý prezident Klaus, "nezapomeňme na to, jak snadno skončila, jak její generace ji snadno opustily a v poválečných volbách zvolily právě komunisty," připomněl a poukázal na možné paralely v současnosti.

Západní společnosti procházejí všeobecnou a hlubokou krizí svobody. Je prý ale nutné se ji snažit překonat. „Zdědili jsme tuto zemi a je naše povinnost ji předat dalším generacím,“ apeloval na odpovědnost národního společenství. A bývalý prezident načrtl příčinný řetězec, ústící do společensko-politické krize. „Vláda je přesunuta někam úplně jinam,“ začal s tím, že bruselský centralismus vede k hospodářské stagnaci, jež znervózňuje společnost a odtud může pramenit potenciální problém, jehož se bývalý prezident velmi obává. "Někteří lidé si pořád ještě myslí, že dominantně rozhoduje jejich vláda, což tak není,“ upozornil.

Rusnokova vláda jediná možná

Někdejší hlava státu se zastala svého nástupce Zemana, často z hromadných sdělovacích prostředků kritizovaného za ustavení „prezidentovy vlády“. Podle Václava Klause Rusnokova vláda bylo jediné možné rozhodnutí, je to banální věc, jiné řešení nebylo. Důležité podle něho je, co k této situaci vedlo, proč padla vláda Petra Nečase. Podle Klause vedlo jmenování přechodné Rusnokovy vlády nakonec k předčasným volbám do sněmovny, což považuje za správné řešení vzniklé politické situace.

„Přeji vládě úspěch a to říkám jako někdo, kdo nějakou z těch stran samozřejmě nevolil,“ vzkázal směrem ke vznikající koalici bývalý prezident republiky. „Aby ta vláda moc neškodila, by bylo mé přání,“ dodal ještě s náznakem humoru.

V reminiscenci na varování před nejrůznějšími našeptávači z posledního novoročního projevu pravil, že „padlo na neúrodnou půdu, ale bylo pravdivé“. Musíme mít radost z práce, ne závist, ale optimismus, přál národu bývalý prezident.

Strany proti stranám

I podle Václava Klause zřejmě končí polistopadový režim. "Jásat nemohu,“ řekl bývalý prezident hlásící se k poslednímu čtvrtstoletí našich dějin s tím, že každá změna může být ošidná. Kontury budoucího režimu prý nezná nikdo a je to proto riskantní krok. Podle něj dochází ke generační obměně, od pádu předlistopadového politického systému odrostly již dvě generace, odchované jinými ideologiemi a idejemi, zahlcené vřavou informací a vyrostly zde podle Klausových slov politická hnutí, jež jsou proti stranické politice, „strany proti stranám“.

Hrozí-li Bohuslav Sobotka kompetenční žalobou vážně, pak podle Václava Klause se posouváme do světa, ve kterém by nechtěl žít. „Když nejsme schopni kompromisu a jednání a hrozí se žalobami, i kdyby jen coby politickým nátlakem, to bychom se dostali do úplně jiného světa,“ uvedl bývalý prezident Klaus. Politika dělaná mimo Parlament a Hrad vede k postdemokracii. „Lidé cítí, že se řada věcí rozhoduje v Bruselu a ztrácí se tedy zodpovědnost. Je nutné se snažit o návrat k demokracii. Kde chybí demos, zůstává jen kracie, moc bez politického národa, a s tou má náš národ neblahé zkušenosti," varoval Klaus.

Na závěr se bývalý prezident připojil k přání svého nástupce Miloše Zemana o naplňování života, s čímž „není nutné polemizovat“ a připojil přání zdraví i Miloši Zemanovi, elán, optimismus, „aby se na sebe lidé více usmívali“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…