Klause děsí vyděračství. Hrozí, že vrátí cenu německé nadace

01.03.2012 16:55

Prezident republiky Václav Klaus je šokován požadavkem německé nadace. Její představitelé tvrdí, že jako hlavní sponzor konference Centra evropských studií při VŠE na téma Fiskální unie a směřování EU v kontextu dluhové krize, oznámila organizátorům, že jestli nezruší účast předsedy strany Svobodných občanů Petra Macha, neposkytne této akci slíbenou finanční podporu. Klaus však Petra Macha považuje za výraznou politickou osobnost a to nejen v České republice.

Klause děsí vyděračství. Hrozí, že vrátí cenu německé nadace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Prezident Klaus zaslal dopis řediteli českého zastoupení Konrad Adenauer Stiftung Hubertu Gehringovi. Ptá se v něm, zda náhodou nejde o omyl, když nadace odmítá k diskusi o fiskální unii EU připustit jednoho z českých politiků, předsedu Svobodných Petra Macha, který je znám jako jednoznačný odpůrce dalšího prohlubování evropské integrace.

Omezujete svobodnou diskusi

Hlava státu upozorňuje, že Mach je předsedou legitimní politické strany a navíc dlouhá léta učil na Vysoké škole ekonomické a nyní učí na Vysoké škole ekonomie a managementu. Z tohoto hlediska se jedná o odborníka, který na obdobné diskusi má mít své místo.

„Ale i kdyby šlo o někoho jiného, vůbec si neumím představit, že by se k takovému politickému nátlaku – hraničícímu s vyděračstvím – mohla Vaše úctyhodná organizace propůjčit. Znamenalo by to, že už opravdu žijeme v docela jiném světě, než o který jsem usiloval po více než dvě dekády, kdy se pohybuji v české i evropské politice. Musel bych asi zvážit, zda v tom případě nevrátím cenu, kterou jsem v prosinci 1993 od Nadace K. A. Stiftung v Praze obdržel,“ varoval závěrem prezident.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…