Klausová je na velvyslanectví v Bratislavě, funkce se ujme v lednu

10.12.2013 11:27

Manželka exprezidenta Václava Klause Livia Klausová je ode dneška na českém velvyslanectví v Bratislavě, oficiálně se funkce velvyslankyně ujme 16. ledna, kdy předá pověřovací listiny slovenskému prezidentovi Ivanu Gašparovičovi. Na dotaz ČTK to dnes řekla mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Johana Grohová. Slovensko je rodná země sedmdesátileté Klausové.

Klausová je na velvyslanectví v Bratislavě, funkce se ujme v lednu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Livia Klausová

Podle Grohové je Klausová poctěna, že se ujímá vedení českého zastupitelského úřadu v Bratislavě. "Během mé mise chci nejen navázat na vynikající práci svých předchůdců, ale současně svým dílem i přispět k tomu, aby mezi ČR a Slovenskem panovaly i nadále výjimečně dobré vztahy," uvedla Klausová podle ministerského tiskového oddělení. O nadstandardních vztazích hovoří již roky politici obou zemí.

Bývalý prezident Václav Klaus se podle dřívějších vyjádření se svojí ženou na Slovensko nestěhuje. V Praze ho zaměstnává jeho nový institut, kde po odchodu z Pražského hradu působí.

Klausovou, která není kariérní diplomatkou, na Slovensko chtěl jako velvyslankyni prezident Miloš Zeman. Spekulovalo se o tom, že to bylo za její podporu Zemanovi během jeho prezidentské kampaně proti bývalému ministrovi zahraničí Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09).

V těchto týdnech se ujímají  funkcí i další čeští velvyslanci

Vedle Klausové Zeman trval ještě na Vladimíru Remkovi jako novém velvyslanci v Rusku, ten by měl odcestovat zřejmě počátkem nového roku. Kvůli způsobu, jakým Zeman své velvyslanecké favority prosazoval, se nepohodl se Schwarzenbergem. Výměna velvyslanců byla kvůli tomu zablokována.

S letním příchodem úřednické vlády s ministrem zahraničí Janem Kohoutem spor skončil a Klausová i Remek měli volnou cestu k velvyslaneckému postu. Úřednická vláda v čele s Jiřím Rusnokem, jehož vybral Zeman, proti Klausové a Remkovi neměla námitky.

Funkcí se v těchto týdnech ujímají nebo už ujali i další čeští velvyslanci. Například v Jordánsku je jím diplomat Petr Hladík. Do Portugalska míří Stanislav Kázecký, Rudolf Hykl je novým ambasadorem v Malajsii. Také v Srbsku bude mít Česko nového zástupce, a to Ivanu Hlavsovou, vyplývá z informací ČTK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…