Klausovy výroky o knížeti? Politický bulvár, prohlásil Gazdík

07.10.2012 13:55

Zvýšení sazeb DPH je důležité kvůli důvěře, se kterou vláda spojila hlasování. O tom se hovořilo v další části Otázek Václava Moravce. Předsedové poslaneckých klubů – Zbyněk Stanjura (ODS), Petr Gazdík (TOP 09 a STAN), Jeroným Tejc (ČSSD), Pavel Kováčik (KSČM) a Kateřina Klasnová (VV) – také hovořili o prezidentu Václavu Klausovi, který poslední dobou přispívá k nestabilitě vlády.

Klausovy výroky o knížeti? Politický bulvár, prohlásil Gazdík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Klasnová připomněla, že nebýt Věcí veřejných, tak je v Česku jednotná sazba na 21 procentech. Nyní jsou poslanci VV ochotni zvednout ruku pro DPH na 14 a 21 procentech.

Dohoda o DPH? To nemůžete stihnout

Moderátor Václav Moravec ale několikrát zopakoval, že se poslanci nestihnou domluvit a hrozí tak sjednocení sazby na 17,5 procentech.

„Pokud se přidají k 14 a 21 procent, pak se to dá stihnout,“ ujistila Klasnová. Tejc se ale zastal Moravce a upozornil, že ve sněmovně nedojde ke kompromisu, pokud bude vláda trvat na svém.

Podepište návrh na rozpuštění sněmovny a ČSSD vyjde vstříc při rozpočtovém provizoriu

„Dvě třetiny občanů už dneska nemají z čeho šetřit. Je to znát na snížené spotřebě. Už i ti ve střední příjmové třídě mají problém, aby vycházeli z měsíce na měsíc,“ upozornil Kováčik. Připustil, že by komunisté mohli hlasovat pro návrh ČSSD zvýšit sazbu DPH na 21 procent a spodní sazbu nechat na 14 procentech. Ale nebudou to dělat kvůli záchraně vlády.

Tejc připomněl, že čtyři strany jsou pro demisi vlády premiéra Nečase. „Pokud bude podepsána tato dohoda o konání nových voleb. Pak jsou sociální demokraté ochotni odejít při hlasování o rozpočtovém provizoriu,“ připomněl návrh na rozpuštění sněmovny, který přinesl do studia. Sociální demokraté by příští rok chtěli sníženou sazbu na 14 procentech a ne na 17,5, což nyní hrozí.

Klausovy výroky o knížeti? Politický bulvár, míní Gazdík

Václav Klaus během svého období vetoval víc zákonů, než jeho předchůdce Václav Havel. Přitom ho za stejnou činnost mnohokrát kritizoval. Nyní vetuje vládní zákony a přispívá tak k nestabilitě Nečasova kabinetu.

Gazdík se do Klause pustil za jeho výrok, že ministra financí Karla Schwarzenberga (TOP 09) nepovažuje za českého politika. Označil to za prezidentův politický bulvár.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …