Klausův muž se posměšně rozepsal o krásných ukrajinských chlapcích s baseballovými pálkami

07.03.2014 16:21

Tomáš Haas, bývalý poradce exprezidenta Václava Klause, se na svém facebookovém profilu znovu vyjádřil k dění na Ukrajině. Netají se svým kritickým názorem na přístup Evropské unie a Spojených států. Tvrdí také, že v nové ukrajinské vládě převládá neonacistický proud. Ve svém příspěvku uvádí několik faktů.

Klausův muž se posměšně rozepsal o krásných ukrajinských chlapcích s baseballovými pálkami
Foto: archiv red, tan
Popisek: Ukrajinská krize

Haas znovu opakuje a trvá na svém, že neonacisté na Ukrajině jsou a byli viditelní. Objevili se i ve vysílání České televize. „Je to seskupení přinejmenším dvou větších politických subjektů, které při posledních volbách získaly více než deset procent hlasů. Což není sice mnoho, ale rozhodně to není malá skupinka,“ zdůraznil na svém profilu.

Díky událostem na Majdanu vliv extrémních stran nesmírně vzrostl

Na Ukrajině jsou strany Svoboda nebo Pravý sektor důležitými a velkými hráči. „V minulých parlamentních volbách dostala Svoboda 36 mandátů z 450. Od voleb ale vliv extrémních stran, díky událostem na Majdanu a podpoře západoevropských médií a západoevropských a amerických politiků, kteří se střídali na Majdanu jako apoštolové na pražském orloji, nesmírně vzrostl,“ varuje Haas.

K původním 36 poslancům se prý přidala řada dalších z rozložené Strany regionů, která se hlásila k bývalému prezidentu Janukovyčovi. V parlamentu nyní zasedá i otevřeně rasistický a neonacistický Pravý sektor, jehož vliv vzrostl po událostech na Majdanu.

Oleh Tyahnybok zakazuje ruštinu a hodlá rušit bezvízový styk s Ruskem

Haas poukázal na první krok nového parlamentu – přijetí zákona, který odebral ruštině status úřední řeči. Zákon ovšem vetoval prozatímní prezident, když zvedl vlnu nepokojů v Doněcku a Charkově. Ruštinou přitom hovoří zhruba polovina Ukrajinců.

Předseda strany Svoboda Oleh Tyahnybok se nestal premiérem ani ministrem, zejména kvůli svým výrokům: „Vy jste ti, kterých se Moskevsko-židovská mafie bojí nejvíc!“ či „Nebáli se a bát se nesmíme ani my. Vzali si na krk své samopaly a odešli do lesů a bojovali proti Moskvě, Němcům, židákům a jiné verbeži, která nám chtěla vzít náš ukrajinský stát."

Tyahnybok si ale svůj vliv udržuje a chce navrhnout řadu kontroverzních zákonů. Například by chtěl zrušit bezvízový styk s Ruskem a zároveň zavést povinné zkoušky z ukrajinštiny pro zaměstnance státní správy. Vyřadil by tak velkou část státních zaměstnanců ruské národnosti.  

Extrémní strany mají šest z osmnácti vládních postů. Například také ministerstvo obrany

Nyní mají extrémní strany šest z osmnácti vládních postů – místopředseda vlády a ministerstvo hospodářství, ministerstvo obrany, ministerstvo zemědělství, ministerstvo přírodních zdrojů a ministerstvo školství.

Haas pak píše o novém sekretáři výboru národní obrany a bezpečnosti, který bude dohlížet na ministerstvo vnitra a ministerstvo národní obrany. Stal se jím Andryj Porubyj, spoluzakladatel strany a „velitel" maskovaných bojůvek Pravého sektoru na Majdanu a hlavně v přilehlých ulicích, známých z házení Molotovových koktejlů na policisty.

Brutové s baseballovými pálkami jsou tak krásně protiruští! Nedali byste jim pusinku?

„Opravdu je nutné jim vysvětlovat, že třetina vlády, moc nad armádou, policií, prokuraturou, novou superkomisí, která bude nad těmito mocenskými složkami státní moci dohlížet, už představuje něco víc moci, než je normální?“ ptá se Haas.

„Někteří lidé vidí to, co vidět chtějí. A ti brutové s baseballovými pálkami a jejich předseda s antisemitskými projevy jsou tak krásně protiruští! No nedali byste jim pusinku, kocourkům?“ uzavřel svůj komentář Haas.

Co přesně napsal Tomáš Haas:

"Ještě jednou a naposledy:

Přiznám se, že mně už unavuje odpovídat na podobné argumenty o ukrajinských neonacistech.
Jsou prý to jen jedinci, možná malé bezvýznamné skupinky a údajně rasisto-fašisto-náckové. Možná pár dementů.
Pokud tedy vůbec nějací jsou - je to pravděpodobné (čti žádné nevidím, kde jsou?)
Žádné nebezpečí nepředstavují snad jen to, že by získali větší vliv než normálně.

"Chápu to správně že je to odpověď na ty ruské hlášky, jak to tam strašně ovládaji banderovci, což udajně maji byt rasisto-fašisto-náckové a že to tam všechno kontroluji?
Jakkoliv je pravděpodobné, že nějaké extrémistické skupinky se snaži v rámci takové situace prosazovat své zájmy (ale tak je to všude na světě), vedle toho že zatim nemáme dokumentaci o tom že by překračovali zakon si myslim, že žádny soudný člověk, kterým pan Haas je, si nemůže myslet že je to vic než specifická a pomerně malá skupina extrémistů, jejíž jediné možné nebezpečí spočívá v tom, že by ziskala větši moc, než normálně."

Tak tedy ještě jednou pro pořádek
Ano jsou. Jsou tak viditení, že je ani česká televize nedokázala zapřít, ač se snažila jak mohla
Nejsou to jen jedinci a není to malá skupinka.
Je to seskupení při nejmenším dvou větších politických subjektů, které při posledních volbách získalo více než deset procent hlasů.
Což není sice mnoho, ale rozhodně to není malá skupinka.
A důležité je nejen to, kolik vlastních z voleb vzešlých poslanců mají. Dnes jich mají daleko víc.

Strana Svoboda a její odnože a spojenci, jako je Pravý Sektor, jsou v dnes Ukrajinském politické spektru velkými a důležitými hráči. V minulých parlamentních volbách dostala Svoboda 36 mandátů z 450. Od voleb ale vliv extrémních stran, díky událostem na Majdanu a podpoře západoevropských medií a západoevropských a amerických politiků, kteří se střídali na Majdanu jako apoštolové na pražském orloji nesmírně vzrostl. K původním 36 se přidala řada poslanců rozložené Strany regionů bývalého prezidenta Janukovyče, řady dříve nezařazených poslanců a poslanců strany Vlast. Dnes je rozhodující silou nového parlamentu.
V parlamentu se ocitla i otevřeně rasistická a neonacistická strana Pravý sektor, která sice ve volbách propadla, ale po Majdanu získala takový vliv, že se jejími členy stala řada dříve zvolených poslanců.

Strana Svobody prosadila první "novým parlamentem" schválený zákon, který odebral Ruštině, kterou hovoří zhruba polovina Ukrajinců, status úřední řeči. Zákon byl potom, co po jeho přijetí následovaly nepokoje v Doněcku a Charkově, vetován prozatimním prezidentem, předsedou parlamentu .

Je pravda, že novým premiérem se nestal poslanec Svobody ani Pravého sektoru.
Na tuto posici je jmenování, díky díky jeho veřejně předneseným výrokům, předsedy strany Svoboda Oleha Tahnyboka přeci jen příliš riskantní.
A tak se pan předseda nestal premiérem ani ministrem.

Politiku strany v parlamentu ale dál kontroluje ze své pozice předsedy poslaneckého klubu strany.

"Vy jste ti, kterých se Moskevsko-židovská mafie bojí nejvíc!"
"Nebáli se a bát se newmíme ani my. Vzali si na krk své samopaly a odešli do lesů a bojovali proti Moskvě, Němcům, židákům a jiné verbeži, která nám chtěla vzít náš Ukrajinský stát."
"Já nemám nic proti obyčejným Židům, já dokonce mám židovské přátele, ale jsem spíše proti uskupení židovských oligarchů, kteří dnes kontrolují Ukrajinu a proti židobolševikům z minulosti."

Tyahnybok hodlá navrhnout zákon, kterým by byla národnost Ukrajinců udávána v jejich občanských průkazech. Chce zrušit bezvízový styk s Ruskem a chtěl, v souvislosti s jeho stranou navrženém (a vzápětí vetovaném prezidentem) o zrušení Ruštiny jako jednoho ze státních jazyků, zavést povinné zkoušky z Ukrajinštiny pro zaměstnance státní správy. které by z jejich pozic vyřadily velkou část státních zaměstnanců Ruské národnosti.

Těch "několik nežádoucích, ale nedůležitých jednotlivců" z extrémních stran dokázalo obsadit 6 z osmnácti vládních postů:

Místopředseda vlády a
Hospodářství Oleksandr Sych Svoboda
Obrana Ihor Tenyukh Svoboda
Zemědělství a Ihor Shvaika Svoboda
Přírodní zdroje Andriy Mokhnyk Svoboda
Školství Serhy Kvit Svoboda

Poslanecký klub Oleh Tyahnybok Svoboda
Generální prokurátor Oleh Machnicky Svoboda

I další, neméně důležité pozice ve státě byly obsazeny členy Svobody:

Andryj Porubyj, spoluzakladatel strany a "velitel" maskovaných bojůvek Pravého sektoru na Majdanu a hlavně v přilehlých ulicích, známých z házení molotovových koktailů na policisty, se stal Sekretářem Výboru národní obrany a bezpečnosti, který bude dohlížet na Ministerstvo vnitra a Ministerstvo národní obrany. Pravý sektor je otevřeně neonacistická, antisemitická organizace. Je samozřejmě i protiruská a tak se stal oblíbencem západních medií a politiků. Ve své funkci bude vedle dohledu nad armádou a policií odpovědný i za nominace a jmenování kandidátů na důležité posty ve státní správě.
Jeho zástupcem byl jmenován Dmytro Yarosh, který vedl do hnědých košil oděné polovojenské komando, jedno z "lidových bezpečnostních oddílů" na Majdanu.

Strana Svobody jistě potěší naše feministky, její nový místopředseda vlády a ministr Oleksanr Sych byl ještě jako poslanec Svobody před revolucí Majdanu autorem návrhu zákona, který by zakázal všchny interupce včetně těch, kdy těhotenství je následkem znásilnění.

Svoboda se již projevila i regionálně, ve Lvově zakázala židovské komunitě promítání filmového dokudrama o Holokaustu na Ukrajině, protože prý "podněcuje rasovou nenávist".

V regionech se Pravý sektor a jeh spojenci projevují tím, že obsazují jednací místnosti demokraticky zvolených zastupitelstev v maskovacích uniformách, zakuklení a s basebalovými pálkami v rukách - tím chce nová "domobrana" Pravého prostoru a Svobody asi chránit demokracii.

Už mně unavuje, jak jsem řekl, odpovídat na to stále stejné "pár extrémistů", "žádný vliv", "nebezpečí zatím nehrozí, pokud nezískají větší moc než normálně".

Nevím. Jsou někteří lidé slepí?

Opravdu je nutné jim vysvětlovat, že třetina vlády, moc nad armádou, policií, prokuraturou, novou superkomisí, která bude nad těmito mocenskými složkami státní moci dohlížet, už představuje něco víc moci než je normální? A že ta moc nevzešla z voleb ale z diktátu ulice ovládané hádejte kým?

Že neudělali zatím nic protizákonného?
To je otázka, už teď dělají věci které jsou protizákonné - to narušování schůzí demokraticky zvolené samosprávy.

Domobrana? Co to je, ne-li Lidové milice, nebo SA?

Ale vše je asi marné.
Někteří lidé vidí to co vidět chtějí.
A ti brutové s basebalovými pálkami a jejich předseda s antisemitskými projevy a jsou tak krásně protiruští!
No nedali byste jim pusinku, kocourkům?"

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…